Intramurale zorg (letterlijk: zorg binnen de muren) is zorg die geboden wordt in een zorginstelling, zoals een verpleeghuis, een instelling voor verstandelijk gehandicapten of een ggz-instelling.
Extramurale zorg (letterlijk: zorg buiten de muren) is zorg aan cliënten die niet in een instelling verblijven. Het is zorg die de cliënt op afspraak bij de zorgaanbieder krijgt, of die de zorgaanbieder bij de cliënt thuis levert.
Een cliënt ontvangt intramurale zorg wanneer deze minimaal 4 etmalen per week onafgebroken in de instelling verblijft. Bij extramurale zorg verblijft de cliënt niet minimaal 4 etmalen per week in een instelling, maar ontvangt de cliënt zorg aan huis of op afspraak bij de zorgaanbieder.
Semimurale zorg betekenis
Intramuraal betekent 'binnen de muren', waarmee een zorginstelling wordt bedoeld. Semimuraal houdt dus in dat de zorg niet volledig (semi betekent 'half') binnen de muren van een zorginstelling plaatsvindt. Dit kan een ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuis zijn.
De term intramuraal betekent in het Latijn letterlijk 'binnen de muren'. In dit geval gaat het dus om de zorg die binnen de muren van een zorginstelling plaatsvindt.
Het verschil tussen transmurale zorg en ketenzorg is dat bij ketenzorg volgens Rutten iedere zorgverlener in de keten autonoom blijft, terwijl bij transmurale zorg ieder ook een verantwoordelijkheid heeft voor het geheel, zonder dat dit leidt tot vaagheid over verantwoordelijkheden.
Het doel van transmurale zorg is grotere efficiëntie, meer kwaliteit en continuïteit, kostenbeheersing en zorg op maat voor de patiënt. Samenwerking en afstemming van zorg wordt geïntegreerd in een nieuwe vorm van zorg. Dit is vanuit de gedachte dat dit de zorg voor de patiënt verbeterd.
Intramuraal wonen (of 'zorg met verblijf') houdt in dat een persoon niet in staat is om in een reguliere woning te (blijven) wonen, maar verzorgd moet worden in een zorginstelling.
Ambulante zorg = Onder ambulante zorg verstaan we de zorg die niet in een instelling (ziekenhuis, verpleeghuis, etc.) Ambulante zorg wordt ook wel extramuraal (buiten de muren) genoemd.
Het vpt omvat de volgende vormen van zorg: Verpleging. Persoonlijke verzorging. Begeleiding.
Met een Wlz-indicatie kunt u terecht in een verpleeghuis, een instelling voor mensen met een handicap of een ggz-instelling. Maar u kunt er ook voor kiezen om thuis te blijven wonen met intensieve zorg. Dit is alleen mogelijk als de situatie thuis geschikt is om verantwoord en doelmatig zorg te krijgen.
Ambulante zorg wordt ook wel extramurale zorg (buiten de muren) genoemd en houdt in dat iemand die zorg nodig heeft, zelf naar een specialist gaat. Ambulant betekent in het Latijn dan ook 'in staat om te lopen'.
Extramurale zorg, ook wel thuiszorg, kan op verschillende manieren worden verleend. Zo kunt u een beroep doen op intensieve verzorging en verpleging, maar kan het ook gaan om hulp bij de persoonlijke verzorging, of begeleiding bij dagelijkse handelingen en activiteiten.
Eerstelijnszorg is direct toegankelijke zorg voor patiënten. Het gaat dan om zorg die je krijgt van huisartsen, fysiotherapeuten of de psycholoog. Voor tweedelijnszorg heb je een verwijzing nodig. Het gaat om zorg door een specialist of in een ziekenhuis, waar een huisarts naar doorverwijst.
Voorgeschreven dieetpreparaten en voorgeschreven dieetvoeding komen ook ten laste van de Wlz. Medicijnen die integraal onderdeel uitmaken van medisch-specialistische zorg (zoals een injectie tijdens een bezoek aan de poli of een add on) komen niet ten laste van de Wlz maar de Zvw.
Waizers is gespecialiseerd in het organiseren van acute zorg. Want ongeplande acute zorg is niet te plannen, maar wel te organiseren. De acute zorg speelt met name in de avond, nacht en weekenden. Het organiseren van acute of onplanbare zorg is echter voor veel organisaties een groot vraagstuk.
De Wet langdurige zorg (Wlz) is bedoeld voor mensen die voortdurend (intensieve) zorg nodig hebben in de nabije omgeving, zoals chronisch zieken, kwetsbare ouderen en mensen met een ernstige verstandelijke of lichamelijke beperking.
Extramurale zorg wordt ook wel ambulante zorg genoemd. Eerst murale, of intramurale zorg. Letterlijk betekent 'intramuraal': binnen de muren afspelend. Hierbij gaat het om ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen of instellingen voor bijvoorbeeld gehandicapten.
Psychogeriatrische verpleeghuiszorg is bedoeld voor cliënten die 24 uur per dag, 7 dagen per week bescherming, verpleging en intensieve geestelijke zorg nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan ouderen met psychische problemen als dementie.
Korte omschrijving van de zorg die gegeven wordt; Een beschrijving van de zorgvragers die hier gebruik van maken; Welke beroepen je, behalve dat van de verzorgende hier nog meer tegen komt.
Het project Transmuraal zorgpad palliatieve zorg is een visualisatie van de route die een patiënt doorloopt vanaf de signalering van de palliatieve fase tot en met de nazorg. Over iedere fase wordt informatie gegeven, die is gebaseerd op het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland.
Bij het Transmuraal Team werken ervaren (gespecialiseerde) verpleegkundigen. Zij geven zorg aan patiënten die ontslagen worden uit het ziekenhuis, maar nog wel intensieve en specialistische zorg nodig hebben, zoals het toedienen van antibiotica of pijnbestrijdingsmiddelen via een infuus.
Transmurale samenwerking begint als partijen samen vanuit een regionaal netwerk aan een regionale opgave gaan werken. Dit regionale netwerk voert gezamenlijke projecten uit gericht op het ontwikkelen van professionals. Denk bijvoorbeeld aan gezamenlijk transmuraal opleiden.
De Transmurale Zorgbrug slaat een brug tussen professionals in ziekenhuizen en professionals in de eerstelijnszorg. Zij ondersteunt in de begeleiding van kwetsbare ouderen die na een ziekenhuisopname weer thuis komen. Door de hierbij geleverde proactieve ziekenhuiszorg en begeleiding daalt de sterfte met een kwart.