Kleine konijnenrassen 1,0-3,0 kg (Rus, Klein chinchilla, Kleine lotharinger, Hollander) Dwerg konijnenrassen 0,8-1,0 kg (Nederlandse hangoor dwerg, Kleurdwerg, Pool Roodoog) Konijnenrassen met bijzondere haarstructuren 2,5-3,0 kg (Rex, Angora, Satijn, Voskonijn)
Het ras van het konijn
Over het algemeen zijn er enkele soorten raskonijnen die er niet zo van houden om gehanteerd te worden. Een goede keuze is een hangoorkonijn of een kruising hangoor. Deze zijn van nature erg rustig en relatief gemakkelijk tam te maken.
De Franse Hangoor is gek op aandacht. Dit ras is zeer op mensen gericht en houdt van knuffelen. Door zijn vriendelijke karakter heeft dit konijn geen moeite met andere huisdieren.
Uw kind mag mee het konijn uitzoeken, maar bepaal zelf welk konijn het meest geschikt is. Let daarbij op het karakter en niet op het uiterlijk. Het beste is een konijn wat al gewend is aan kinderen en een stabiel karakter heeft.
Je kan een konijn ook alleen houden, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je konijn veel aandacht nodig zal hebben. Het is daarom als je er de ruimte voor hebt beter om twee of meer konijnen samen te houden.
Scott produceerde door selectief fokken met de kleinste hollandse hangoren een mini ras voort dat hij de naam 'Miniature Lop' gaf. In 1994 erkende de British Rabbit Council de Miniature Lop als ras. Het maximum gewicht van de mini lop bedraagt 1,6 kg.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Een konijn zelf kost tussen de 15 en 50 euro, afhankelijk van het ras en de plek waar je hem koopt. Een hok met toebehoren kost gemiddeld 150 euro voor een dwergkonijn, grotere hokken zijn duurder. Eten en bodembedekking kosten gemiddeld 40 – 50 euro per maand.
Vaak legt een konijntje zijn kop plat neer om geaaid te worden. Zachtjes wrijven op de neus, omhoog tot onder de ogen en weer omlaag. Zachtjes tussen, op en achter de oren aaien. Eigenlijk moet een konijntje altijd zelf uit de kooi kunnen gaan.
Als je met een konijn wilt knuffelen kun je beter hem uitnodigen met wat lekkers om zelf op je schoot te klimmen. Dat is veel minder stressvol voor een konijn. De beste manier om een konijn op te pakken is 1 hand onder zijn kontje en 1 hand onder zijn borst.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Konijnen kunnen je volgen en rondjes om je voeten rennen. Dit kan samengaan met sproeien en keutelen. Je konijn is dan haast verliefd op je, dit gaat samen met een hele hoop hormonen. Dit gedrag zie je vaak bij mannen die nog niet gecastreerd zijn.
Ogen en Oren: De ogen van een dwergkonijn zijn groot en staan lichtelijk bol, wat direct opvalt. De oortjes daarentegen zijn opvallend klein van formaat en dit is goed te zien vanaf jonge leeftijd. Een dwergkonijn heeft oortjes welke niet groter worden dan ongeveer 5 centimeter.
Konijn uit de dierenwinkel
Wanneer u begint met het houden van konijnen of een maatje zoekt voor uw huidige konijn, kunt u natuurlijk bij de dierenwinkel of het tuincentrum terecht.
De rex is een stevige kerel die meestal rond de 3 tot 4 kilogram weegt. Er bestaat ook nog een variant van de gewone rex: de rexdwerg. Dat dwergkonijn weegt slechts tussen de 1,3 en de 1,5 kilogram. Ook worden zijn oren slechts rond de 6 centimeter lang, in tegenstelling tot de 13 centimeter bij de gewone rex.
1) Konijnen zijn heel intelligent
Wist je dat konijnen hele slimme diertjes zijn? Sommige rassen zijn zelfs heel goed te trainen. Je kunt ze bijvoorbeeld leren hun naam te herkennen en te komen als je ze roept. Ook hebben konijnen een heel goed geheugen.
Vanwege hun afmeting en stille gewoontes, zijn konijnen perfect voor in een appartement. Hoewel de verzorging van een konijn in een vrijstaand huis en in een appartement vergelijkbaar is, moet je wel enkele extra stappen ondernemen om te verzekeren dat je konijn gezond blijft en niets beschadigt.
Konijnen worden vaak gezien als gemakkelijke huisdieren. Dat is echter niet terecht. Konijnen zijn ontzettend leuk, maar het zijn ook vrij gevoelige dieren die ruimte, goede voeding en aandacht nodig hebben. Als u weet wat u doet, kunt u een konijn prima als huisdier houden.
Het slaapritme van konijnen is niet zoals dat van mensen. Mensen slapen de hele nacht door (als ze geluk hebben ten minste), terwijl konijnen 's nachts regelmatig wakker worden en overdag juist langer aaneengesloten slapen.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open. Wees niet bang!
De meeste konijnen vinden oppakken en knuffelen niet leuk. Ze kunnen dan krabben en bijten en zelfs hun eigen rug breken als ze spartelen bij het optillen.
Een rasechte dwergkonijn hangoor bereikt een gewicht van ongeveer 1,5 kilo. Hiernaast heeft hij hangende oren met een lengte van ongeveer 21-26 cm welke schattig om het kleine hoofdje van deze dwerg hangoor vallen.
De japanner weegt ongeveer 2,5 tot 4 kilo op volwassen leeftijd en komt voor in verschillende kleurstellingen. De meeste Japanner konijnen hebben een combinatie van meerdere kleuren in de vacht, zoals geel/zwart en geelrood/bruin.
Het franse hangoorkonijn is een van de grootste konijnenrassen, en met een gewicht van ruim 6 kilo doen ze qua formaat niet veel onder voor een vlaamse reus.