FaceApp is een app waarmee je een selfie maakt die je vervolgens kunt aanpassen op verschillende manieren. Zo kun je jezelf een brede glimlach geven, je kunt jezelf ouder laten lijken of jonger. En je kunt jezelf transformeren tot man of vrouw.
Voor Android is er de gratis app xyCore - BabyMaker. Een bekende 'morph website' is Morphting.com, een website uit 2009, die vooral bekend werd omdat je daar ook foto's van bekende acteurs kunt combineren.
Er zijn dus 2 rode-genen nodig voor een baby met rood haar. Dit verklaart waarom er veel minder roodharigen zijn (minder dan 2 procent heeft rood haar), dan mensen zonder rood haar. Bovenstaande betekent ook dat 2 ouders met rood haar altijd roodharige kinderen krijgen.
Ook veel bekende mensen hebben de app gedownload en deelden het resultaat. De app werkt simpel: je maakt een foto van jezelf en daarna zie je hoe je eruitziet over 30 of 40 jaar. Doordat de app je rimpels geeft en grijs (gezichts)haar ziet iedereen er inderdaad een stuk ouder uit.
Hoe zie je er nou écht uit? De meest betrouwbare manier om daar achter te komen, is om iemand anders een foto van je te laten maken (al komen bij een goede foto, fotografisch gezien, meerdere factoren kijken). Dan zie je hoe je er écht uitziet, hoe anderen jou zien. Dan zie je: de waarheid.
Het werkt heel simpel je downloadt een foto op de site How Old Do I Look en het Microsoftprogramma pikt verschillende de onderdelen van je gezicht, zoals je neus, je ogen en je wenkbrauwen op. Deze eigenschappen worden geanalyseerd en met behulp van algoritmes wordt je leeftijd vervolgens berekend.
De aanmaak van elastine en collageen in de huid wordt bij het ouder worden steeds minder. Hierdoor wordt de huid minder elastisch, dunner en kan zich minder aanpassen aan het onderliggende volume. Doordat ook de schedel krimpt en het onderhuidse volume afneemt, wordt de huid “te groot voor het gezicht”.
Best een bijzonder fenomeen waar de meeste mensen last van hebben. Hoe komt dit? Het gaat erom dat we denken dat wij ons spiegelbeeld zijn. Je ziet namelijk je spiegelbeeld in de spiegel (ja, ok dat wist je wel) en dan is alles omgedraaid: je linkerkant wordt je rechterkant en je rechterkant wordt je linkerkant.
De fotograaf dat Het 'mere exposure effect' geldt, een psychologisch fenomeen waarin mensen een voorkeur voelen voor dingen of mensen simpelweg omdat ze er vaker aan zijn blootgesteld. Dit zorgt er voor dat je jouw spiegelbeeld prefereert boven hoe je er daadwerkelijk uitziet.
Dat effect wordt ook wel het mere-exposure effect genoemd. Een herhaalde blootstelling aan een stimulus zorgt voor een positievere interpretatie. Iets wat je vaker ziet, vind je automatisch mooier. Hoe vaker je in de spiegel kijkt - en hoe ijdeler je dus bent - hoe groter de impact.
Als je in de spiegel kijkt zie je (tromgeroffel) je spiegelbeeld. Een gespiegelde weergave van je gezicht, dus. En dat ligt volgens Nick Stockton van Wired aan het heuse 'mere-exposure'-concept (een theorie uit de jaren zestig, ontwikkeld door Robert Zajonc).
Het beeld van ons gezicht lijkt in de spiegel omgedraaid; dat heeft te maken met de manier waarop onze hersenen werken. Het gezicht dat ons aanstaart vanaf de spiegel lijkt afkomstig van onze tweede ik die achter de spiegel lijkt te staan, en daardoor zien we wat rechts zit aan de linkerkant en omgedraaid.
Een verticale lijn, de mediaanlijn, verdeelt het gezicht in twee helften. In het ideale geval loopt die lijn over de punt van de neus, door het midden van de lippen en tussen de middelste snijtanden. Bij een symmetrisch gezicht staan de pupillen en de mondhoeken ook op een verticale lijn.
Gewelfd voorhoofd, grote ogen, kleine neus – het kind schema
Dit staat voor opvallende sleutelprikkels zoals een kleine neus, een gewelfd voorhoofd en grote googly-ogen, die door het menselijk oog als bijzonder harmonieus en esthetisch worden ervaren.
Symmetrie door spieren
ð¤·♀️ De oorzaak ligt bij onze gezichtsspiertjes. De linker- of rechterkant van je gezicht is vaak net even iets sterker. Hierdoor lijkt je ene wenkbrauw altijd iets hoger, ronder, of langer dan de ander. Een littekentje of wat lege plekjes kunnen het verschil versterken.
Mannen met een verzorgde huid, amandelvormige ogen, donkere wimpers en hoge symmetrie worden gezien als aantrekkelijk. Ook een lage lichaamsvet in het gezicht wordt als zeer aantrekkelijk beschouwd. Een hoog percentage lichaamsvet in het gezicht is juist er onaantrekkelijk.
Gelukkig telt uiterlijk niet alleen mee maar wordt de aantrekkelijkheid van knappe mannen ook afgemeten aan karaktereigenschappen die niets met uiterlijk te maken hebben, zoals hoe lief hij is, dat hij trouw is en gevoel voor humor heeft. Ook intelligentie en charme komen aan bod en worden door ons vrouwen 'geroemd'.
In zwarte kleding worden rimpels en oneffenheden benadrukt en dat is niet wat je wilt. De meeste vrouwen lijken ouder in zwarte kleding. Draag kleuren die jouw mooier, stralender en jonger maken. Probeer eens een marineblauw of antracietgrijs als basis in plaats van zwart.
Op de website “in 20 years” kun je een foto van je gezicht (bijvoorbeeld een pasfoto) uploaden. De computer gaat ermee aan de slag en binnen een paar seconden krijg je een compositie-foto terug die laat zien hoe je er na 20 jaar uit zou kunnen zien. Soms met hele verrassende resultaten…
Vermijd veel felle kleure en kies voor een rustigere outfit. Als je tijdens een presentatie wat ouder wil lijken is een donkere broek of rok met een witte blouse altijd een goede keuze. Verder zijn zwarte jurkjes altijd goed of een mooie pantalon. Vermijd zwierige rokjes en kleding met schattige print.