Op woensdag 13 juli 2022 krijgen we in Amsterdam voor de laatste keer dit jaar een supermaan te zien.
Op woensdag 13 juli is het weer volle maan, en niet zomaar een: het is een supermaan. Om 20.37 uur precies staat deze volle maan in Steenbok recht tegenover de zon in Kreeft. En dat kan heftige gevoelens met zich meebrengen.
De Maan komt op om 21:15 uur, in het oostnoordoosten, bij een azimut van 70.4°. Hij gaat om 10:47 uur onder, in het westnoordwesten, bij een azimut van 285.5°. Zie ook: Hoe laat komt de Maan op? De Maan staat om 03:45 uur in het hoogste punt aan de hemel, op een hoogte van 45.8° boven de zuidelijke horizon.
Rond 17:00 is het precies volle maan. Een uur later is de 'supersneeuwmaan' het best zichtbaar. In het zuiden is de maan waarschijnlijk het best te zien, dit komt doordat het in de loop van de dag in het noorden bewolkt wordt.
De maan komt op ergens in het oosten (de precieze plek verschilt gedurende de seizoenen) en gaat onder ergens in het westen, net zoals de zon. Maar de tijden waarop dat gebeurt, dat verschilt nogal. Iedere dag een beetje later, een uurtje ongeveer.
De supermaan is op woensdag om 20.38 uur het dichtst bij de aarde, dit is dus even voor zonsondergang. De zon gaat die dag rond 21.55 uur onder en de maan komt daarna om 22.30 uur op. De supermaan is dus pas na zonsondergang te zien.
De wetenschappelijke benaming voor zo'n supermaan is perigeum-maan. Het perigeum is het punt van de maanbaan dat het dichtst bij de aarde ligt, het apogeum het punt dat het verst van de aarde verwijderd is. De maan staat alleen gemiddeld op 384.000 km afstand van de aarde.
De maan komt altijd op in het oosten.
Het maankompas kun je gebruiken om je tijdens een nachthike op te orienteren. De maan staat wat minder stevig op dezelfde plaats als de zon maar ook aan de maan kun je zien in welke richtingen de windstreken liggen. Een volle maan staat om 12 uur 's nachts in het Zuiden.
De dagen vlak voor en na de volle maan verandert de energie om ons heen. De nadelen hiervan zijn dat je als HSP wakker kan liggen, onrustig slaapt, intens droomt of zelfs slaapwandelt. De volle maan versterkt alles, het heeft effect op je emoties, gedachten en situaties.
13 procent van de ondervraagden liet weten zich anders te voelen, tegenover 11 procent op een andere avond. Op de dag van volle maan zijn er 24 procent meer meldingen van inbraak, de kans op letsel door geweld ligt daarentegen 11 procent lager. Dat vrouwen sneller bevallen bij volle maan is een fabeltje.
Wat bleek: rond volle maan maakten mensen minder melatonine aan (het hormoon dat je slaperig maakt) en hadden ze dan ook vijf minuten langer nodig om in slaap te komen. Daarnaast sliepen ze minder diep en korter.
In de nacht van 14 op 15 juni 2022 kunt u die zien. Een volle maan in juni wordt ook wel aardbeienmaan genoemd. Dat heeft niets te maken met de kleur, want de maan is niet opeens veel roder dan normaal. Dat deze maan aardbeienmaan wordt genoemd, komt omdat het aardbeienseizoen in de 6e maand van het jaar begint.
Een bloedmaan is een totale maansverduistering waarbij de aarde precies tussen de maan en de zon in komt te staan. Doordat het zonlicht indirect de maan bereikt, verlicht deze door de atmosfeer wat om de aarde heen zit, de maan op.
Wanneer de maan precies tussen de zon en de aarde staat valt al het zonlicht op maankant die van de aarde afstaat. Wij zien dus geen maan. De helft van de maan die naar aarde staat gekeerd is ligt in de schaduw. De maan zal vanaf nu weer zichtbaar gaan worden.
De betrouwbaarste website is de MoonPhase-pagina van het United States Naval Observatory. Op die pagina kun je elk gewenst jaar tussen 1700 en 2035 intypen, en een overzicht gepresenteerd krijgen van de schijngestalten van de maan voor dat jaar.
Zoveel dichterbij staat de maan
Om precies te zijn is de maan op woensdagavond op 363.666 kilometer afstand van de aarde. De vorige supermaan stond nog dichter bij de aarde. Op woensdag 13 juli 2022 krijgen we in Amsterdam voor de laatste keer dit jaar een…
Tijdens het perigeum (kortste afstand tot de aarde) staat de maan op een afstand die varieert tussen ongeveer 356.000 km en 370.000 km. Het apogeum (grootste afstand tot de aarde) schommelt tussen ongeveer 404.000 en 407.000 km.
Hoe laat is de maansverduistering in mei 2022? De volledige fase van de totale maansverduistering begint op 16 mei, om 03:30 GMT, als de schaduw van de aarde de maan volledig bedekt Deze fase duurt 85 minuten en is daarmee de langste totale verduistering sinds 2018.
Zo zie je de supermaan
Waar en wanneer: Op 14 juni zien we de grootste vollemaan van dit jaar. De maan is zo groot omdat hij dan in zijn baan het dichtst bij de aarde staat – 357.658 kilometer om precies te zijn. De maan komt rond 23.00 uur, vlak na zonsondergang, in het oosten op en beweegt zich laag boven de horizon.
Bij een supermaan lijkt de volle maan ongeveer 7% groter en 14% helderder dan normaal. Dat de maan soms groter en feller lijkt dan anders komt doordat de afstand tussen de maan en de aarde niet steeds hetzelfde is. De ene keer staat de maan dichter bij de aarde dan de andere keer.
Op 9 oktober 2022 is de volledige verlichte kant van de maan naar de aarde gekeerd en kun je in Nederland en België een vollemaan zien. Op 9 oktober 2022 is de volledige verlichte kant van de maan naar de aarde gekeerd en kun je in Nederland en België een vollemaan zien.
De volle maan staat gepland op de volgende data: 9 oktober 2022 om 22:54 uur. 8 november 2022 om 12:02 uur. 8 december 2022 om 05:09 uur.