Je mag dan wel zelf beslissen dat je je oude auto niet meer laat repareren, maar je mag niet zelf de hamer in de auto slaan. Als jij je auto wil slopen of demonteren, dan kan dat alleen bij een RDW-erkend demontagebedrijf.
Verkoop aan RDW erkend bedrijf
Dan geeft u het complete kentekenbewijs aan de medewerker van het voertuigbedrijf. U krijgt van hem dan een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat het voertuig niet meer op uw naam staat. U vindt een erkend bedrijf waaraan u uw voertuig kunt verkopen via de RDW-locatiewijzer.
Ga naar het online formulier via de knop 'Stopzetten registratie voertuig dat al is gesloopt'. Vul het formulier in en voeg als bijlage toe: bewijs dat het voertuig is gesloopt of uitgebrand. kopie geldig legitimatiebewijs (graag foto afplakken) of kopie kentekenbewijs.
Kosten bij het Vernietigen van je Kenteken
Bij het vernietigen van je kentekenplaat komen geen kosten kijken, tenzij je niet over iets beschikt om de plaat zelf door te knippen. In dat geval zal je een schaar of iets dergelijks moeten kopen om het kenteken onbruikbaar te maken.
Je ontvangt het vrijwaringsbewijs als je je auto verkoopt aan een door de RDW-erkend autobedrijf of sloperij. Je moet dan wel het volledige kentekenbewijs en legitimatiebewijs meenemen. Is er sprake van een particuliere verkoop? Dan moet de koper van de auto naar het postkantoor om de auto over te schrijven.
Om een kenteken van een auto over te schrijven moet je in ieder geval achttien jaar of ouder zijn en in Nederland woonachtig zijn. Als jij zelf de koper van de auto bent, moet je persoonlijk de auto op jouw naam laten zetten. Je kunt niet iemand machtigen om dit voor jou te doen, je moet dit persoonlijk regelen.
Voor het plaatsen van een gratis advertentie kun je terecht bij Autowereld.nl of Autotrack.nl. Wanneer jouw advertentie op een van de aangesloten portals is geplaatst, wordt de advertentie automatisch binnen 24 uur op Gaspedaal.nl weergegeven.
Als je een van de delen van het kentekenbewijs kwijt bent, dan moet je een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij het RDW. Zonder deel 1A en deel 1B mag je niet op de openbare weg rijden en zonder deel 2 kun jij je auto niet verkopen. Je kunt online, telefonisch of schriftelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen.
Als je de auto verkoopt of inruilt bij een autobedrijf dan zorgt men ervoor dat je meteen het RDW vrijwaringsbewijs ontvangt. Hetzelfde geldt wanneer je de auto verkoopt aan een sloopbedrijf, dan ontvang je van het sloopbedrijf het vrijwaringsbewijs.
Een van de meest bekende initiatieven is de ANWB Verkoopservice. Deze service is snel: binnen een dag krijg je een gegarandeerd bod en binnen twee dagen na verkoop staat het geld op je rekening. Het bod is 48 uur geldig. In tegenstelling tot andere veilingsites, betaal je bij verkoop wel servicekosten.
Een erkende autosloperij meld jouw auto bij de RDW voor demontage. Het voertuig wordt dan direct ontdaan van zijn registratie bij de RDW. Je krijgt hier dan een vrijwaringsbewijs voor en het voertuig staat dan niet meer op jouw naam.
Afgekeurd en vervaldatum is verlopen
In die 2 maanden mag u niet meer met het voertuig rijden, behalve als u onderweg bent naar de garage voor de APK-keuring. Dat moet u kunnen aantonen. Als uw voertuig na 2 maanden niet is goedgekeurd, krijgt u automatisch een boete. Dit voorkomt u door het voertuig te schorsen.
A: Voor een geschorste auto betaal je geen wegenbelasting, heb je geen APK nodig en ben je ook niet verplicht tot het betalen van onderhoudskosten. Ook ben je niet verplicht tot het betalen van een verzekering als de auto op eigen terrein of in een stalling staat. Een auto die stilstaat, kost nog steeds geld.
Bij het schorsen van een auto kunt u kiezen uit een schorsingsperiode van 1,2 of 3 jaar. De minimale duur is in dat geval dus 1 jaar. U kunt de schorsingsperiode wel eerder beëindigen. De minimale schorsingsperiode is echter 1 maand.
U kunt uw auto of motor schorsen op een postNL-kantoor of via de site van de RDW. U betaalt gedurende de schorsingsperiode geen motorrijtuigenbelasting.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Autoredacteur Niek Schenk: ,,Ja, u mag gerust een paar voertuigen op uw naam registreren of verzekeren. Er geldt in principe geen limiet, maar als het er veel worden, kan er bij autoriteiten een belletje gaan rinkelen en worden onderzocht of hier geen sprake is van malafide handel of identiteitsfraude.
Een auto verzekeren die niet op je eigen naam staat, is bijna nooit mogelijk. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen. Je mag de auto waar je de eigenaar van bent dus wel verzekeren op naam van je partner, maar niet op de naam van iemand anders.
Een vrijwaringsbewijs hoef je dus niet aan te vragen, maar deze ontvang je als koper na het op naam zetten van de auto. Deze overhandig ja daarna aan de verkoper. Het overschrijven kost € 9,98 en moet door de koper gedaan worden bij een postkantoor, kentekenloket of RDW-balie.
Als u geen vrijwaringsbewijs heeft ontvangen kunt u geen nieuwe aanvragen, maar wel een uittreksel van uw persoonlijke gegevens in het RDW-kentekenregister. Dit zijn al uw geregistreerde persoons- en voertuiggegevens van de afgelopen 9 jaar. Hierin staat dus vermeld ook wanneer een kenteken is overgeschreven.