Je kan voor het afdekken van grote wonden gebruiken: een steriel gerold snelverband, in diverse maten verkrijgbaar, met een wondkussen van 6 x 8 cm, 8 x 10 cm of 10 x 12 cm met daaraan vast 1 korte en 1 lange zwachtel (er zit geen kleefpleister vast aan deze zwachtels).
Benodigd materiaal. Het is handig om enkele materialen bij de hand te hebben zoals een EHBO-koffer met daarin een verbandschaar, verschillende afmetingen van zwachtels voor afzonderlijke ledematen, kleefpleister en een driekante doek (mitella).
Een wonddekverband gebruik je om een kleine of matig bloedende wond te bedekken. Ook kan het dienen als onderlaag bij een wonddrukverband. Er zijn meerdere manieren om een wonddrukverband aan te leggen.
De watten moeten aan beide kanten ruim voorbij de kneuzing of verstuiking liggen. Deze watten zorgen ervoor dat de druk goed wordt verdeeld en zijn bij een drogist of apotheek verkrijgbaar. Bedek de watten met een zwachtel: gebruik bij voorkeur een 'ideaalzwachtel'.
dekverband: verband om een bloeding te stoppen. Bestaat normaal uit een steriel gaasje (op de wond), met daaromheen een (meestal licht elastische) zwachtel. Strikt genomen is ook een gewone pleister een dekverband.
Gebruik bij een wond altijd steriel gaas en steriel verband. Dit is in elke goede EHBO koffer aanwezig. Vet gaas in combinatie met steriel wondverband kan ook worden gebruik bij wonden die al aan het genezen zijn of schaafwonden.
Hydro- actieve verbanden
Deze verbanden kunnen veel wondvocht opnemen. Hierdoor worden de eiwitten en groefactoren in de wond vergroot. Er wordt een vochtig milieu gecreëerd, het reinigt de wond en er is volledig elastisch contact met de wondbodem. Vaak worden deze verbanden ingezet bij vochtige tot zeer natte wonden.
Een drukverband bestaat uit vette watten met daaromheen een zwachtel.Zoals de naam doet vermoeden oefent het druk uit op het verbonden lichaamsdeel. Daardoor wordt een verdere zwelling voorkomen. Het is een essentieel onderdeel in de EHBO-koffer.
Een dekverband bestaat uit een gaaskompres, witte watten en hydrofiele zwachtel. Gaaskompressen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Het gaaskompres wordt op de wond geplaatst, daarna doet u er witte watten op die het bloed kunnen opnemen.
Synthetische watten verdelen de druk en absorberen wondvocht
Zo wordt afknelling voorkomen. Ook wordt de verstuiking door het drukverband gestabiliseerd. Bij ernstige bloedingen wordt een wonddrukverband aangelegd. In dit geval komt er eerst een steriel dekverband op de wond.
Je hebt nodig: een steriel gaasje in ongeopende verpakking, vingerbobs of een zwachtel, liefst elastisch, van vier of zes centimeter breedte.Daarnaast natuurlijk een rol hechtpleister. Je kunt al deze verband materialen kopen bij ons.
Voor het verzorgen en zo schoon mogelijk afdekken van een wond gebruikt u een steriel gaasje of kompres, wat vaak zit in verbandtrommels. >> Het gaaskompres steriel is in diverse afmetingen beschikbaar.
Om een drukverband correct te gebruiken is het belangrijk om enkele zaken bij de hand te hebben. Wat is er nodig? Een verbandschaar, diverse afmetingen van zwachtels, een kleefpleister en een mitella. Afhankelijk van de exacte blessure zult u al deze zaken of slechts een deel ervan nodig hebben.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Hoe voorkom je dat verband aan een wond kleeft? Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Breng jij verband aan over een wond, zorg er dan eerst voor dat de wond goed schoon en droog is. Spoel de wond af met (steriel) water en dep droog met een steriele doek.
Dep de wond droog met een niet-pluizende doek en neem vervolgens een wondgaasje. Hierop druppelt u wat ontsmettingsmiddel. Dep vervolgens met het gaasje over de wond. Daarna kunt u eventueel de wond afdekken met een pleister of wondgaasje met verband.
Een snelverband is bedoeld voor het snel afdekken van een grote wond. Het bestaat uit hydrofiel materiaal, gaas en 2 hydrofiele zwachtels. Een wondsnelverband bestaat uit een wondkussen met daaraan een elastische, hydrofiele zwachtel.
Het doel van een nat verband is het voorkomen of verminderen van ontstekingsverschijnselen. Dit kan alleen worden bereikt als u het verband vochtig houdt. Maak het verband hiervoor iedere twee uur nat (niet kletsnat). U moet het verband maximaal 24 uur nat houden.
Productinformatie. Metalline gaas 10 x 12 cm is een niet verklevend wondkompres met een laagje aluminium waardoor het kompres niet aan de wond kleeft.
eerst, dan, daarna, vervolgens, tenslotte, ook, niet alleen ...maar ook, verder, nog, daarnaast, zowel ...
Traditionele wondbedekkers
Dit zijn gaaskompressen en nonwoven(katoenen) kompressen, zalfgazen en absorberende verbanden. Deze worden gebruikt voor het reinigen van wonden en omliggende huid en voor het afdekken van met name acute wonden.