Je houdt vocht vast Dat kan een gevolg zijn van een te grote zoutinname. Genoeg water drinken helpt, want dat zorgt ervoor dat je het zout weer uit je lichaam spoelt.
Ongeveer 98% van het natrium (zout) dat we via de voeding binnenkrijgen wordt door het lichaam opgenomen. Dit gebeurt zowel in de dunne darm als in de dikke darm. De nieren regelen de hoeveelheid natrium in het lichaam.Zo'n 95% van het zout uit de voeding plas je weer uit.
Door een andere sterke smaak toe te voegen kun je de zoute smaak neutraliseren. Denk aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.
Bij personen met een normale bloeddruk werd een gemiddelde systolische bloeddrukstijging van 2,3 mmHg gemeten na inname van 2.300 mg natrium in 24 uur. Bij een consumptie van 200 gram drop per dag (circa 400 mg zout bevattend) zou de bloeddrukstijging als gevolg van de zoutinname ongeveer 0,4 mmHg bedragen.
Een zoutloos dieet is goed voor de gezondheid van hart en bloedvaten en de hersenen. In Frankrijk consumeren we te veel natrium in vergelijking met de aanbevelingen en als een beetje zout nodig is, is te veel zout gevaarlijk voor het lichaam. Ontdek ook de voordelen van het verminderen van suiker op onze gezondheid.
Ook zout, en dan met name natrium, heeft mogelijk een relatie met migraine. Studies uit 2014 (6) en 2016 (7) leggen een link tussen zoutconsumptie en hoofdpijn bij mensen met hoge bloeddruk.
Zout eten verstoort de vochtbalans.Het lichaam houdt vocht vast, waardoor het gewicht omhoog gaat. Zo kan de weegschaal dus ineens in 1 dag een enorme uitschieter, omdat je de dag ervoor zouter hebt gegeten. En dat is juist niet wat je wilt, als je bezig bent met afslanken.
Van bovenstaande zoutsoorten is Keltisch zeezout de beste keuze. Deze zoutsoort is onbewerkt en bevat van nature veel mineralen. Na Keltisch zeezout is Himalaya zout gezond te noemen. Hier zit net iets meer natrium in dan in Keltisch zeezout, maar bevat nog steeds meer mineralen dan normaal keukenzout.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
Chips, pizza's, soepen en kant-en-klaarmaaltijden zijn voorbeelden van eten waar veel zout in zit. Daarnaast krijg je zout binnen door het eten van brood, vlees, vleeswaren en kaas, maar ook sauzen zoals sojasaus en mosterd.
Soms heb je net iets meer zout gegeten waardoor je even 1 – 1,5 dag vocht vasthoudt. MEER KOOLHYDRATEN dan in je eetplan staat. Koolhydraten binden vocht aan zich in je lichaam. Dus als je er meer van eet, weeg je 1 – 1,5 dag iets zwaarder.
Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Minder zout eten kan helpen om de bloeddruk te verlagen.
Verhoogde bloeddruk. Te veel zout zal ertoe leiden dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor zit er meer vocht in de bloedvaten, staat er meer druk op de bloedvaten en moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Minder zout eten verlaagt je bloeddruk.
Cervicogene hoofdpijn is hoofdpijn die begint in de nek en uitstraalt naar meestal één zijde van het voorhoofd of tussen de wenkbrauwen of bij de slaap. De pijn kan ook aan beide kanten voorkomen. De hoofdpijn is continu aanwezig en fluctueert meestal niet in de loop van de dag en is meestal niet kloppend of stekend.
Mogelijke oorzaken hoofdpijn
Denk hierbij aan slapeloosheid, snurken, te weinig slaap, te veel slaap, stress of 's nachts zonder reden wakker worden. Biochemie kan ook een rol spelen. In de vroege ochtend produceert het lichaam minder natuurlijke pijnstillers zoals endorfine.
Het zout in chips
In chips zit veel zout. Een portie van 50 gram (2 kleine zakjes) bevat 0,7 gram zout. Dat is meer dan een portie gezouten pinda's, al lijken die veel zouter te zijn.
In vrijwel alle voedingsmiddelen komt zout voor: van nature of toegevoegd. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag eten. Te veel zout eten kan leiden tot een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.
Als je echt een 'bad guy' wilt kiezen heeft suiker een negatiever effect op je gehele gezondheid dan zout. Zout is namelijk essentieel voor je lichaam om goed te kunnen functioneren. Suiker, aan de andere kant, heb je minder nodig!
Verder behoren onder andere verse vis, eieren, peulvruchten en noten tot vochtafdrijvende voeding. Neem ook zo min mogelijk zout bij het eten! Behalve water kun je het beste koffie en vochtafdrijvende thee zoals gemberthee, verse muntthee, groene thee en brandnetelthee drinken bij vochtophoping.
Zo kun je je voedingspatroon aanpassen door meer water te drinken en minder zout te eten. Daarnaast kunnen kruiden zoals bleekselderij, mierikswortel en peterselie helpen om vocht af te drijven. Thee van rozenbottels, berkenblad, guldenroede of jeneverbes kan hier ook bij helpen.
Beweeg voldoende.
Bewegen stimuleert de doorbloeding, waardoor je lichaam minder vocht vasthoudt. Drink dranken met een vochtafdrijvend effect, zoals gemberthee, groene thee of thee van paardenbloem, brandnetel of peterselie. Eet voldoende groenten met een vochtafdrijvende werking, zoals citroen, venkel en asperges.
Een fabriekskaas blijft langer in het pekelbad liggen dan boerenkaas. De kaas verliest hierdoor meer vocht en wordt zouter. Fabriekskaas bevat gemiddeld 3 – 4 % zout, boerenkaas daarentegen bevat 2% zout. Dus met boerenkaas ben je al beter af dan fabriekskaas.