In het hospice kan euthanasie worden uitgevoerd. Euthanasie gebeurt meestal via een infuus of injectie. U krijgt eerst een slaapmiddel toegediend, waardoor u in diepe slaap raakt. Daarna krijgt u een middel dat de spieren verlamt, waaronder de ademhalingsspieren.
In principe kun je drie maanden in een hospice verblijven. Maar elke situatie is anders en vraagt om een andere oplossing. Daarom blijven mensen soms ook langer dan drie maanden. Een enkele keer komt het voor dat de situatie sterk verbeterd en verblijf ook voor de bewoner niet langer wenselijk is.
Voor opname in een hospice geldt een verwachte levensduur van maximaal drie maanden. Duurt de zorg uiteindelijk langer en is er nog geen uitzicht op overlijden, kan de cliënt zo maar worden weggestuurd.
U komt in aanmerking voor een hospice als uw levensverwachting korter is dan drie maanden. Er is een ondertekende verklaring van een arts nodig waarin dit staat. Een huisarts, wijkverpleegkundige, transferverpleegkundige of medisch specialist kan u verwijzen naar een hospice. Maar u kunt u ook zelf aanmelden.
Wie ongeneeslijk ziek is en niet meer thuis kan of wil wonen, krijgt in een hospice goede zorg en aandacht in een huiselijke sfeer in de laatste levensfase (palliatieve zorg).
Toegelaten hospice
Zorg én verblijf in een high-care hospice worden volledig gedekt door de basisverzekering: Je betaalt hierover wel je eigen risico. Je betaalt geen wettelijke eigen bijdrage.
Pas nadat de overledene geschouwd is, mag hij verzorgd en vervoerd worden. Verpleeghuizen, woonzorgcentra en hospices hebben meestal geen mortuarium. De familie besluit waar de overledene naar toe wordt gebracht. Als naasten kunt u ook besluiten om de overledene op zijn kamer te laten tot en met de dag van de uitvaart.
U kunt uw opname zelf regelen of een naaste kan dit voor u doen. Uw huisarts of een medewerker van het ziekenhuis of zorginstelling kan dit ook voor u regelen. Het maakt voor de beoordeling van uw aanmelding niet uit welke leeftijd, levensovertuiging en culturele achtergrond u heeft.
Kan ik persoonlijke spullen meenemen naar het hospice? Het is altijd mogelijk om spullen van uzelf mee te nemen naar Hospice Dôme. U kunt naar eigen smaak uw kamer inrichten met spullen van thuis.
Veel mensen overlijden vanzelf en rustig. Sommigen krijgen last van benauwdheid, angst of pijn. Er zijn mogelijkheden om lijden in de laatste fase te verminderen, zoals behandeling van pijn, angst en onrust. Ook uw naasten kunnen veel voor u doen als het levenseinde dichtbij komt, bijvoorbeeld waken.
De overige 13 procent overlijdt tijdens de behandeling, bijvoorbeeld door een acute hartstilstand, of door een bloeding. De gemiddelde leeftijd van de onderzochte IC-patiëntenpopulatie is 70 jaar. Gemiddeld liggen zij 6,95 dagen op de IC.
De terminale fase is de laatste levensfase van iemands leven. Concreet is deze persoon ziek en is deze ziekte ook niet meer te genezen of behandelen. Of de nadelen van de behandeling wegen niet op tegen de voordelen. Deze fase duurt meestal maximaal 3 maanden, maar kan ook langer duren.
Vergoeding particulier hospice
Eigen bijdrage: U betaalt geen wettelijk eigen bijdrage, maar misschien wel een eigen bijdrage vanuit het hospice. Hiervoor krijgt u tot € 30 per dag vergoed uit de aanvullende verzekering Top, Plus en 50+.
Hospices vallen niet onder het eigen risico. Als je dierbare in een verpleeghuis woont mag hij of zij daar tot het einde verblijven. Als de dood dichtbij komt, kun je ook overwegen om hem of haar naar een hospice te verhuizen. Ook kun je je dierbare naar huis halen om te sterven.
Vergoeding van terminale zorg
Terminale zorg wordt vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) of vanuit de zorgverzekering. Dit is afhankelijk van de situatie. Terminale zorg thuis of in een hospice wordt betaald uit de Wlz. Dit kan bij alle vormen (pgb, modulair pakket thuis of volledig pakket thuis).
De palliatieve fase begint op het moment dat duidelijk wordt dat je niet meer beter kunt worden. De palliatieve fase kan kort of lang duren: van dagen tot enkele maanden of jaren.
Verschil tussen palliatieve zorg en terminale zorg
Het verschil is dat palliatieve zorg jaren kan duren, terwijl we pas van terminale zorg spreken wanneer het overlijden op korte termijn (3 maanden of minder) wordt verwacht. Palliatieve zorg richt zich op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven.
Er bestaat geen 'standaard uiterlijk' voor een hospicevoorziening. Het ene hospice is een villa in een buitenwijk, het andere een rijtjeshuis in de binnenstad. Ook al heten ze soms anders en zien ze er anders uit, er zijn vooral veel overeenkomsten. De meeste zijn klein, en hebben zo'n zes kamers.
De vrijwilliger mag geen medische of verpleegkundige handelingen verrichten, zelfs niet als zij/hij een verpleegkundige achtergrond heeft.
In een LCH, wij noemen dat een 'bijna-thuis-huis', ia alleen de coördinator in dienst. De verpleegkundige zorg is in handen van WZG Samen. De zorg in ons 'bijna-thuis-huis', ligt gelijk aan de zorg in een HCH. Ook in Hospice Schagen is er 24/7 een verpleegkundige aanwezig.
Waken bij een stervende zorgt ervoor dat de ruimte van de kamer gevuld is met liefdevolle aandacht en een wakker bewustzijn, op een moment dat de stervende heel kwetsbaar is in zijn doodsstrijd.
Onrust en verwardheid
Het lijkt alsof iemand van alles beleeft of ziet, maar wat precies is niet duidelijk. Dit komt nogal eens voor in de laatste levensdagen en vooral in de laatste uren. Vaak maakt de stervende kleine (hand)bewegingen, alsof hij iets wil plukken of aanwijzen.
Bij palliatieve sedatie geeft een arts u medicijnen waardoor u slaperig wordt. Daardoor heeft u minder last van pijn en benauwdheid aan het einde van uw leven. en u waarschijnlijk binnen een paar weken overlijdt.