Toch kun je handdoeken en theedoeken beter niet samen wassen. Je zou misschien denken dat een theedoek niet zo vies kan zijn. Je droogt er immers je schone handen of schoon servies mee af. Toch zitten ze vaak vol bacteriën.
Als je bedenkt dat je een handdoek gebruikt om je gezicht en lichaam af te drogen na het douchen, dan is het niet zo hygiënisch om handdoeken en theedoeken samen te wassen. Het zou namelijk best kunnen dat je de bacteriën van de theedoeken hiermee overbrengt op je handdoek en dat wil je natuurlijk niet.
Handdoeken kun je op 60 of 90 graden wassen. 60 graden is voldoende om de handdoeken goed schoon te krijgen, maar af en toe wassen op 90 graden zorgt dat ook de leidingen van de wasmachine goed schoongespoeld worden. Op 60 graden kun je vloeibaar wasmiddel gebruiken; op 90 graden gebruik je waspoeder.
Handdoeken kunnen harder slijten als je ze bij andere kleding mee wast, bovendien kunnen pluisjes van je handdoeken op je andere kleding terecht komen. Wil je een stapel handdoeken wassen? Doe ze dan apart in de wasmachine.
De keuken blijft wel een plek waar eten en bacteriën samen komen. Dus gooi de theedoeken na twee keer gebruiken in de wasmand en was ze lekker heet op minstens 60 graden. Geen bacterie die dat overleeft! Na het wassen kun je de theedoeken ook nog strijken om ze in hun goede vorm te houden waardoor ze langer meegaan.
“Het wassen van de thee- of handdoek hangt eigenlijk van het gebruik af. Gebruik je deze dagelijks en wordt de theedoek ook dagelijks erg nat, dan kun je deze ook het beste dagelijks vervangen”, zegt Van der Vossen. “Maar gebruik je de thee- of handdoek minder frequent, dan is het vervangen ook minder snel nodig.
Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.
Handdoeken en ondergoed kan je ook in de witte was doen, maar je kan er ook voor kiezen om deze apart te wassen op een hogere temperatuur. Je kan het wasprogramma 'katoen' gebruiken en de stoffen wassen op een lage temperatuur van 30°C of 40°C. Gebruik een wasmiddel voor de witte was.
Wasverzachter zorgt niet alleen voor lekker ruiken stoffen maar ook dat je kleding (en dus ook je handdoeken) lekker zacht aanvoelen. Voeg een klein zuchtje toe aan je was en je zal weer zachte handdoeken hebben. Voeg niet teveel wasverzachter toe, want hierdoor kunnen je handdoeken de absorptie verminderen.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Maar hoeveel kun je dan in je wasmachine stoppen om aan die maximum aantal kilo's te komen? Je kan het simpel houden en gewoon de 'vuistregel' aanhouden. Als vuistregel kun je namelijk zeggen dat je altijd een vuist tussen je was en de bovenkant van de trommel moet kunnen maken.
Om de handdoeken goed schoon te krijgen, dien je deze te wassen met een 60 graden wasprogramma. Deze temperatuur is heet genoeg om alle bacteriën en schimmels te doden en vlekken te verwijderen. Een handdoek van goede kwaliteit zal op 60 graden niet krimpen.
Wassen op 60° C is perfect om keukenhanddoeken, schotelvodden of beddengoed weer kraaknet te krijgen. Deze temperatuur geeft je de zekerheid dat dit wasgoed hygiënisch schoon uit de machine komt. Ook sportsokken of wit ondergoed was je op 60° C.
Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur. Bacteriën, schimmels en huismijt verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Zoveel keukenlinnen is genoeg:
Uitgaande van een klein gezin, met een vaatwasser heb je 7 vaatdoekjes, 2 keukenhanddoeken en 3 theedoeken nodig. In totaal is dat dus 12 stuks keukentextiel.
(Mensen tussen de 24-35 wassen ook 2,63 per week, maar zitten vaak in de kleine kinderen.) CBS (2016) geeft aan dat we per persoon gemiddeld 0,24 keer per dag wassen. Dat kom bij een 2 persoonshuishouden neer op 3,36 x per week.
Blauw, rood, oranje, roze en paars kan bij elkaar.
Als het heel licht gekleurde kleding is, bijvoorbeeld zachte pastelkleuren, kun je de kleding beter bij de witte was doen. Als de kleding donkerblauw, diep grijs of wijnrood is, kun je het beter bij de donkere was stoppen.
Wat wasverzachter eigenlijk doet, is een vetlaagje creëren over je kleding waardoor de was zachter aanvoelt. 'Het probleem is dat hierdoor je kleding minder goed 'ademt'. En dit is niet goed voor je huid', zegt Grootveld. Je huid komt in direct contact met de vetlaag, dit kan zorgen voor irritaties en zelfs eczeem.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
Handdoeken, washandjes, vaatdoekje, schoonmaakdoekjes en dweilen was je bij elkaar, zonder kleding erbij. Dan kun je namelijk heet wassen, wat goed is voor om zowel de was als de wasmachine te reinigen. Lees handdoeken wassen, voor een handig stappenplan en veel tips. Beddengoed wassen doe je ook apart.
Je kunt je ondergoed prima met ander wasgoed wassen. Houd wel rekening met de temperatuur: je handoeken en ondergoed samen wassen in de kookwas op 90 graden is niet zo'n goed idee. Maar boxers en sokken gaan bijvoorbeeld prima samen.
Een washandje gebruik je het liefst maar één keer. Washandjes worden veel natter en vuiler dan een handdoek - denk maar aan make-upresten en dode huidcellen. Omdat het langer duurt voordat een washandje is opgedroogd, is het in de tussentijd de perfecte broeihaard voor bacteriën en schimmels.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Toch hoeft de handdoek niet direct gewassen te worden, omdat de bacteriën op de handdoek niet schadelijk zijn. Om de hygiëne te behouden wordt wel aangeraden om toch echt na drie keer afdrogen je handdoek in de was te gooien.