Af en toe schoffelen helpt om de bodem los te houden. Daarnaast schoffel je automatisch kleine onkruidjes af welke anders groot worden en uitzaaien. Met schoffelen werk je snel, binnen een kwartiertje kun je al een hele tuin doorwerken. Daarnaast heb je geen bestrijdingsmiddelen nodig.
Soms doe je met schoffelen meer kwaad dan goed als je het op het verkeerde onkruid toepast. Onkruid wieden (het onkruid in zijn geheel met wortel uittrekken) is tijdrovender in het begin maar in bepaalde omstandigheden en op de lange termijn efficiënter en verstandiger.
Door te schoffelen, worden wortels losgetrokken zodat onkruid uitdroogt en afsterft. De grond wordt met schoffelen losgemaakt, waardoor er lucht in de bodem komt. En mooi meegenomen: het is goed voor de armspieren, maakt de nekspieren losser en werkt ontspannend. Mits u het wieden goed aanpakt natuurlijk.
Goed schoffelen doe je met beleid. Dus: voorzichtig sturend de schoffel langs de planten geleiden, en zeker niet te diep in de grond. Het onkruid dat je wilt bestrijden, moet je meer afsnijden dan loswerken. Want onkruid dat afgesneden is, droogt uit.
Onkruid maakt de bodem vruchtbaarder
Hiermee maken ze kleine tunneltjes in de grond, die de bodem losser maken. Regenwater krijgt zo de kans om dieper de grond in te gaan en het bodemleven krijgt letterlijk weer zuurstof.
Het onkruid met de hand uittrekken. Doet u het na een regenbui of maakt u eerst de grond heel goed nat, dan trekt u de planten er makkelijker uit, met wortels en al. Bij lastige onkruiden zoals paardenbloem of zevenblad zoveel mogelijk de wortels verwijderen. Gebruik zo nodig en onkruidsteker.
Grond beluchten
De wortels van je planten hebben zuurstof nodig. Door je tuin te harken komt er meer lucht in de bodem waardoor je planten het zuurstof beter kunnen opnemen. Daarnaast is het harken van je tuin goed voor bodemorganismen. Deze dragen bij aan een gezonde bodem.
Voel met je vingers voorzichtig op het snijvlak of je schop of schoffel glad is: voelt het ruw aan, dan is het scherp. Waar het snijvlak glad aanvoelt, is het nog bot en moet je nog verder vijlen. Als je snijvlak scherp is, draai je de schop om.
Begin er vroeg in het jaar mee, zodra het eerste blad tevoorschijn komt. Geef de vaste planten in je tuin een voorsprong door in ieder geval tot en met mei het blad om de 10 dagen weg te halen. Daarna volstaat 1 keer per maand wegplukken.
Klinkt als een drastische maatregel, maar werkt wel: verbrand het onkruid met kokend water of een gasbrander. Hierna zit het onkruid los tussen de tegels en is daardoor makkelijk te verwijderen. Gooi strooizout over het onkruid en giet er water overheen. Ook hierna is het onkruid eenvoudig te verwijderen.
Zodra het buiten wat warmer begint te worden, begint het onkruid met groeien. Voornamelijk in het voorjaar in de maanden april en mei krijgt het onkruid een enorme groeispurt. Dit komt omdat de temperaturen ideaal zijn en het buiten nog redelijk vochtig is.
Gereedschap slijpen
Het slijpen van spades, batsen, schoffels en hakken is heel eenvoudig. Het gaat goed met een grove vijl. Zet het gereedschap klem, bijvoorbeeld in de bankschroef, en vijl de rand scherp.
Verwijder de grond van de spade of schoffel en zet het altijd schoon weg. Als je dit niet doet dan koekt het vast en heb je later meer werk. Als het echt heel vast zit kan je het even weken in een emmer water en dan afkrabben. Maak gereedschap altijd droog voordat je het opruimt.
Een trekschoffel, ook wel hak genoemd, wordt voornamelijk gebruikt in kleigrond. Deze schoffel breng je aan in de grond en trek je naar je toe. Op deze manier hak je het onkruid los van de ondergrond. Met een hartvormige schoffel kun je makkelijk tussen planten schoffelen.
Zorg er dan voor dat je elleboog een hoek maakt van 90 graden. 1) Een te korte steel belast de rug; 2) Een te lange steel werkt niet efficient en belast de schouders; 3) De juiste steel is net onder de elleboog met de armen langs het lichaam.
Harde kleigrond kun je spitten met een goede stevige spade, maar ga nooit hele scheppen tegelijk proberen te nemen. Eerst stukje bij beetje ene klein kuiltje graven. Heb je eenmaal genoeg diepte om de hele spade in te steken, dan kun je van daaruit verder spitten.
Als je gazon veel vilt en mos produceert zal je jaarlijks moeten verticuteren, zo houdt je het bij en wordt het niet een te grote klus. Bovendien heeft het mos en de viltlaag geen verstikkende werking op het gazon. Als de vilt laag minder dan 1 cm is kan je om het jaar verticuteren.
Heeft u een klein stukje gazon dat u wilt verticuteren? Dan kunt u prima een speciale verticuteerhark gebruiken. De hark heeft een aantal scherpe messen waarmee u tot 1 centimeter diep in de grond kan snijden. Zo worden wortels van mos doorgesneden zodat het mos vervolgens afsterft.
Aangetrild gebroken puin zorgt voor een dichte laag waar onkruid vrijwel niet doorheen groeit. Natuurlijk kan zand ook afdoende zijn (puin is kostbaarder), maar daar kunnen nog wat organische resten is voorkomen waar zaadjes dankbaar gebruik van maken.
Net als houtsnippers kan de boomschors gebruikt worden tegen onkruid. Het principe is hetzelfde als bij de houtsnippers, door het aanbrengen van een dikke laag boomschors krijgt zonlicht geen tot weinig kans, wat de onkruid groei tegen gaat. Hoe dikker de laag boomschors, hoe kleiner de kans op onkruid.
Gebruik geen azijn of andere keukenmiddeltjes. Het gebruik van agressieve huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onkruid te verwijderen zoals azijn, chloor of javel (bleekwater) is absoluut af te raden.