Aardgas is eigenlijk reukloos. In Nederland ruik je bij een gaslek echter een zwavelachtige geur. Wat je eigenlijk ruikt is tetrahydrothiofeen, dit ruikt enigszins naar zwavel. Hierdoor kunnen mensen het gas gemakkelijk ruiken.
Gaslucht herkennen is gelukkig relatief eenvoudig. Dat begint bij het gehoor, want ontsnappend gas maakt een sissend geluid. Bovendien heeft gas een heel kenmerkende, penetrante geur. Dat is bewust: gas is van zichzelf geurloos en kleurloos, dus als je het ruikt weet je meteen dat er een gaslek is.
De geur is niet te verwarren met iets anders. Aardgas ruikt immers naar rotte eieren. Net omdat die geur zo onaangenaam is, helpt het om eventuele lekken op te sporen. U ruikt de geur al wanneer slechts 1% aardgas zich in de lucht bevindt terwijl er pas bij 5% een risico op ontploffing is.
U kunt last hebben van misselijkheid (en braken), vermoeidheid en lichte hoofdpijn. Sommige mensen voelen zich ook verward en krijgen een versnelde hartslag. Als de hoeveelheid koolmonoxide in de ruimte toeneemt kunt u bewusteloos raken of ernstige blijvende schade oplopen aan uw gezondheid.
Ik ruik gas in de meterkast, wat te doen? 'Ik ruik gas in de meterkast'. Het is een opmerking die Strooming regelmatig hoort van mensen die 'iets' ruiken in deze ruimte. Als u vermoedt dat dit aardgas is, zet dan direct ramen en deuren open, verlaat het huis en bel 112.
In Nederland gebruikt zo'n 95 procent van de huishoudens (bijna allemaal dus) aardgas voor verwarming, warm water en om op te koken. Een gemiddeld huishouden gebruikt volgens Milieu Centraal jaarlijks zo'n 1.250 kubieke meter gas, wat met de huidige energieprijzen een flinke gasrekening oplevert.
Dan weet je dat ergens een lek zit: Zowel een klein gaslek als een grote gaslekkage hebben een penetrante geur. Ontsnappend gas maakt een sissend geluid. Blootstelling aan gas zorgt ervoor dat je hoofdpijn krijgt en duizelig wordt.
Door ontsnapte gaslucht kan een explosie ontstaan en bestaat de kans op verstikking. Aan gas is daarom een typische, doordringende geur toegevoegd. Zo wordt u op tijd gewaarschuwd voor een gaslek of openstaande gaskraan.
Het inademen van een mengsel van aardgas en lucht is niet giftig.
Een gaslek is veelal een scheurtje of gaatje in een verouderde gasslang of een gasleiding. Mogelijk is de leiding of slang niet goed aangesloten op het apparaat dat het gas verbruikt of is het koppelstuk lek.
Zwavel is dus de stof die veel mensen omschrijven als bloemkoolgeur. De geur ontstaat door waterstofsulfide dat H2S wordt genoemd. Het is belangrijk dat de geur van rotte eieren en vooral de oorzaak hiervan zo spoedig mogelijk op te sporen. De geur komt door rotting van zwavelhoudende en organische stoffen.
Een lekkende gasleiding kan verstikking en ontploffing veroorzaken. U dient zelf eerst zo snel mogelijk de hoofdkraan van uw gasmeter dicht te draaien en het huis te ventileren. Gebruikt geen vuur en schakel direct een erkend loodgieter in om het gaslek te detecteren en te repareren.
Open deuren en ramen. Dit geeft het gas de kans uit de ruimte te ontsnappen. Sluit de hoofdtoevoer af.De hoofdgaskraan zit vlak voor de gasmeter, meestal in de meterkast, al kan deze ook in de gang of in de trapkast zitten.
Waar lopen leidingen? Gas, water en elektriciteit worden via leidingen de woning binnengebracht. De leidingen zijn soms goed zichtbaar, maar ze lopen ook achter of in de muur en onder of in de vloer te vinden. Ook in het plafond zijn leidingen aanwezig.
Een gemakkelijk middel om een (klein) gaslek zelf mee te detecteren, is zeepsop. Je maakt wat sop (afwasmiddel bijvoorbeeld) aan met wat water zodat je schuim krijgt. Dat schuim smeer je op de leidingen en koppelingen. Wanneer het sop gaat bubbelen, weet je dat daar een lek zit.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Voor de aankoop van deze installaties kunt u subsidie krijgen.
Gaslek in huis verzekeren
Met een opstalverzekering ben je verzekerd tegen ontploffingsschade als gevolg van een gaslek. Mocht je dus een kapotte vloer of muur hebben, dan worden de kosten om dit te repareren vergoed.
Als het een schade is aan gasleidingen of elektriciteitskabels dient u deze te melden via het nationaal storingsnummer 0800-9009. Verdere informatie is te vinden op de websites van het Kabel en Leiding Overleg en het Agentschap Telecom.
Wanneer de druk minder dan 1 mbar terugloopt is de gasinstallatie dicht. Wanneer de druk meer dan 1 mbar maar minder dan 3 mbar terugloopt is er geen direct gevaar, maar wel moet er gezocht worden naar de lekkage.
Een gaslekkage ontstaat vaak als gevolg van slijtage. Zo kan er een scheurtje ontstaan in een oude leiding. Het is echter ook mogelijk dat de slang waardoor het gas naar jouw fornuis loopt niet goed is aangesloten. Indien dit het geval is kan een ruimte vol met gas komen te staan.
Peter Kessels,woordvoerder van brandweer Hollands Midden: ,,Het bluswater gebruiken wij om het gas naar beneden te drukken. Er komt daarmee nog maar weinig gas in de lucht terecht waardoor het explosiegevaar ook vermindert.