Twee kopjes rijst staan gelijk aan drie kopjes water. Met deze afmetingen kook je de rijst perfect gaar. Een superhandige en superslimme tip voor de volgende keer dat je rijst maakt.
Breng het water aan de kook voordat u het aan de rijst toevoegt .
Breng ondertussen 2 delen water aan de kook. Door al kokend water over de rijst te gieten, kun je de exacte hoeveelheid water die je toevoegt controleren. Dit is belangrijk voor basmati- en jasmijnrijst, omdat deze aan de zetmeelrijke kant zijn en gomachtig kunnen worden.
Rijst koken door eerst water te koken en dan de rijst toe te voegen? Met deze nieuwe methode kook je rijst op een slimme manier. Op deze manier verbruik je minder water en energie en smaakt de rijst nog lekkerder!
Doorgaans zit je goed als je één kopje rijst kookt in twee kopjes water. En één kopje per persoon is dan vaak weer precies de hoeveelheid die je nodig hebt voor je maaltijd.
Plakt jouw rijst na het koken ook altijd aan elkaar? Voeg dan een paar druppels citroensap toe aan je water.
Rijst droog koken
Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden. Zo nu en dan omscheppen.
De oplossing is heel eenvoudig: spoelen.
Je zult merken dat het water troebel is; dat is al het zetmeel! Zeef de rijst door een fijne zeef en herhaal het proces nog drie keer, totdat het water schoon is . Echt, dit is belangrijk.
Na het koken is rijst van onder altijd iets vochtiger dan aan de bovenkant. Om te zorgen dat het vocht goed door alle rijst trekt, is het belangrijk dat je de rijst 10 minuten afgedekt laat staan. Maak daarna de rijst los met een vork.
Je hebt dus evenveel kopjes water als rijst. Breng de rijst vervolgens zonder deksel (eventueel met een snufje zout) aan de kook. Wanneer de rijst droog is, zet je de deksel erop en laat je het op een laag pitje zo'n 15 á 20 minuten garen. Het resultaat is droge rijst!
Je kunt witte rijst lekker maken door de rijst te koken in water met kruiden, in bouillon of in kokosmelk. Op die manier nemen de korrels extra smaak op. Hoef je verder niks meer aan te doen.
Roer de rijst niet tijdens het koken. Dit kan er voor zorgen dat de rijst afbreekt en te plakkerig wordt. Proef regelmatig of de rijst al klaar is. Als je de juiste verhoudingen water en rijst hebt gebruikt zal de rijst waarschijnlijk klaar zijn op het moment dat al het water verdampt is.
Doe de rijst in een pan met twee kopjes koud water . Breng het water aan de kook en kook het gedurende de tijd die op de verpakking staat, of totdat het zacht is en het meeste water door de rijst is opgenomen. Verschillende soorten rijst hebben verschillende kooktijden nodig.
Misschien heb je het wel eens gezien in een restaurant: rijst in het vaatje met zout. Ook hier onttrekken de rijstkorrels vocht uit de lucht en voorkomen ze dat er klonten in het zoutvaatje ontstaan. Niets meer en niets minder.
Voeg de rijst toe aan het kokende water en kook gedurende 5-6 minuten. Het is eigenlijk dezelfde manier waarop je pasta kookt. Als de tijd om is, giet je de rijst af in een zeef en doe je hem direct terug in de pan met een deksel erop gedurende 5-10 minuten.
Zout het water
Elke fan van kookprogramma's weet dat het zouten van je pastawater een hoofdregel is van de meeste beroemde chefs. Hetzelfde geldt voor rijst : zout geeft niet alleen smaak, maar het voorkomt ook dat de rijstkorrels aan elkaar plakken in onaangename klonten .
Rijst opwarmen is gevaarlijk. Sterker nog: gekookte rijst opnieuw opwarmen kan je fataal worden. Klinkt overdreven, maar volgens het reheated rice syndrome dat viraal ging op TikTok, is dat wél het geval.
Gluggy rijst is gewoon rijst die te lang is gekookt en te veel water heeft opgenomen . Als het aan elkaar plakt in klonten, duidt dat meestal op veel zetmeel. Je zult niet merken dat het zetmeel elk van de rijstkorrels bedekt voordat je begint met koken, maar wanneer het in contact komt met water en opwarmt, wordt het extreem kleverig.
Tegenover 75 gram rijst staat 150 ml water. Voeg hier eventueel wat zout aan toe en wat olie of boter, zo geef je meer smaak aan de rijst. Let wel op: als de saus of curry bij de rijst al vrij zout is, laat het dan achterwege. Bij twijfel: geen zout gebruiken.
Laat het na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt. Roer pas na die 10-15 minuten rust door. Doe je dit eerder, dan wordt je rijst waarschijnlijk plakkerig.
Volgens wetenschappers zoals Harold McGee hangt het wassen van rijst samen met zetmeel. Zou je de rijst niet wassen dan krijg je een plakkerige korrel: 'door de rijst te wassen spoel je het zetmeel weg aan de oppervlakte van de korrel en krijg je een mooiere, drogere rijst', aldus McGee in On Food and Cooking.
Voor 1 kopje rond of kortkorrelrijst zoals sushirijst ± 1 kopje water. Voor 1 kopje zilvervliesrijst ± 1 kopje water. Breng de rijst met licht gezouten water zonder deksel aan de kook en zet het vuur dan héél laag. Kook afgedekt gaar in 15-20 min.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto recepten of sushi.
Met een restje rijst kun je nog heel veel lekkere gerechten maken! Het is bijvoorbeeld perfect voor een fried rice als nasi of Thaise khao pad. Maar je kunt er ook nog groenten mee vullen en roosteren in de oven of in de soep doen om er een maaltijdsoep van te maken.
Door de rijst te spoelen verwijder je overtollig zetmeel , wat klontering veroorzaakt. Je kunt ook een beetje olie of boter aan je pan toevoegen om te voorkomen dat de rijst nog verder blijft plakken.
Haal het deksel niet van de pan en roer de rijst niet tijdens het koken. Maak de rijst los met een vork voordat u hem serveert. Maak de rijst vlak voor het serveren voorzichtig los met een vork om de korrels te scheiden . Als de rijst gaar is voordat u hem wilt serveren, leg dan een opgevouwen handdoek over de pan, doe het deksel erop en zet hem apart.