Iedereen die ooit waterpokken heeft gehad, kan later gordelroos krijgen. Heeft iemand nooit waterpokken gehad? Dan kan hij waterpokken krijgen door contact met het vocht uit de blaasjes van iemand met gordelroos.
Gordelroos krijg je dus alleen van het waterpokkenvirus dat in je eigen lichaam is opgeslagen, bijvoorbeeld als gevolg van besmetting op jongere leeftijd. Je kunt gordelroos dus niet krijgen van iemand anders met gordelroos, tenzij je nooit eerder de waterpokken hebt gehad.
Gordelroos kan overal op het lichaam zitten, maar meestal komen de blaasjes voor op de romp of in het gezicht en altijd aan één kant van het lichaam. Gordelroos krijgt u eenmalig. Bij herhaalde aanvallen is een onderzoek naar een gestoorde afweer en verminderde weerstand belangrijk.
Ja, gordelroos is erg besmettelijk. Je kind kan anderen besmetten met het Herpes zoster-virus. Dit virus wordt in het geval van gordelroos verspreid door het vocht uit de blaasjes. Het kan bij kinderen waterpokken veroorzaken.
Het meest gebeurt dat bij ouderen, maar soms ook bij kinderen. Het is niet helemaal duidelijk waarom het virus weer actief wordt. Misschien speelt een verminderde weerstand een rol. Je kunt vaker gordelroos krijgen.
Bij gordelroos heeft u jeuk, pijn en vlekjes en blaasjes op de huid. De oorzaak is het waterpokken-virus. De vlekjes, blaasjes, pijn en jeuk zitten aan 1 kant van uw lichaam. Bijvoorbeeld als een halve gordel om 1 helft van uw borstkas.
Besmettelijke periode: blaasjes zijn tot ze zijn ingedroogd besmettelijk leidende tot waterpokken bij personen die nog geen waterpokken hebben gehad. Symptomen: blaasjes in groepjes bij elkaar (dermatomen). Hevige pijn. Overig: vaccinatie op indicatie.
Het is mogelijk dat bij mensen met verminderde weerstand de blaasjes zich uitbreiden over het hele lichaam. Vanwege de mogelijke complicaties is het raadzaam om bij gordelroos een arts te raadplegen. Naast lichamelijk ongemak kan gordelroos ook voor emotionele en sociale stress zorgen.
Als je nog nooit waterpokken hebt gehad, dan kun je door iemand met gordelroos besmet raken en waterpokken krijgen. Gordelroos komt meestal voor op één kant van je lichaam, waar de blaasjes een soort gordel vormen. Het gaat meestal vanzelf weer over, maar soms is behandeling met een antiviraal middel nodig.
De pijn bij gordelroos is zenuwpijn. Dit komt omdat er gevoelszenuwen ontstoken zijn. U kunt ook jeuk hebben en soms kan het gebied waar de blaasjes en vlekjes zaten juist gevoelloos worden.
Waterpokken is besmettelijk vanaf 2 dagen voordat de vlekjes zichtbaar worden totdat de blaasjes zijn ingedroogd. Dit duurt ongeveer 10 dagen. Na besmetting duurt het maximaal 3 weken voordat u de vlekjes krijgt.
Als de moeder gordelroos krijgt, zijn er geen risico's. Pasgeborenen van wie de moeder rond de bevalling gordelroos heeft, hebben in verband met de hoge antistoftiters bij de moeder geen risico op perinatale waterpokken.
Volwassenen kunnen bij waterpokken een longontsteking krijgen met hoesten, benauwdheid en koorts. De uitslag jeukt en door krabben kunnen de plekjes gaan ontsteken. De blaasjes verdrogen tot korstjes. De korstjes zijn na 10 dagen verdwenen en laten soms littekens na.
U mag gewoon douchen of in bad. Om uw kleding te beschermen of schuren te voorkomen, kunt u de blaasjes afdekken met zacht wondgaas. Was uw handen met water en zeep als u aan de blaasjes heeft gezeten. De blaasjes zijn besmettelijk totdat ze zijn ingedroogd.
Wondroos is niet hetzelfde als gordelroos. Gordelroos is namelijk een virusinfectie, terwijl wondroos een bacteriële infectie is. Het verschil zit hem dus in de veroorzaker van de aandoeningen. De huiduitslag lijkt echter wel veel op elkaar, waardoor het moeilijk kan zijn om de aandoeningen van elkaar te onderscheiden.
U kunt wel veel pijn hebben tijdens en na de infectie. Bij mensen met een verminderde weerstand verloopt gordelroos vaak ernstiger en kunnen er wel littekens achterblijven. Er kunnen complicaties optreden, zoals een longontsteking, ontsteking aan het hart of de darmen, of hersenvliesontsteking.
Meestal wordt de pijn na één tot twee weken minder. Het kan soms wel tot twaalf weken duren voordat de pijn helemaal verdwenen is. Meestal blijft de pijn dan definitief weg. In een enkel geval komt de pijn na een maand of drie toch weer terug.
Na genezing van de blaasjes en de huiduitslag kunnen de pijnklachten in hetzelfde gebied (en soms wat omringende gebieden) blijven bestaan. Dit wordt postherpetische neuralgie genoemd. De pijnklachten worden door patiënten vaak omschreven als hevige, scherpe, schietende, zeurende, brandende of jeukende pijn.
Herpes is een virus waarvan allerlei varianten bestaan. Deze varianten veroorzaken verschillende huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld een koortslip, waterpokken en gordelroos. Alle varianten van herpes zijn besmettelijk als er klachten zijn. Meestal zijn dat open, vochtige blaasjes op de huid.
Varicella (waterpokken) wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus ( VZV ), één van de herpesvirussen.
Het virus verspreid zich vanuit de zenuwknoop en geeft typische huidklachten, meestal op de romp, maar dit kan ook voorkomen in het gezicht. Een gordelroos gaat gepaard met ernstige pijnklachten en/of jeuk. De pijn is branderig en kloppend.
U kunt de prik krijgen bij uw huisarts of de GGD. U moet de prik zelf betalen. Twee prikken kosten samen ongeveer 350 euro.
Baby en kind
Bij kinderen verlopen de waterpokken meestal mild. Je hoeft hiermee niet naar de huisarts. Raadpleeg je huisarts wel als je: Baby jonger is dan drie maanden.
Vanaf 2 dagen vóórdat de blaasjes verschijnen is het al besmettelijk. Waterpokken blijft besmettelijk totdat alle blaasjes een korstje hebben. Door hoesten, niezen en praten kun je anderen besmetten. Waterpokken komt vooral voor bij jonge kinderen.