Je kunt het vlees in de vacuüm verpakking laten zitten. In de koelkast ontdooid het vlees langzaam. Afhankelijk van de grootte en dikte van het vlees kan dit proces langer duren. Deze manier van ontdooien is wel heel veilig, omdat de koelkasttemperatuur laag genoeg is om bacteriegroei te voorkomen.
Vul een schaal met koud kraanwater en leg het bevroren vlees daarin op het keukenblad, buiten de koeling. Natuurlijk moet het wel goed verpakt zijn; in een vacuüm zak of in een stevige zip-lock. Het water trekt erg snel de kou uit het vlees zodat het vlot naar de 0 graden gaat.
Door lucht uit de verpakking te verwijderen voorkomt u oxidatie en bederf. Hierdoor blijven uw vleesproducten langer vers met behoud van kwaliteit. Het minimaliseert namelijk de kans op bacteriële groei. Dit verlengt de houdbaarheid.
Het is belangrijk dat producten, die worden ingevroren, goed zijn verpakt (met goede folie) om uitdroging tegen te gaan. Het hoeft niet perse vacuüm te zijn, maar vacuümfolie beschermt wel goed. vacuüm is dus prima, maar voegt niet iets toe.
Vlees en vis kun je ook bevroren in de oven of pan bereiden op een temperatuur van minimaal 70 °C, maar het duurt dan ongeveer 50% langer dan de normale bereidingstijd.
Door het geleidelijk ontdooien krijgen bacteriën geen kans en blijft het vlees lekker sappig. Ontdooi het vlees door het afgedekt op een bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen zodat vleessappen niet op andere producten kan lekken.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Conclusie. Het is een weinig bekend feit dat je bevroren vlees vacuüm kunt (en moet!) verpakken, zodat je het langer kunt bewaren en de kwaliteit van de smaak behoudt.
Na het vacumeren moet deze in de koelkast of in de vriezer. Het nadeel is dat de vis daar in zijn geheel veel ruimte in beslag zal nemen.
Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als je het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen.
Ja, u kunt biefstuk invriezen om de kwaliteit ervan gedurende een langere periode te behouden . Wanneer het goed wordt bereid en vacuüm verpakt, kan biefstuk twee tot drie jaar in de vriezer blijven zonder te oxideren.
We raden u normaal aan om uw vlees in het koelste gedeelte van uw koelkast te plaatsen (tussen 0 en 4 °C). Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn. Wij raden u aan om het vlees maximum 10 dagen te bewaren. Natuurlijk is vlees beter als het vers blijft.
Aan de slag
Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren gehakt dan in een pan met kraanwater, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten (!) is het dan ontdooid.
Ontdooien in koud water
Als u kip snel moet ontdooien, gebruik dan de koudwatermethode. Doe de bevroren kip in een lekvrije plastic zak en dompel hem onder in koud water. Ververs het water elke 30 minuten om ervoor te zorgen dat het koud blijft.
Sneller dan ontdooien in de koelkast: Water geleidt warmte 20 keer sneller dan lucht. Hierdoor ontdooit vlees in water een veel vlugger dan in de koelkast. Zelfs vlees dat in ijskoud water ligt ontdooit veel sneller dan wanneer je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien.
Voedingswaarden blijven juist door de snelle bevriezing beter behouden en het vlees is ook langer houdbaar dan vlees dat thuis wordt ingevroren. Door de speciale vacuüm diepvriestechniek, blijven ook nog eens alle vleessappen behouden wat de smaak uiteraard ten goede komt.
Vacuüm verpakt vlees blijft langer vers
Studies tonen aan dat vlees veel langer vers blijft als je het vacuüm verpakt. In de koelkast of in de diepvriezer kan je het gemiddeld 3 keer zo lang bewaren als normaal. Vlees in bulk kopen is dus geen probleem meer.
Koudwatermethode: Voor deze veilige ontdooimethode begint u met het vullen van een grote kom met koud kraanwater. Dompel het vlees, met de originele verpakking of een ander type lekvrije verpakking, onder in het koude water . Gebruik een bord of een ander zwaar voorwerp om het vlees te verzwaren zodat het volledig ondergedompeld blijft.
Diepvriespapier sealen of vacuüm sealen? Het antwoord op deze vraag is vacuüm sealen , in feite is diepvriespapier sealen meer geschikt voor korte termijn opslag terwijl vacuüm sealen geschikter is voor lange termijn opslag.
Ontdooien in koud water (snelontdooimethode)
Vul een grote kom of de kleine kant van je gootsteen met koud water en doe je vacuüm verpakte steaks erin. Zorg ervoor dat de verpakking niet is doorboord of beschadigd. Afhankelijk van de grootte van je steak, is deze binnen 15-40 minuten klaar om te koken!
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.
2. Dofheid. Voor al het gekookte eten geldt: laat je het te lang in de vriezer, dan zal het z'n felle kleur verliezen en dof worden. Ook dit geeft uitdroging aan, wat ontstaat door niet-luchtdichte verpakkingen of simpelweg het te lang in de vriezer bewaren.
Kip, kalkoen, eend
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.