De allerbelangrijkste regel bij het gebruik van pesto is: niet verwarmen. Niet op je pizza, niet in je salade en ook niet door de pasta. Pesto heeft een frisse, rauwe smaak die verloren gaat bij langdurige (hoge) verwarming.
Volgens de kenners mag je pesto eigenlijk niet eten met gedroogde pasta als penne of fusilli. Ook mag je pesto eigenlijk niet opwarmen, de smaak komt het meest tot zijn recht als de basilicum niet wordt verwarmd.
Kun je pestopasta opwarmen? Het is volkomen veilig om pestopasta op te warmen, mits het binnen een uur na het koken in de koelkast is gezet en niet ouder is dan twee dagen . Het zal niet zo lekker zijn als het vers was, maar in een bizarre wending kan het opwarmproces het zelfs gezonder voor je maken.
5 dagen houdbaar in de koelkast. Het hoeft je vanaf nu in ieder geval niet meer te gebeuren dat de houdbaarheidsdatum van je pesto plots verstreken lijkt, wanneer je net zo'n zin had in een verukkelijke pasta pesto.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Een kliekje dat al eerder is opgewarmd laten afkoelen en vervolgens nog een keer verhitten kan risico's met zich meebrengen.
Net als rijst kunnen pasta en noedels bacteriegroei bevorderen als ze niet goed worden behandeld. Deze voedingsmiddelen kunnen het beste slechts één keer worden opgewarmd en direct na het opwarmen worden gegeten om het risico op besmetting te minimaliseren .
De allerbelangrijkste regel bij het gebruik van pesto is: niet verwarmen. Niet op je pizza, niet in je salade en ook niet door de pasta. Pesto heeft een frisse, rauwe smaak die verloren gaat bij langdurige (hoge) verwarming.
Pasta pesto invriezen: Pesto kan soms een beetje verkleuren door het invriezen, maar de smaak blijft goed. Meng de pasta met pesto en verdeel in porties. Doe in luchtdichte zakken of bakjes en vries in.
Eenmaal geopend, blijft een pot pesto drie dagen goed in de koelkast zonder dramatische kwaliteitsvermindering . Het is nog twee dagen volkomen veilig, maar als je het langer laat staan, zal de kwaliteit ervan zo achteruitgaan dat het niet meer lekker is om te eten.
Wij raden ten zeerste af om pesto te verhitten, omdat dit veel van de verse smaken tenietdoet, terwijl producenten juist zo hard werken om ze te behouden .
Voeg een beetje water toe aan een magnetronbestendige container of kom, met je overgebleven pasta.Zap gedurende 30-60 seconden, haal eruit, roer goed, zap opnieuw en herhaal tot het goed is opgewarmd . De stoom van het water zal je pasta nieuw leven inblazen en je een gelijkmatigere verwarming geven. Regelmatig roeren voorkomt dat het verandert in een kleverige bende.
De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.
Hoe pestopasta opwarmen? De beste manier om dit op te warmen is door het in een afgedekte, magnetronbestendige schaal te leggen en het in de magnetron te zetten in intervallen van 30 seconden . Roer tussen elk interval en verwarm tot het helemaal is opgewarmd. Als de pasta begint te drogen, druppel er dan wat olijfolie of een scheutje water overheen.
Pesto blijft doorgaans langer goed in de koelkast, ongeacht het type. Het National Center for Home Food Preservation adviseert om het vers te maken en niet langer dan 3 dagen in de koelkast te bewaren . Het kan echter ook worden ingevroren voor langere termijnopslag.
Pesto hoef je alleen op te warmen voor je hem serveert wanneer de saus rechtstreeks uit de diepvries komt. Laat de pesto in dat geval zachtjes ontdooien op laag vuur in een pan of in de magnetron. De saus mag niet koken, want dan verandert de textuur en de smaak ervan.
Hoe pestopasta te bewaren. Bewaar uw overgebleven pestopasta in een luchtdichte container in de koelkast gedurende drie tot vijf dagen . Verwarm opnieuw in de magnetron of op het fornuis.
Na opening is vers gekochte pesto slechts nog zo'n 4 dagen houdbaar in de koelkast. Hetzelfde geldt als u hem zelf vers maakt. Een potje of blikje blijft geopend nog 7 tot 14 dagen goed in de koelkast. Door er een laagje olijfolie op te gieten, kunt u die periodes met ongeveer een week verlengen.
Voeg basilicum pas op het laatste moment toe aan een (warm) gerecht anders gaat de lekkere smaak verloren. De blaadjes zijn geschikt om te gebruiken.
Als je noten gebruikt, (Het kan ook het roosteren van de pijnboompitten zijn, als je ze te veel roostert, worden ze bitter.) Als je wilt dat het echt groen is, dompel de basilicum dan 10-15 seconden in sterk kokend water en doe het dan in ijswater.
Meng pesto met romige dips, gebruik het als pizzasaus, smeer het op sandwiches, voeg het toe aan uw favoriete salades, meng het met geroosterde zomergroenten en gebruik het als saus voor gegrilde kip of vis.
Gekookte rijst en pasta moeten binnen 2 dagen worden gegeten . Vries restjes in tot 3 maanden. Ontdooi in de koelkast en gebruik binnen 24 uur na het ontdooien. Gooi restjes weg als ze langer dan 4 uur buiten de koelkast zijn geweest.
Hoewel het een populair voedingsmiddel is, is het niet zo veilig om aardappelen op te warmen. Een bacterie genaamd Clostridium botulinum die een giftige chemische stof afgeeft, zou groeien als gekookte aardappelen langer op kamertemperatuur worden bewaard . Dus, overgebleven aardappelen moeten in de koelkast worden bewaard.
Een van de meest voorkomende dingen die mensen echt ziek maken van voedselvergiftiging zijn granen. Die categorie omvat koolhydraten zoals pasta, farro, couscous en rijst. Ongekookte pasta en rijst kunnen sporen bevatten van een bacterie genaamd Bacillus cereus, die bekend staat om het veroorzaken van extreme voedselvergiftiging .