Dit is een vrij ruime definitie en kan verschillende soorten bier omvatten. Gebrouwen in een klooster: Dit is de meest letterlijke interpretatie. In dit geval zou kloosterbier een bier zijn dat fysiek wordt gebrouwen binnen de muren van een klooster, meestal door de monniken zelf of onder hun directe supervisie.
Abdijbieren hebben hun oorsprong in de middeleeuwen. Om aan geld te komen begonnen kloosters met het brouwen van bier. Bier was in die tijd een populaire drank. Water was toen vaak verontreinigd met bacteriën, terwijl deze bij het brouwproces van bier gedood worden.
Het belangrijkste verschil tussen abdijbier en trappistenbier zit in het feit dat een trappistenbier gebrouwen moet zijn in een klooster dat behoort tot de orde van Cisterciënzers van de Strikte Observantie. Dat is nog geen garantie op het begeerde zegel 'authentiek trappisten product', maar daarover later meer.
Meest gezocht. Westmalle (VRT) 21 januari 2021 - Het bier dat wordt gebrouwen in de Achelse Kluis mag officieel geen trappist meer heten omdat er in Achel geen monniken van de trappistenorde meer wonen. Daarom prijkt er geen zeshoekig logo 'trappist' meer op de etiketten van de bierflesjes uit het voormalige klooster.
De Sint-Benedictusabdij van Hamont-Achel, beter bekend als de Achelse Kluis, is verkocht aan de Kempense ondernemer Jan Tormans. Nu de brouwerij niet langer onder de abdij van Westmalle ressorteert, is het bier Achel niet langer een trappist.
Leffe wordt in België gebrouwen door een internationale biergroep. De hoofdzetel hiervan zit in Amerika en de baas is een Braziliaan of zo. Leffe wordt in België gebrouwen omdat Belgisch Bier een begrip is in de wereld.Moest dat niet het geval zijn dan werd Leffe al lang in een land gebrouwen met een lagere loonkost.
Trappist Westvleteren 12 (exclusief glas) Dit zeer gewilde bier wordt gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtus abdij te Westvleteren en is meerdere keren bekroond tot het beste bier ter wereld.
In 1923 werd Victory Ale tot Duvel omgedoopt "omdat er een duvel in zit". Na de Tweede Wereldoorlog werd Vedett ontwikkeld, een bier dat in 2003 opnieuw werd gelanceerd. In 1963 begon Duvel Moortgat een lijn abdijbieren onder licentie van de Benedictijnermonniken van Maredsous.
Een tripel is vaak een zwaar bovengistend bier met hergisting in de fles. De complexe smaak dankt tripel aan de typische gist die is toegevoegd aan het product. Ook de hop en mout dragen bij aan de bitterheid. De hoeveelheid mout is spreekwoordelijk 3 keer hoger dan een normaal trappistenbiertje.
De naam "Trappist" is afgeleid van La Trappe, één van de stichtende abdijen van de trappistenorde in Frankrijk.
10 à 12 graden is ideaal om de smaak tot zijn volle recht te laten komen. Hoe kouder het bier, hoe minder smaak. De Blonde Trappist daarentegen kan gekoeld geschonken worden, maar wordt dan wel troebel. Trappistenbier drink je niet, dat degusteer je!
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld.
Als amateurbrouwer kun je lekker vanuit het eigen zolderkamertje, keuken of garage beginnen met brouwen. De wet heeft hierin eigenlijk maar één restrictie; het bier mag alleen voor eigen gebruik zijn. Wil je het professioneler gaan aanpakken en je bier gaan verkopen, dan moet je met meer regeltjes rekening gaan houden.
In tegenstelling tot trappistenbier is de naam abdijbier niet beschermd. Iedere brouwer mag zijn bier abdijbier noemen. Onder erkende abdijbieren verstaan we hier brouwerijen die bieren brouwen in licentie. In de praktijk betekent dit dat de brouwerij een bedrag betaalt aan de brouwerij per verkochte liter bier.
Duvel. Duvel is een wereldberoemd blond bier geliefd onder bierliefhebbers.
Zo drink ik bij het kaarten het liefst een trappist met wat grenadine erin, omdat ik het anders te bitter vind. Dat is wel zwaar hoor, dus eentje is genoeg.
Het Waalse speciaalbier Bush, het strafste Belgische bier in de handel, wordt voortaan gebotteld in een 33cl-flesje en geschonken in een nieuw glas. Ook de etiketten en het logo worden vernieuwd, maar het recept en de smaak veranderen niet.
Zo is Leffe een bekend abdijbier maar geen trappist. Abdijbieren die de titel van trappist niet dragen, zijn bieren die wel aan een abdij verbonden zijn (vaak alleen in naam), maar niet door Trappisten monniken of door hun directe medewerkers worden gebrouwen of waar niet een monnik in de raad van bestuur zit.
In het recentere The Beer Wench's Guide to Beer van Ashley Routson, staat: "Heineken stelt hun bier tijdens het brouwproces met opzet bloot aan licht, waardoor het voor het bottelen al een vreemde geur krijgt."
De Maredsous worden beschouwd als “erkende abdijbieren” en mogen geen “trappistenbieren” worden genoemd omdat de monniken tot de benedictijnse orde behoren, terwijl de trappisten cisterciënzers zijn.
Een volle, belegen kaas past vaak goed bij zwaardere biersoorten, zoals bleke pils, bruine ales of zelfs stouts. Je kunt ook een zware gerstewijn proberen. Scherpe blauwe kazen kunnen een zware zwarte stout aan, die anders gemakkelijk andere smaken kan smoren. Zware, fruitige bieren passen ook goed bij blauwe kazen.
Pils blijft populairst
Ondanks de stijging van het speciaalbier segment blijft pilsener wel het meest gedronken bier in België. Want 30,4% van de ondervraagden drinkt liefst pils. Dan volgen regionale bieren (14,4%), Trappistenbier (14,3%), Abdijbieren (14,2%) of andere sterkere blonde bieren (14,1%).
De naam Tripel werd als eerste gebruikt door de Trappistenbrouwerij in Wesmalle in 1935. De brouwerij wilde met de naam Tripel verwijzen naar de hogere moutstorting dan voor dubbel en enkel. Omdat dit bier als warme broodjes over de toonbank ging werd het bier al snel gekopieerd door andere brouwers.