Mag een zieke medewerker op vakantie? Ja, een zieke medewerker mag in principe op vakantie gaan.Echter, het is wel van belang dat de vakantie het herstel niet belemmert of de re-integratie vertraagt. De medewerker dient vooraf toestemming te vragen aan de werkgever en eventueel aan de bedrijfsarts.
Ja, ook als je ziek bent - waarbij je werkgever je loon doorbetaalt - mag je op vakantie gaan. Het is echter wel belangrijk dat je tijdens je vakantie bereikbaar bent voor je werkgever. Geef daarom altijd een telefoonnummer door waarop je bereikbaar bent.
Vanaf 1 januari 2024 kunnen werknemers die ziek worden tijdens een vakantieperiode én dit kunnen aantonen, de vakantiedagen die samenvallen met de ziektedagen, op een later tijdstip in het vakantiejaar opnemen. In uitzonderlijke gevallen zal dit kunnen in een volgend vakantiejaar.
Heeft u een WIA-, WAO-, Wajong- of Waz-uitkering? Dan mag u langer dan 20 werkdagen per jaar op vakantie.
Vakantie doorgeven met een Ziektewet-uitkering
Met een Ziektewet-uitkering is het niet nodig toestemming aan het UWV te vragen als u op vakantie wilt. U dient het echter wel door te geven. Dit doet u met het formulier Wijzigingen doorgeven als u een Ziektewet-uitkering of toeslag van UWV heeft.
Als u een WW-uitkering heeft, heeft u per jaar 20 vakantiedagen.U krijgt tijdens de vakantie uw uitkering doorbetaald. Bent u een deel van een jaar werkloos? Dan krijgt u alleen voor dat deel van het jaar vakantiedagen.
U heeft recht op maximaal 20 vakantiedagen per kalenderjaar.
U kunt uw WIA-, WAO- of WAZ-uitkering niet naar elk land meenemen. Of u uw uitkering kunt meenemen naar het buitenland, hangt af van het land waar u gaat wonen. Nederland heeft hierover met bepaalde landen afspraken gemaakt.
Gaat u voor maximaal een jaar naar het buitenland, bijvoorbeeld voor vakantie, studie of een medische behandeling? Dan kunt u uw WIA-uitkering (IVA of WGA), WAO- of WAZ-uitkering in het buitenland ontvangen. Het maakt niet uit naar welk land u gaat.
Wonen buiten de EU, EER en Zwitserland met een WIA-, WAO- of WAZ-uitkering. U kunt uw WIA-, WAO- of WAZ-uitkering alleen meenemen als Nederland een handhavingsverdrag heeft gesloten met het land waar u gaat wonen. Verhuist u naar een land waar Nederland geen afspraken mee heeft? Dan stopt uw uitkering.
Als je langdurig ziek bent, is je werkgever verplicht de eerste 104 weken (2 jaar) minimaal 70 procent van je loon door te betalen. Als je tijdens die 2 jaar zonder onderbreking ziek bent geweest, is dat niet meer zo. Je hebt dan mogelijk wel recht op een WIA-uitkering.
De begrippen 'ziekte' en 'arbeidsongeschiktheid' worden in de praktijk vaak door elkaar gebruikt. Een zieke werknemer hoeft echter niet arbeidsongeschikt te zijn en een arbeidsongeschikte werknemer niet ziek.
Doorbetaling maandinkomen
Uw werkgever betaalt uw maandinkomen gedurende de eerste 52 weken van uw arbeidsongeschiktheid volledig door. Als u daarna niet kunt werken en er is geen sprake van een beroepsincident, dienstongeval of beroepsziekte, krijgt u na die eerste 52 weken 70% van uw maandinkomen.
Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies. Als de bedrijfsarts denkt dat je arbeidsgeschikt bent voor jouw functie zal deze dat ook adviseren aan je werkgever.
Gaat u met vakantie in of buiten Nederland en geeft u dat niet of te laat aan ons door? Dan heeft dat gevolgen voor uw WW-uitkering.U krijgt tijdelijk minder of geen uitkering en/of een boete. Als u te veel uitkering ontving, dan moet u, naast de boete, dat bedrag terugbetalen.
Als uw werknemers regelmatig vakantie (kunnen) opnemen, kunt u verzuim voorkomen of beperken. Daarnaast voorkomt het stimuleren van het opnemen van vakantie bij zieke werknemers dat er na twee jaar ziekte, twee jaar opgebouwde, maar niet genoten, vakantiedagen moeten worden uitbetaald.
Een WW-uitkering mag u binnen de EU, EER of Zwitserland voor 3 maanden meenemen.Buiten de EU, EER of Zwitserland kunt u niet uw WW-uitkering meenemen. Op de website van Nederlandwereldwijd leest u of u uw WW-uitkering kunt meenemen naar het buitenland.
Einde WIA-uitkering
Uw WIA-uitkering heeft geen vaste einddatum. Uw WIA-uitkering kan om verschillende redenen eindigen. Bijvoorbeeld als u weer hersteld bent of als u de AOW-leeftijd bereikt.
Langer dan 8 maanden buiten Nederland
Dan moet u zich altijd uitschrijven bij uw gemeente in Nederland. Wanneer u dit niet doet, kunt u een boete krijgen. De 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Het geldt bijvoorbeeld ook als u binnen een periode van een jaar 2 keer 5 maanden buiten Nederland gaat wonen.
U mag maximaal 8 maanden per 12 maanden buiten Nederland verblijven. Losse periodes tellen we bij elkaar op. U moet wel blijven voldoen aan de voorwaarden van uw verblijfsvergunning.
Ga uit van het sociale verzekeringsloon (sv-loon) dat u verdiende in het jaar voordat u ziek werd. Deel dit totale sv-loon door 261 (gemiddelde aantal werkdagen in een jaar). Vermenigvuldig dit bedrag vervolgens met 21,75 (gemiddeld aantal uitkeringsdagen per maand). Dit is uw WIA-maandloon.
Wij controleren minimaal 1 keer per 2 jaar.
Vakantiegeld en een WW-uitkering
Uw vakantiegeld is 8% van uw bruto-uitkering.
Als er niets verandert in uw situatie, krijgt u de uitkering tot u de AOW-leeftijd bereikt. Maar de uitkering kan ook eerder stoppen.