Wat vaak zorgt voor een muffe lucht, is vochtigheid. Dit gebeurt wanneer men bijvoorbeeld nog vochtige kleding terug hangt of legt in de kast. Hierdoor wordt de kledingkast erg vochtig, wat zorgt voor deze lucht of geur. Zorg er daarom altijd voor dat de kleding kurkdroog is, voor je deze in de kast hangt.
Vaak gaat een kast in de loop van de jaren wat muf ruiken. Dit komt meestal door vochtigheid van kleding die nog niet helemaal droog is, muffe schoenen, een te volle kast of neergegooide vieze was op de bodem van je kast.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Daarnaast is het een heerlijk luchtje om een muffe geur mee te verdrijven. Knip een beetje lavendel uit de tuin of kijk je buren lief aan als je het zelf niet hebt staan. Doe een bosje in een klein zakje en hang die met een mooi lint in je kast. Het ruikt niet alleen lekker maar ziet er ook nog mooi uit!
Een muffe geur verwijderen is kinderspel
Hang ze een paar uurtjes buiten aan de wasdraad (op een droge dag). Stop de kleren opnieuw in de wasmachine en voeg alleen een kopje azijn toe. Normaal is de geur er dan uit. Als de kleding opnieuw droog is, kun je ze opnieuw met wasproduct wassen.
Strooi wat kattenbakkorrels of rijst in de kast. Dit absorbeert het vocht en verwijdert zo de muffe geur uit de kast. Zuig het daarna gewoon op met de stofzuiger. Kruidnagel, vanillebonen, citroenen of sinaasappels: leg hele kruidnagels, een vanillestokje, een gesneden citroen of een sinaasappel in de kast.
Muffe geur
Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Laat je kleding luchten
Maar hang of het ook niet gelijk terug in de kast. Het is beter om je gedragen kleren even dertig minuten te laten luchten. Hang je trui of blouse dus bijvoorbeeld even een half uurtje aan een hanger aan je kast. Nog beter is het om je kleren even buiten te luchten – als het droog is natuurlijk.
Gaat het om een houten kast, dressoir of ander houten meubel dat van binnen een vieze geur heeft, dan is het een goed idee om de binnenkant met wat bakingsoda te bestrooien en in te wrijven. Bakingsoda neemt allerlei vieze geurtjes op en kan je er simpelweg een avondje in laten zitten.
Een stinkende wasmachine wordt vaak veroorzaakt door vetluis. Door deze zeepbacterie ruikt het wasgoed niet fris, muf en schoon als het uit de wasmachine komt. Ook ontstaan vaak grijze vlekken, omdat in de rubbers van de deur een grijze drab blijft zitten. Veel problemen met de wasmachine komen voort uit vetluis.
Hoe langer we op lage temperaturen wassen, hoe meer de wasmachine gaat stinken. Dit wordt ook wel vetluis genoemd. Soms kun je zelfs een dikke grijze vetachtige afzetting zien in de wasmachine. Dit vetluis zorgt ervoor dat de was die net schoon uit de wasmachine komt gewoonweg stinkt.
Maar als je de was binnen droogt is het aan te raden om ruimte te laten tussen de kledingstukken. En hang spijkerbroeken onderste boven op en doe dit ook met shirts met een capuchon. Anders zijn de de volgende dag nog niet helemaal droog en dat kan dan weer gaan stinken. Zorg dus dat alles goed uit elkaar hangt.
Een muffe geur in huis is vrijwel altijd het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. Bij te veel vocht in huis kunnen schimmels en bacteriën zich makkelijk verspreiden. Zodra de schimmels en bacteriën zich uitbreiden zal ook de muffe geur in huis sterker worden.
Om de muffe geur te verwijderen is witte azijn je grote vriend. Doe een beetje pure azijn in een plantenspuit en spray dit vervolgens over je kledingstuk heen. Vergeet vooral ook de binnenkant van het kledingstuk niet. Laat de azijn even trekken en drogen.
Kleding wordt maar een paar keer gedragen
En daar werd het feit bevestigd dat Nederlanders een kledingstuk gemiddeld 7 keer dragen. Vergeleken met mensen in Engeland, Amerika en Australië doen we het nog heel goed. Want daar dragen ze maar liefst eenvijfde van de gekochte kleding maar 1 keer!
Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
We adviseren om één à twee keer per maand je wasmachine te reinigen. Op deze manier voorkom je problemen en gaat je wasmachine veel langer mee. Maak je wasmachine één à twee keer per maand schoon.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Meng 1 deel witte azijn en 1 deel water in een sprayflesje. Vernevel lichtjes over je zetel of stoel. Wrijf droog met een zachte, propere doek. De azijngeur zal na een tijdje verdwijnen, alsook de onfrisse geur!
Groot nadeel van Angelim: het stinkt (door bepaalde inhoudsstoffen) inderdaad verschrikkelijk (naar kattenpis,... noem het gelijk je wilt! ), en het duurt echt wel enkele jaren voordat de geur volledig verdwenen is.
Dat hangt van de houtsoort af. Bij veel houtsoorten slijt het vanzelf na een tijdje buiten te hebben gestaan. Maar er zijn ook een paar soorten die een paar jaar blijven stinken voordat de lucht weg is.