Cabernet kan verwijzen naar: Cabernet Franc, blauw druivenras dat wordt geteeld in de Bordeauxstreek. Cabernet Sauvignon, blauw druivenras dat wordt geteeld in de Bordeauxstreek. Cabernet Cortis, blauw druivenras uit Duitsland.
De Merlot wordt vaak gezien als het kleine broertje van de Cabernet Sauvignon. De Merlot is vaak wat zachter en subtieler.
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is een van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de cabernet sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De naam Merlot zou vernoemd zijn naar de merel.
De smaak van Cabernet Sauvignon is heel herkenbaar!
Vaak herken je cassis, zwarte bes, kers en pruim. Daarbij komt dat je in de wijn – door de dikke schil van de druif – vaak vrij veel tannine terugkomt. Soms komen ook wat aardse smaken terug zoals leer of koffie.
Ondanks dat er in de Bordeaux tegenwoordig meer merlot wordt geproduceerd, is wereldwijd de cabernet sauvignon nog steeds wél de meest geplante blauwe druif. Mede door gebieden/landen als Californië, Italië, Australië, Chili en Spanje beslaat deze druif wereldwijd ongeveer 165.000 hectare.
De grootste verschillen tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc
In een notendop: Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
Wit druivenras dat in talloze streken wordt verbouwd, met name in het Loiredal, de omgeving van Bordeaux en voor de Vins de Pays van het zuiden van Frankrijk.
Merlot de meest verbouwde rode wijnsoort
Merlot is een zwarte of blauwe druivensoort die een zachte, medium tot volle droge rode wijn produceert.
Stevige (zware) rode wijnen. Als we spreken van stevige wijnen dan moet je bijvoorbeeld denken aan de typische Bordeaux, Barolo, Rioja wijnen en natuurlijk de zwaardere wijnen uit de nieuwe wereld zoals Cabernet Sauvignon en Shyraz (alias Syrah). Deze wijnen hebben zoals men dat zegt body en kracht.
Tempranillo heeft zijn naam te danken aan de vroege rijpingsfase: het betekent namelijk zoiets als 'kleine vroege' in het Spaans. Door de traditionele Spaanse traditie om wijn in eikenhout te rijpen, heeft de wijn vaak een lichte kleur met een oranjerood randje.
Bijna altijd zal van een Chardonnay een droge witte wijn worden gemaakt, aangezien wijndrinkers wereldwijd de Chardonnay kennen als een droge wijn.
De zoetheid varieert van droge rode en witte wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay tot zeer zoete dessertwijnen zoals Port. Voor veel beginners zijn de niet-droge wijnen zoals Moscato d'Asti en Pinot Noir een geweldige entree in de wijn.
Vooral de smaak van beide druiven is erg verschillend. De merlot is over het algemeen zachter en subtieler en daarnaast heeft deze druif minder tannines. Verder is de merlot vaak een wat meer toegankelijke wijn. De cabernet sauvignon staat bekend als een volle rode wijn met veel tannines.
De pinot grigio is een delicate, frisse en lichte witte wijn die zowel droog als zoet van smaak kan zijn.
De smaak van Pinot Noir is enorm divers. Maar algemeen gezegd geeft Pinot Noir een lichte tot medium body met kersen, framboos en aardbei en vaak wat aardse, soms kruidige geuren en smaken. Een Pinot Noir is geen krachtpatser maar meer een subtiele en aangename wijn.
Tannine is een chemische bouwsteen die je in zowel witte als rode wijn terugvindt en die mee de kleur, smaak en structuur van de wijn bepaalt. Het woord is afkomstig van het Latijnse 'tannare' dat 'looien' betekent, waardoor het ook wel eens de naam 'looizuur' meekrijgt.
Zowel de cabernet sauvignon als de merlot vinden hun oorsprong in de Franse wijnstreek Bordeaux. Ze behoren tot de meest populaire rode druiven ter wereld. Naast bordeaux vind je ze ook in wijnstreken in nieuwe wijnlanden zoals Chili, de Verenigde Staten of Zuid-Afrika. Ze stammen beide af van de Cabernet Franc druif.
Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren. Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren.
Welke wijn is zoeter: Chardonnay of Pinot Grigio? Pinot Grigio smaakt doorgaans minder zoet dan Chardonnay vanwege de hogere zuurgraad. Pinot Grigio is licht met hints van groene meloen, terwijl Chardonnay iets zwaarder is en hints heeft van vers gemaaid gras.
Rode wijn is wereldwijd de meest gedronken wijnsoort, en is het resultaat van de gisting van blauwe druiven en druivenschillen. Dit duurt in de meeste gevallen zo'n twee weken. De rode kleur ontstaat door de aanwezigheid van kleurstoffen in de druivenschil. De regio waar druif vandaan komt heeft invloed op de smaak.