Gaat u voor maximaal een jaar naar het buitenland, bijvoorbeeld voor vakantie, studie of een medische behandeling? Dan kunt u uw WIA-uitkering (IVA of WGA), WAO- of WAZ-uitkering in het buitenland ontvangen. Het maakt niet uit naar welk land u gaat.
Een WW-uitkering mag u binnen de EU, EER of Zwitserland voor 3 maanden meenemen.Buiten de EU, EER of Zwitserland kunt u niet uw WW-uitkering meenemen. Op de website van Nederlandwereldwijd leest u of u uw WW-uitkering kunt meenemen naar het buitenland.
Volgt u een re-integratietraject of hebt u sollicitatieplicht? Dan moet u uw vakantieplannen eerst overleggen met uw contactpersoon bij UWV. En als u werk hebt, met uw werkgever. Als u geen re-integratietraject volgt, kunt u 4 weken op vakantie gaan.
Wonen buiten de EU, EER en Zwitserland met een WIA-, WAO- of WAZ-uitkering. U kunt uw WIA-, WAO- of WAZ-uitkering alleen meenemen als Nederland een handhavingsverdrag heeft gesloten met het land waar u gaat wonen. Verhuist u naar een land waar Nederland geen afspraken mee heeft? Dan stopt uw uitkering.
Gaat u emigreren naar Spanje dan kunt u in beginsel uw WAO-, WIA- of WAZ- uitkering behouden, een Wajong uitkering echter niet. Eventuele toeslagen van het UWV op uw uitkering zullen worden beëindigd.
Omdat de arbeidsmarkt steeds internationaler wordt, wisselt UWV ook gegevens uit met inspectiediensten in onze buurlanden.Met deze gegevens kunnen we het werk in grensgebieden controleren.
Woonde u buiten Nederland tijdens uw werk in het buitenland? Dan kunt u een werkloosheidsuitkering aanvragen in het land waar u woont. U heeft dan vanuit Nederland Formulier PD U1 nodig. Hierop staan uw verzekerde periodes in Nederland.
U kunt uw uitkering meenemen naar een land binnen de Europese Unie (EU), Europese Economische Ruimte (EER) of naar Zwitserland.
Spanje kent landelijk gezien geen bijstandsuitkering en heeft in principe alleen werkloosheidsuitkeringen en diverse andere uitkering maar daarbij dient men aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Lukt dat niet of stopt een uitkering dan ontvang je in Spanje niets meer (over het algemeen).
Langer dan 8 maanden buiten Nederland
Dan moet u zich altijd uitschrijven bij uw gemeente in Nederland. Wanneer u dit niet doet, kunt u een boete krijgen. De 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Het geldt bijvoorbeeld ook als u binnen een periode van een jaar 2 keer 5 maanden buiten Nederland gaat wonen.
Volgens de wet mag je als je in de IVA zit tot 20% van je oude loon bijverdienen. (Inkomen uit werk wordt wel in mindering gebracht op je uitkering.) Verdien je een jaar of langer meer dan 20% van je oude loon, dan volgt een herbeoordeling door UWV.
Je bent verplicht om de juiste informatie over jezelf en je situatie te geven en dient wijzigingen altijd tijdig door te geven. Ook moet je eventueel vrijwilligerswerk altijd melden, evenals vakanties en/of verblijven buiten Nederland.
Deze inkomsten komen niet uit werk en hebben geen invloed op uw uitkering: spaargeld of eigen vermogen. uw eigen persoonsgebonden budget (pgb) alimentatie.
Als resident ingeschreven staan in beiden landen is niet toegestaan, dus woonachtig zijn in Nederland b.v. en tegelijkertijd in bezit zijn van een “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” (Spaans groen kaartje of A4), waaruit blijkt dat de persoon resident is in Spanje..
De '183 dagen termijn' komt wel in de nationale Spaanse wetgeving voor. Maar theoretisch is het mogelijk – het komt zelfs relatief vaak voor – dat iemand meer dan 183 dagen in één land verblijft, maar toch fiscaal resident in een ander land kan zijn.
Als u een WW-uitkering heeft, heeft u per jaar 20 vakantiedagen.U krijgt tijdens de vakantie uw uitkering doorbetaald. Bent u een deel van een jaar werkloos? Dan krijgt u alleen voor dat deel van het jaar vakantiedagen.
Voor ieder jaar in Nederland bouwt u 2% van uw AOW op, zodat u op uw 67ste 100% AOW krijgt. Gaat u na uw 67e emigreren naar Spanje, dan ontvangt u daar gewoon 100% van uw AOW. Hierover betaalt u in Spanje belasting.
Je kunt je AOW-pensioen blijven ontvangen als je als gepensioneerde naar Spanje verhuist. Voor meer informatie kun je terecht bij de SVB. Als je al in Spanje woont en in zowel Spanje als in Nederland hebt gewerkt, moet je de aanvraag indienen in Spanje.
Nederlandse bijstand is de beste van Europa, Roemenië en Bulgarije blijven ver achter. Nederland is binnen de Europese Unie het enige land waar de bijstand voldoende is om armoede te kunnen voorkomen. In 22 EU-lidstaten blijft de hoogte van de sociale zekerheid ruim onder de armoedegrens.
Wanneer u in het buitenland gaat wonen, bouwt u vaak geen AOW op. U bent dan namelijk niet meer verplicht verzekerd voor de Algemene Ouderdomswet (AOW). Woont u in het buitenland en werkt u in Nederland? Dan bent u meestal wel verzekerd voor de AOW.
Om het armoedeprobleem te bestrijden heeft de Spaanse regering vanaf 1 juni versneld een basisinkomen ingevoerd, voor huishoudens die geen of zeer weinig inkomsten hebben. Dit is een nationale uitkering van zo'n 460 tot 1100 euro per maand, afhankelijk van de gezinssamenstelling.
De huidige minister van het Ministerio de Trabajo y Economía Social Yolanda Díaz heeft aangegeven dat dit vaste uitkeringsbedrag gelijk moet zijn aan 80% van het 'Indicador Público de Renta de Efectos Múltiples' ofwel IPREM. Volgens het IPREM van 2021 zou dat op dit moment een uitkering zijn van 451,20 euro per maand.
U kunt zorgtoeslag krijgen als u uw Nederlandse zorgverzekering mag houden. Of als u uw verzekering via het CAK in Nederland moet afsluiten. U gaat in Duitsland wonen. Maar u blijft werken in Nederland.
U kunt vrijstelling aanvragen als u voldoet aan de volgende voorwaarden: U hebt een verklaring dat u toestemming hebt voor de pensioenoverdracht. U krijgt de verklaring van uw Nederlandse pensioeninstelling of De Nederlandsche Bank. U werkt minimaal 5 jaar aaneengesloten buiten Nederland.
Als u langer dan 2 jaar ziek bent, kunt u een WIA-uitkering krijgen. U moet dan minimaal 35% arbeidsongeschikt zijn. U kunt 2 soorten WIA-uitkeringen krijgen: de IVA-uitkering en de WGA-uitkering. Als u niet kunt werken, krijgt u een IVA-uitkering.