Als je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen, dan kan dat op drie manieren: Een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter; Een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV; Een vaststellingsovereenkomst aanbieden om tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen.
U kunt dit contract alleen opzeggen als sprake is van een dringende reden en u daarom op staande voet ontslag neemt. Als er geen sprake is van een dringende reden, dan kunt u de kantonrechter vragen het contract te ontbinden als u als daar een goede reden voor heeft.
De weigering van je werkgever tast de geldigheid van je ontslag niet aan. Je riskeert wel dat je werkgever de betaling van een opzeggingsvergoeding zal vragen gelijk aan het loon overeenstemmend met de duur van opzeggingstermijn die je volgens je werkgever langer had moeten presteren.
Je werkgever mag je ontslaan als die hiervoor een redelijke grond heeft en herplaatsing niet mogelijk is. Voorbeelden van redelijke gronden zijn disfunctioneren, een verstoorde arbeidsrelatie, bedrijfseconomische redenen, faillissement, reorganisatie, enzovoort.
Nee, je kunt niet zomaar ontslagen worden. En met een ontslagaanzegging alleen komt er sowieso geen einde aan je contract. Meestal is het wel de start voor een onderhandeling over de voorwaarden van een ontslag. Komt er geen regeling, dan zal je werkgever naar het UWV of kantonrechter moeten.
Kun je met een vast contract zomaar ontslagen worden? Nee, met een vast contract kun je niet zomaar ontslagen worden. Er moet altijd sprake zijn van een geldige ontslagreden. Deze reden moet altijd worden getoetst door het UWV of de kantonrechter.
Heeft u een vast contract, dan mag uw werkgever u alleen ontslaan als hij een geldige reden heeft.
Verwijtbaar handelen of nalatigheid is een reden om uw werknemer te ontslaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om een werknemer die diefstal pleegt. Of een redelijke opdracht tot overwerk weigert. De situatie moet zo ernstig zijn dat niet van u verlangd kan worden dat u de werknemer in dienst houdt.
Hoe neem ik ontslag? Vertel uw werkgever of leidinggevende eerst in een persoonlijk gesprek dat u ontslag neemt.Geef daarna uw ontslag per brief of e-mail door aan uw werkgever. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief ontslag nemen.
U kunt het ontslag aan een kantonrechter voorleggen wanneer de arbeidsrelatie tussen u en uw werknemer verstoord is. De situatie moet zo ernstig zijn dat herstel van de arbeidsrelatie niet mogelijk is.
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2024 maximaal € 94.000 bruto.Als uw jaarsalaris hoger is dan € 94.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Uw werkgever mag u alleen op staande voet ontslaan als hij hiervoor een geldige reden heeft. Deze reden moet hij u direct vertellen.
Wat is een verstoorde arbeidsrelatie? Wanneer er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie, heeft jouw werkgever het recht om je te ontslaan. Dit kan voorkomen wanneer de werkrelatie tussen jou en je collega of leidinggevende zo slecht is geworden dat er niet meer goed samengewerkt kan worden.
Wilt u dat uw ontslag zo snel mogelijk ingaat en niet pas na de opzegtermijn? Dan kan dat als uw werkgever daarmee instemt. Doet hij dat niet en gaat u toch eerder weg? Dan kan het zijn dat u uw werkgever een vergoeding ter hoogte van het loon over die periode moet betalen.
U kunt met uw werknemer afspreken om de arbeidsovereenkomst te beëindigen met wederzijds goedvinden. U begint dan geen ontslagprocedure, maar maakt samen afspraken over het ontslag.
Kan een ontslag geweigerd worden? Een werkgever mag nooit je ontslag weigeren mits je de geldende opzegtermijn in acht neemt. Soms kan het wel gebeuren dat een werkgever een werknemer toch probeert over te halen om bij hun te blijven werken.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet. Deze dringende reden moet u ook direct aan uw werkgever kenbaar maken.
Neem je zelf ontslag, dan heb je geen recht op een WW-uitkering en dat kan behoorlijk wat financiële gevolgen hebben. Denk er dus heel goed over na voor je zelf ontslag neemt. Wees je ervan bewust, dat zelf ontslag nemen betekent dat je zonder inkomen komt te zitten.
De rechter zal verwachten dat de werkgever nagaat of de werknemer de opzegging wel zo heeft bedoeld. Kortom, het is voor een werknemer dus wel mogelijk om een arbeidsovereenkomst mondeling op te zeggen, echter valt te adviseren om dit hierna alsnog schriftelijk te (laten) bevestigen.
Voorbeelden van situaties waarin sprake is van ernstig verwijtbaar handelen zijn: • De werknemer die zich schuldig maakt aan diefstal, verduistering, bedrog of andere misdrijven, waardoor de werkgever hem niet langer kan vertrouwen.
Soms kunt u bij uw ontslag een extra vergoeding (billijke vergoeding) krijgen omdat uw werkgever iets ergs heeft gedaan. Dat is als uw werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Dit is iets anders dan als u zelf verwijtbaar hebt gehandeld. U krijgt deze vergoeding niet zomaar.
Tot slot kan grensoverschrijdend gedrag ook leiden tot ontslag en zelfs ontslag op staande voet. Een ontslag op staande voet kan uitsluitend worden verleend als er sprake is van een dringende reden (een bijzonder ernstige aanleiding), waardoor het niet langer mogelijk is om de arbeidsovereenkomst voort te zetten.
Wat is een oprotpremie? Als je tijdelijke contract niet wordt verlengd of je werkgever je vaste contract wil opzeggen, is de kans groot dat je een oprotpremie ontvangt. Althans, zo wordt in de volksmond het geldbedrag genoemd dat je meekrijgt als je ontslagen wordt.
Er bestaat geen specifiek cijfer voor het aantal officiële waarschuwingen die je moet geven voordat je een werknemer mag ontslaan. In de praktijk zien we dat veel werkgevers denken dat ze na 3 officiële waarschuwingen een medewerker direct mogen ontslaan. Echter zijn hier geen wettelijke regels voor opgesteld.
Je werkgever moet het bedrag uit de eindafrekening uiterlijk één maand na afloop van je dienstverband hebben uitbetaald. Het is gebruikelijk dat het tegoed van de eindafrekening samen met je laatste salaris wordt voldaan, maar de uiterste betaaldatum ligt dus één maand na je ontslagdatum.