Verkoop je je wagen aan een particulier, dan is een keuring voor verkoop nodig. Verkoop je je wagen aan een professionele koper, bijvoorbeeld een opkoper van tweedehandswagens, of wordt de wagen geëxporteerd, dan is die keuring voor verkoop niet verplicht. De koper is in dat geval zelf verantwoordelijk voor de keuring.
Bij de tweedehandsverkoop van een voertuig is het verplicht om dat voertuig te laten keuren. Die tweedehandskeuring moet gebeuren vóór het voertuig wordt ingeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Na de keuring wordt een tweedehandsrapport afgeleverd.
Vergeet niet alle autopapieren om de verkoop compleet te maken, zoals het inschrijvingsbewijs Deel I en Deel II. Welke papieren meegeven bij verkoop auto zonder keuring niet verplicht zijn maar wel belangrijk zijn documenten als: de aankoopfactuur, bonnen van accessoires en de onderhoudshistorie.
Mag dat wel? Een auto verkopen zonder keuring (apk) is geen probleem. De verkoop van een auto zonder keuring is niet een gegeven dat de verkoop tegen zal houden. Wel betekent het dat een auto zonder keuring niet meer mag deelnemen op de weg.
Prijs keuring voor verkoop 2022
Enerzijds is er de meer eenvoudige visuele keuring. Anderzijds een volledige keuring de waarbij de uitlaatgassen, de ophanging en de lichten worden getest met meetapparatuur. Een visuele tweedehandskeuring kost 44,00 euro. Een volledige tweedehandskeuring kost 62,80 euro.
Ga je te laat naar de keuring, dan moet je niet enkel de keuring op zich betalen. Er wordt je dan ook nog eens een toeslag aangerekend voor een laattijdig bezoek. Die wordt hoger naargelang je langer wacht. Het bedrag van deze toeslag is uiteindelijk vrij beperkt (minder dan 30 euro).
Die keuring houdt in dat de uitstoot, de ophanging, en de lichten enkel op visuele wijze worden gekeurd zonder gebruik van meetapparatuur. Bij de controle van de remmen wordt wel de nodig meetapparatuur gebruikt.
Als uw voertuig wordt afgekeurd voor de APK, dan heeft u vanaf de vervaldatum nog 2 maanden de tijd om het voertuig te laten repareren. In die 2 maanden mag u niet meer met het voertuig rijden, behalve als u onderweg bent naar de garage voor de APK-keuring. Dat moet u kunnen aantonen.
Kun je ook een auto verkopen zonder papieren? Nee, een auto verkopen zonder kentekenbewijs is niet mogelijk. Als je het kentekenbewijs of de tenaamstellingscode kwijt bent kun je een nieuwe opvragen bij de RDW. Hieraan zijn kosten verbonden.
Je mag met het voertuig rijden naar een APK-keuringsstation voor de APK-keuring, maar dan moet je het voor die dag ook WA-verzekeren. Als je rijdt, moet je de APK-afspraakbevestiging, met daarop de tijd, bij je hebben.
De keuring voor verkoop is wettelijk verplicht wanneer een particulier of handelaar een voertuig verkoopt dat ingeschreven zal worden op naam van een andere titularis. De tweedehandskeuring voor inschrijving is verplicht voor personenwagens, lichte berdrijfsvoertuigen en kampeerwagens.
Een standaardkeuring voor benzine personenwagens kost 38,90 euro. Houd er rekening mee dat extra controles, zoals bv. een milieukeuring, bijkomende kosten met zich meebrengen. Die extra controles staan ook vermeld op uw keuringsbewijs.
Als je een van de delen van het kentekenbewijs kwijt bent, dan moet je een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij het RDW. Zonder deel 1A en deel 1B mag je niet op de openbare weg rijden en zonder deel 2 kun jij je auto niet verkopen. Je kunt online, telefonisch of schriftelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen.
U heeft de kentekencard en de tenaamstellingscode van het voertuig dat u wilt overschrijven. Met een 'papieren' kentekenbewijs is online overschrijven niet mogelijk. U heeft een geldig Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart met een chip.
Je auto verkopen zonder geldig kentekenbewijs is onmogelijk. Ben je (een deel van) het kentekenbewijs of de tenaamstellingscode kwijt dan kun je een nieuwe opvragen bij de RDW. Zij sturen dan eerst het kentekenbewijs in creditcardvorm en daarna de tenaamstellingscode. Hieraan zijn kosten verbonden.
Rijden zonder kentekencard na overschrijven
Heeft u het kenteken op uw naam laten zetten (overschrijven) maar de kentekencard nog niet ontvangen? Dan mag u tot 14 dagen na het overschrijven rijden zonder kentekenbewijs.
Nadat de APK is vervallen, mag uw auto nog maximaal 2 maanden stilstaan op de openbare weg. U heeft dan nog de tijd om deze te laten repareren en opnieuw voor apk te laten keuren. Is uw auto niet gerepareerd en opnieuw gekeurd binnen die 2 maanden? Dan kunt u een boete krijgen.
U mag wettelijk gezien niet autorijden zonder APK. Ongeacht of de APK 1 dag te laat is of de APK keuring 3 dagen te laat is. U mag wel tot maximaal twee maanden na het verlopen van de APK uw auto stilstaand op de openbare weg laten staan. Binnen die tijd zal de RDW nog geen controle uitvoeren.
Aangezien een herkeuring van de APK een volledig nieuwe keuring is, betaalt u voor een herkeuring gewoon weer (dezelfde) kosten. Sommige garages bieden echter een gratis herkeuring aan als u de reparaties bij hen laat uitvoeren. Vaak moet deze herkeuring dan binnen twee weken plaatsvinden.
Vanaf 1 juli 2022 zal de deeltjestellertest (PN-meting) ingezet worden tijdens de technische keuring van dieselwagens in Vlaanderen en de andere gewesten. Die maatregel zal roetfilterfraude tegengaan en bijdragen tot een betere luchtkwaliteit.
Sinds de coronapandemie was het in heel wat regio's verplicht om een afspraak te maken wanneer je met je auto naar de keuring moest. Vanaf 1 augustus vervalt die verplichting overal. Wie toch op voorhand een afspraak wil maken, kan dat online sinds kort overal tot 2 maanden vóór het keuringsbewijs vervalt.
Waarom heeft mijn voertuig geen COC? Voor 1996 was het voor fabrikanten nog niet verplicht om een COC mee te leveren bij Europese voertuigen. Hierdoor ontbreekt vaak het COC-document bij deze voertuigen en is het helaas niet mogelijk deze opnieuw aan te vragen.