Tijdens de bruidsvlucht weten de bijen in de kast dat de koningin weg is. Veel bijen verzamelen zich op de voorkant van de kast en beginnen daar te stertselen. Ze brengen zo de lichaamsgeur van de imme in de lucht. De geurstraat die zo ontstaat, helpt de koningin om haar volk weer terug te vinden.
Koninginnentelers gebruiken genummerde merkplaatjes zodat ze haar herkomst kunnen achterhalen.Je kan je koningin ook merken met een speciale verfstift om koninginnen te merken. Er zijn ook imkers die Tipp ex of nagellak gebruiken. Er is zelfs een internationale kleurcode voor het jaar waarin een koningin geboren is.
De darren sterven na de paring, maar de koningin kan 4 à 5 jaar oud worden. Zij hoeft niet meer te paren om eitjes te produceren. Elke dag legt ze tot 2000 eitjes, ze heeft namelijk wel 120 tot 150 eileiders, terwijl een gewone bij er 15 heeft.
Zodra de resterende bijen in de kolonie merken dat er geen koningin meer is, willen ze snel mogelijk een nieuwe koningin.Daarom zetten ze redcellen aan. Dit zijn de laatste eitjes die de koningin heeft achtergelaten net voordat zij vertrok. Deze eitjes krijgen koninginnengelei gevoerd.
Zonder koningin kan een bijenvolk niet voortbestaan. Er moet dus een opvolgster komen. Als de koningin met een zwerm vertrokken is, dan komt de nieuwe koningin uit een zwermcel.
Een volwassen bij leeft meestal slechts enkele weken. De rest van het jaar zijn de bijen alleen in andere levensstadia (larve, pop) aanwezig, zoals hierboven beschreven. Uitzonderingen zijn hommels en sommige groefbijen, waarvan bevruchte vrouwtjes overwinteren en zo wel een half jaar oud kunnen worden.
Die bijen kunnen nu geadopteerd worden. Een koningin kost 80 euro per jaar, een klein volk 400 en voor 1600 euro kan een groot bijenvolk dat uitgroeit naar zo'n 50.000 insecten worden gesponsord. ,,Het Maasstad Ziekenhuis heeft vijf volken geadopteerd, die op het dak staan.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
Moerproef doen. Bij de moerproef hang je een raam met open broed in het bijenvolk waarover je twijfelt en kijkt na een tot drie dagen of er op dat raam redcellen zijn aangezet. Zijn er redcellen aangezet dan is er géén koningin. Het volk is dan moerloos.
Een wespenkoningin komt nooit uit haar nest, maar ze kan wel steken als ze wordt aangevallen of als iemand haar nest kwaad doet. Zo zijn er mensen die het nest proberen te verbranden of te verdrinken. Of ze slaan erop met een stok of honkbalknuppel. Slim is dat niet, want alle wespen breken dan uit om te steken.
Voordat ze met een zwerm van duizenden bijen aan het begin van de zomer de bijenkorf verlaat, legt ze eitjes voor haar gemeenschap in hiertoe voorbereidde koninginnencellen. Hieruit wordt de nieuwe koningin geboren.
Koninginnen en darren vliegen uit op de mooiste momenten van de dag, tussen 12 en 16 uur zonnetijd en bij temperaturen boven de 18°C.
Koninginnengelei is het voedsel waarmee de bijenkoningin wordt gevoed. Het is een bijzondere voeding in de natuur. Als een werkster-larfje koninginnengelei gevoerd krijgt, in plaats van stuifmeel, wordt dat larfje opeens geen werkster, maar ontwikkelt tot koningin en leeft in plaats van 6 weken, wel tot 5 jaar.
Hoeveel ogen heeft een bij? Bijzonderheden: Bijen hebben 2 grote samengestelde ogen, met elk honderden of wel duizenden lensjes. Die zie je gemakkelijk, als je een bij ziet zitten. Maar boven op de kop zitten nóg drie ogen.
De koningin heeft net zoals de werksterbijen ook een angel, maar gebruikt die zelden om de mens aan te vallen. Ze steekt meestal alleen als ze in gevecht raakt met een rivale (andere koningin) in de kolonie. De angel van een koningin heeft geen weerhaken, dit in tegenstelling tot de werksters.
Een koningin kan maximaal zo'n 2000 eitjes per dag leggen. Voor de productie van die eieren heeft ze in haar achterlijf dan ook in verhouding bijzonder grote eierstokken. Eerst zoekt de koningin daartoe een schone cel, en stelt ze daarvan ook de grootte vast. Pas dan stopt ze haar achterlijf in de cel.
De kans om een dop te missen is niet denkbeeldig. Een nazwerm is dan het gevolg. Laat een aantal jonge moeren inlopen als er een tuter en kwakers te horen zijn en neem de rest van de rijpe en nog niet rijpe moerdoppen weg om nazwermen te voorkomen. De volgende dag zal er één van de ingelopen moeren zijn overgebleven.
Speeldopjes zijn beginnende zwermcellen die lijken op eikeldopjes. Ze kunnen er het hele jaar zijn, maar worden vooral in het voorjaar talrijker. In een bijenvolk dat groeit, wordt aan de rand van het broednest een begin gemaakt met het bouwen van koninginnencellen. Deze worden speeldopjes genoemd.
Een speeldopje lijkt op de start van een zwermcel, maar wordt niet als zodanig voltooid. Bij de speeldop wordt de opening reeds nauwer terwijl de cel nog ondiep is. Een speeldop wordt niet geheel gesloten. De koningin legt er ook geen eitje in.
Meng dan een paar druppels kruidnagelolie met geraniumolie en citroengrasolie. Dit zijn namelijk de drie geuren waar de beestjes een enorme hekel aan hebben. Zo vergroot je de kans dat je deze zomer rustig in je tuin kunt zitten, zonder lastiggevallen te worden door wespen of bijen.
In het algemeen kun je stellen dat bijen rust nodig hebben. Ook voor geuren zijn ze erg gevoelig. Mijd vreemde luchtjes zoals shampoo, eau de cologne of parfum in de buurt van een bijenkast. Ook de geur van alcohol kan de agressie van bijen opwek-ken, net als een overdadige transpiratielucht.
Milieu of W eder - Regenachtig weer, hoge luchtvochtigheid , Temperaturen warm of bodem kan de bijen meer prikkelbaar en agressief te maken. Nieuwe koningin met Agressieve G eno Als de nieuwe koningin de kolonie vervangt, als ze agressieve of Afrikaanse genen heeft, is ze agressief.
Door de geur weten de bijen dat ze een koningin hebben en of het goed met haar gaat. Als deze geur minder sterk wordt, weten ze dat het niet goed gaat met hun koningin. Dan komt er een nieuwe bijenkoningin. Er wordt een larve uitgekozen die extra veel voedsel krijgt.
In een bijenkast maken bijen honing van het nectar dat ze vinden in bloemen. De werksterbijen vliegen heen en weer tussen de bijenkast en de bloemen. Door het zuigen van de nectar uit bloemen, komt er stuifmeel op hun lijfjes omdat ze de meeldraden van een bloem aanraken.
Er leven drie soorten bijen: de werksters (de vrouwtjes), de darren (de mannetjes) en de koningin. De koningin is het middelpunt van de bijenfamilie omdat zij de enige bij is die eitjes kan leggen (en er dus voor zorgt dat er nieuwe bijen komen). Ze legt er duizenden in haar leven!