Als uw klant zijn verplichtingen uiteindelijk niet nakomt, mag u het voorschot ook niet altijd zomaar houden. In principe moet u naar de rechtbank stappen om de ontbinding van de overeenkomst en een schadevergoeding te vragen. U zou dan moeten aantonen dat uw schade inderdaad even hoog is als het voorschot dat u vroeg.
Redelijke termijn. Maak je vooraf geen afspraken over een termijn voor de uitvoering spreekt de wet over een 'redelijke termijn'. Als het bedrijf zich niet aan die redelijke termijn houdt heb je als consument ook het recht om het contract te ontbinden en een volledige terugbetaling van je voorschot te eisen.
De wet zegt niets over de vraag of u als consument wettelijk verplicht bent om een voorschot te betalen. Dit betekent dat de onderneming u als consument in principe niet kan verplichten tot het betalen van een voorschot.
Antwoord. We raden u aan om via een aangetekend schrijven dit voorschot terug te vragen. Verduidelijk in dit schrijven waarom u dit voorschot terug wilt en wijs hem op de fouten die er toen gebeurd zijn. Als dit schrijven niets uithaalt, neemt u best een advocaat onder de arm.
Het betalen van een voorschot is niet wettelijk verplicht maar meestal eist de verkoper of aannemer dat wel. Vaak valt het bedrag van het voorschot samen met de schadevergoeding die u moet betalen als u de koop of aannemingsovereenkomst verbreekt.
Een voorschot van 10 of 15 procent is in veel sectoren gebruikelijk, maar is nooit verplicht. Alle voorschotten zijn wettelijk toegelaten, gaande van 0 procent tot 100 procent. Vindt u het gevraagde voorschot te groot, dan kunt u aan de leverancier vragen om akkoord te gaan met een lager bedrag.
"Op de omvang van een voorschot geldt geen wettelijke limiet. Maar excessieve bedragen van 50 % en meer zijn af te raden."
Een voorschot bewijst dat de koper de verkoop van je huis of het appartement ernstig neemt. Mocht er alsnog iets fout lopen en je moet als verkoper een gerechtelijke procedure opstarten tegen de koper, dan kan het voorschot eventueel als schadevergoeding dienen.
Is aanbetalen verplicht? Een aanbetaling is niet verplicht. U moet alleen vooruit betalen als u dat hebt afgesproken met de verkoper. Een afspraak over aanbetaling staat bijvoorbeeld in de overeenkomst of in de algemene voorwaarden.
Een handelaar mag wel een voorschot vragen, het is ook gebruikelijk, zeker bij grote bedragen of dingen die op maat gemaakt worden zoals hier een keuken. Hoeveel dat is spreek je zelf af met de verkoper. Gewoonlijk is het 25 à 30% van het totale bedrag.
Als de autoverkoper de leveringsverplichtingen uit uw bestelbon niet respecteert, kunt u uw bestelling annuleren zonder een schadevergoeding te moeten betalen. U heeft recht op een billijke schadevergoeding als uw autoverkoper tekortkomt in zijn leveringsverplichting en er geen sprake is van overmacht.
Het betalen van een voorschot geeft immers blijk van de ernst van beide partijen bij het afsluiten van hun overeenkomst. Het betalen van het voorschot betekent voor de koper een zekerheid.
Om de koper te beschermen, legt de wet strenge regels op, onder meer over de betaling. Bij het compromis mag een voorschot van maximaal 5 procent van de totale kostprijs gevraagd worden. De rest van de betalingen moet in schijven gebeuren, en die mogen nooit de prijs van de al uitgevoerde werken overstijgen.
Bij een bestelbon of offerte kunt u uw klant om een voorschot vragen. Deze wordt dan betaald bij acceptatie van de bestelbon/offerte. Om dit voorschot op de bestelbon/offerte af te drukken kunt u deze toevoegen tijdens aanmaak van de bestelbon/offerte.
Laat je een volledige dakrenovatie uitvoeren, dan kan het zijn dat de dakwerker een initiële aanbetaling vraagt van 5% en een tweede aanbetaling wanneer de materialen worden afgeleverd. De rest wordt dan verrekent op de eindfactuur.
Over het algemeen vragen aannemers in de bouw of bij verbouwingen een voorschot van 30% op het totale bedrag van de bouwwerf bij aanvaarding van de overeenkomst.
Voor de aanbetaling bij producten heeft de wetgever wél regels opgesteld. De wet bepaalt dat je niet kan worden verplicht meer dan 50% van het aankoopbedrag aan te betalen. Soms bevatten de algemene voorwaarden ook regels over aanbetalen. Als hierin staat dat je meer dan 50% moet aanbetalen, kun je dit weigeren.
Wettelijk mag de verkoper niet meer dan 50 procent van het aankoopbedrag als aanbetaling vragen. Er mag meer gevraagd worden, zelfs het hele aankoopbedrag, maar alleen als koper en verkoper dit samen overeenkomen. De handtekening van de koper is daarbij vereist.
Daarin staat in artikel 4.2 dat als de reiziger een (aan)betaling doet dit als bewijs geldt dat het aanbod van de reisorganisator is geaccepteerd en een overeenkomst tot stand is gekomen.
Het tekenen van de aankoopbelofte is voor de koper bindend. De verkoper is niet gebonden tot een verkoop. Hij heeft een maand de tijd om het bod te aanvaarden of te weigeren. Als het bod aanvaard wordt, ben je gedwongen om de woning aan te kopen.
Opschortende voorwaarden
Wanneer de verkoper akkoord gaat met een opschortende voorwaarde voor een lening, leggen jullie samen een periode vast binnen dewelke de financiering moet worden toegekend. Drie à vier weken is een gebruikelijke termijn.
Na het ondertekenen van deze voorlopige overeenkomst heeft de eigenaar maximaal 4 maanden om de akte 'te laten verlijden'. Dat betekent het officieel maken van de overeenkomst. Vanaf dan is het koppel eigenaar van de woning en krijgen ze de sleutel.
Normaal gezien stellen we je pas een nieuw voorschotbedrag voor bij de jaarafrekening. Die krijg je pas in de komende maanden, na je jaarlijkse meteropname. Maar om onaangename verrassingen te vermijden op je jaarafrekening, raden we je aan om je voorschotbedrag nu toch al aan te passen.
Soms stijgen de prijzen van energie sneller dan uw energieleverancier gedacht had. Dan kan uw leverancier het termijnbedrag tussendoor verhogen. U gaat dan per maand meer betalen. Bent u het niet eens met de verhoging?
Je kan je voorschot online aanpassen op je klantenzone. Je login of activeringscode vind je op je contract of een factuur. Afhankelijk van je situatie, kan je je bedrag direct aanpassen en/of de berekening laten maken door de meterstanden in te geven. Op basis hiervan berekenen we je nieuwe voorschot.