Een hapjespan is familie van de koekenpan. Het verschil zit in de hogere rand. Een hapjespan is altijd handig voor het snel opwarmen van restjes. Hapjespannen zijn voorzien van een lange steel.
Met een hapjespan maakt u eenvoudig eenpansgerechten zoals een stamppot of chili con carne klaar. Daarnaast kun je een hapjespan net zo gebruiken als een normale koekenpan. Een hapjespan is dus eigenlijk een koekenpan met hoge rand. Je kunt er vlees of vis in bakken of braden.
2 Een sauteerpan of hapjespan
Een sauteuse of hapjespan is een diepere koekenpan, die vaak ook een deksel heeft. Deze allrounder gebruik je voor stoofpotjes, gerechten met saus of om een dikker stuk vlees – bijvoorbeeld een gebraad – in te bereiden.
De hapjespan (wat een gek woord, eigenlijk) lijkt op de koekenpan, maar heeft een hogere rand. Deze is daarom perfect voor dikkere stukken vlees, roerbakschotels, risotto, en andere gerechten die lang moeten sudderen (zoals stoofvlees). Let bij deze pan op een dikkere bodem en koop er ook een (glazen!) deksel bij.
In een braadpan kun je ook een roerbakgerecht of een pastasaus bereiden. Het duurt alleen wat langer voordat de hele pan heet is. Een hapjespan is feitelijk een koekenpan met een hogere rechte rand. Vaak wordt er vaak een spatdeksel bij meegeleverd.
Lekker idee, zet eens een hapjespan op tafel!
De pan warmt zichzelf op! Voor het opwarmen doet u een koffiekopje water in de pan. U zet de zilverfolie schaal met hapjes (zonder plastic deksel) in de hapjespan. U warmt de hapjespan ongeveer 30 minuten op stand 2 met deksel erop, de pan warmt op als het lampje brandt.
Speciale pannen
Wil je vaker gerechten stoven of braden dan mag ook zeker een braadpan niet ontbreken in je keuken. Ben je een liefhebber van soepen of stamppotten denk dan ook eens aan een grote soeppan. Wil je vlees, vis of groenten kunnen grillen zonder barbecue dan moet je ook een goede grillpan overwegen.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Een koekenpan is een lage pan met een vlakke bodem en een lange steel. Een koekenpan gebruik je voor het bakken van vlees, vis, groenten en bijvoorbeeld pannenkoeken. Met bovenstaande pannen is in principe elk gerecht te bereiden.
Bereiding: Voor gebruik een half kopje water in de Hapjespan.
Pannenkoekenpannen van gietijzer, plaatstaal en roestvrijstaal zonder anti-aanbaklaag zijn ook prima keuzes. Rvs is het meest eenvoudig in schoonmaak, maar beschikt niet over een anti-aanbaklaag. Zonder anti-aanbaklaag gebruik je wel meer boter tijdens het bakken, net als bij een koekenpan zonder anti-aanbaklaag.
Pannen van geanodiseerd aluminium zijn fantastisch in gebruik. Het bewerkte aluminium is krasvast en twee keer zo sterk als roestvrij staal; je mag er gewoon metalen kookgerei in gebruiken. Daarnaast mag geanodiseerd aluminium in de oven en is het een ideaal materiaal om mee te bakken op hoge temperaturen.
Pannen zonder een antikleeflaag zijn gemaakt uit roestvrij staal (RVS). Jeroen gebruikt zijn roestvrijstalen pan steevast om een goed stuk vlees te bakken. De stevige bodem en het staal zorgen ervoor dat het vlees meteen dichtschroeit en er een krokant korstje kan vormen.
Welke pan voor een mooie biefstuk? Wij zijn groot voorstander van gietijzeren koekenpannen. Bijvoorbeeld een demeyere of een du buyer. Prijstechnisch een investering, maar dit soort pannen gaan levenslang mee en bakken echt het mooiste vlees.
De KitchenAid Forged hardened aluminium hapjespan is een zeer handige pan die geschikt is voor inductie en andere warmtebronnen. De pan verwarmd gelijkmatig en warmt snel op. De pan kan zonder problemen in de oven zolang de temperatuur maar onder de 220 graden Celsius blijft.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Ook gietijzeren pannen gaan bij goed gebruik levenslang mee. En ook gietijzeren pannen zijn goede en duurzame pannen zonder antiaanbaklaag. Gietijzeren pannen zijn met name bekend voor het stoven van vlees en stoofpotjes zoals de bekende pannen van Le Creuset. Maar er zijn ook gietijzeren koekenpannen of poffertjespan.
Tefal Hero Hapjespan – De RVS keuze
De Tefal Hero hapjespan is de meest populaire hapjespan van Tefal. Hij wordt geleverd als onderdeel van de Hero pannenset maar ook los verkocht omdat het zo'n fijne hapjespan is. Deze hapjespan is gemaakt van RVS en heeft de extra sterke Titanium Excellence anti-aanbaklaag.
Je maakt er makkelijk een 1-pansgerecht in voor 2 tot 3 personen (afhankelijk of je grote eters hebt). Verwarmt heel snel en wordt echt heel heet, dus prima geschikt voor het braden van vlees of (roer)bakken van groenten of aardappeltjes.
Zonder staal kan de pan geen contact maken met het magnetische veld. Je hebt een pan nodig met een dikke bodem, waarin de warmte goed verdeeld wordt. Plaatstalen koekenpannen hebben vaak een dunne bodem en zijn daarom minder ideaal voor gebruik op inductie.
KOEKENPAN. De koekenpan gebruik je uiteraard om mee te bakken. Vis, vlees, aardappels, pannenkoeken, een eitje, spekjes of het roosteren van pijnboompitten, alles kan erin.
We onderscheiden verschillende soorten pannen waarmee je kunt koken. Waaronder de kookpotten en -pannen, maar ook de sauspan, pastapan en de snelkookpan.