U kunt ontslag op staande voet nemen als u een goede reden hebt waarom u niet meer wilt werken. U hoeft dan niet door te werken in de opzegtermijn en u hoeft u niet aan het tussentijds opzegbeding te houden. Uw contract eindigt gelijk.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet. Deze dringende reden moet u ook direct aan uw werkgever kenbaar maken.
Je kan in onderling overleg met je werkgever beslissen om het contract stop te zetten zonder een (gedeeltelijke) opzegtermijn. Als overeengekomen wordt dat er geen opzegtermijn moet worden gepresteerd, is er wel een verbrekingsvergoeding.
Opzegtermijn met tijdelijk contract
Dan eindigt uw contract vanzelf op de afgesproken einddatum. U heeft in dit geval geen opzegtermijn. U mag met uw werkgever afspreken dat u uw contract eerder kunt opzeggen. Deze afspraak moet u dan in uw contract laten zetten.
Zijn er geen afspraken gemaakt? Dan is uw opzegtermijn 1 maand. Als u de opzegtermijn niet in acht neemt, dan bent u de werkgever een vergoeding verschuldigd. De vergoeding voor het negeren van de opzegtermijn is gelijk aan het loon dat uw werknemer zou hebben ontvangen over de voor hem geldende opzegtermijn.
Ontslagen worden
Uw werkgever moet zich houden aan een opzegtermijn. Deze hangt af van de duur van uw contract. Hoe lang u in dienst bent. En of u nog in uw proeftijd zit.
De wettelijke opzegtermijn die jouw werkgever in acht moet nemen is minimaal 1 maand. De exacte duur van de opzegtermijn hangt echter af van de lengte van jouw dienstverband. Ook kan een opzegbepaling in jouw arbeidsovereenkomst of CAO hierbij een rol spelen. Op deze pagina lees je precies hoe het werkt.
Verkorte opzegtermijnen zijn dus toegestaan, maar ze mogen niet minder dan 26 weken bedragen en moeten de volgende procedure volgen: De werkgever betekent eerst de opzeg met een gewone opzegtermijn of een gelijkwaardige verbrekingsvergoeding.
In principe is een opzegtermijn in een arbeidscontract bindend voor zowel de werkgever als de werknemer.
Wat zegt de wet? De wet stelt dat schriftelijk kan worden afgeweken van de voor de werknemer geldende opzegtermijn van één maand – met dien verstande dat de opzegtermijn voor de werknemer niet langer mag zijn dan zes maanden.
Geeft de werknemer aan in de ontslagbrief dat hij of zij elders een nieuwe baan heeft gevonden dan is dit voldoende. Kan de werkgever mijn ontslag weigeren? In principe niet. Neemt de werknemer de juiste opzegtermijn in acht en heeft de opzegging de werkgever bereikt dan kan de werkgever niet weigeren.
Wanneer je zelf ontslag neemt (of krijgt), worden je resterende vakantiedagen voor het jaar uitbetaald.Daarnaast bouw je vakantierechten voor het volgende jaar op wanneer je werkt.
Als je je ontslag geeft of krijgt, heb je tijdens je opzegperiode recht op sollicitatieverlof. Als je je ontslag krijgt, moet je werkgever je onder bepaalde voorwaarden outplacement aanbieden. Wat is het verschil tussen VDAB, RVA, de uitbetalingsinstelling, Hulpkas en vakbond?
Een manier om eerder te stoppen met werken is om je pensioen eerder in te laten gaan. Feitelijk geef je jouw pensioenuitvoerder dan de machtiging om je ouderdomspensioen eerder uit te keren. Jouw opgebouwde pensioen wordt dan eerder en over meer jaren uitgekeerd.
Vraag jezelf hiervoor eerst af hoeveel inkomen je per maand nodig hebt en hoeveel eerder je met pensioen wilt. Kan je toe met een inkomen van € 2000 per maand en wil je vijf jaar eerder stoppen met werken?Dan heb je grofweg 12 (maanden) x 5 (jaar) x 2000 = € 120.000 euro spaargeld nodig.
De rechter zal verwachten dat de werkgever nagaat of de werknemer de opzegging wel zo heeft bedoeld. Kortom, het is voor een werknemer dus wel mogelijk om een arbeidsovereenkomst mondeling op te zeggen, echter valt te adviseren om dit hierna alsnog schriftelijk te (laten) bevestigen.
Samen met uw werknemer kunt u schriftelijk een langere termijn afspreken. Een kortere termijn mag alleen als dat vastgelegd is in de cao. Voor de werknemer geldt volgens de wet een opzegtermijn van 1 maand. Daarbij speelt de duur van het dienstverband geen rol.
Jaarlijkse vakantie, ziekte, ongeval, economische werkloosheid, afwezigheden om dwingende redenen, … schorsen de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Sommige van deze schorsingen kunnen tevens leiden tot een opschorting van de aanvang van de opzegtermijn en/of de schorsing van haar verloop.
Neem je arbeidsovereenkomst er bij en kijk wat je ooit ondertekend hebt. Deze opzegtermijn is bindend, maar misschien wil jij wel vroeger weg. Daar kan je over onderhandelen met je baas.Je moet allebei akkoord zijn met de opzegtermijn.
Bij ontslag heeft de medewerker recht op sollicitatieverlof. Dit is betaald verlof waarin de medewerker op zoek kan gaan naar een nieuwe job. Hierbij maakt het niet uit of jij het ontslag gaf of de medewerker zelf het ontslag aanbood.
Je hebt met je medewerker schriftelijke afspraken gemaakt over het opnemen van vakantiedagen (in de arbeidsovereenkomst of in een personeelshandboek). Of er gelden aparte regels vanuit de cao. Hierin kan bijvoorbeeld zijn afgesproken dat de medewerker niet meer dan twee weken achtereenvolgens op mag nemen.
Je stuurt een aangetekende brief:
Je opzegtermijn gaat in op de eerstvolgende maandag. Concreet: je moet de aangetekende brief ten laatste op woensdag versturen om je opzegtermijn de maandag van de volgende week te kunnen laten starten.
Wilt u een oud medewerker met een vast contract terug in dienst nemen? Let dan op. Als u de ex-werknemer binnen zes maanden na beëindiging van het vaste contract weer in dienst neemt voor dezelfde functie, dan krijgt de betreffende werknemer automatisch een contract voor onbepaalde tijd (vast contract).