Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden. Warm eten moet warm blijven, boven de 60 graden, en koud eten moet koud blijven, onder de 5 graden.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
Waarom je kaas niet buiten de koelkast moet bewaren
Harde kazen kan je officieel buiten de koelkast bewaren in de juiste temperatuur, maar wij raden aan om dit niet te doen. Vooral boven 20 graden moet je goed opletten! Door de warmte kan de kaas gaan ''zweten'' en wordt het vatbaarder voor schimmels en bacteriën.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Neem kaas een half uur voor gebruik uit de koelkast of koele ruimte. Neem niet meer uit dan nodig. De smaak van kaas komt het beste tot zijn recht bij kamertemperatuur.
Als u de kaas per ongeluk langer dan twee uur laat staan, kunt u deze voor uw eigen veiligheid het beste weggooien.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Te lang buiten de koeling is ook niet goed
Het beste is om de restjes eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten staan. “Wij adviseren eigenlijk om het rond kamertemperatuur terug te laten koelen”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum tegen het AD.
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
Bij koele temperaturen blijven de vetten hard, maar wanneer de kaas kamertemperatuur bereikt, is dat niet meer het geval. Vocht en vet komen dan op het oppervlak van de kaas te liggen, met een zweeteffect als gevolg. Hoe vetter je kaas, hoe meer die zal zweten.
Laat een pastasalade nooit langer dan twee uur buiten de koelkast staan of neem kleinere porties van de salade af en bewaar het geheel in de koeling. Bacteriën groeien op kamertemperatuur extra snel uit tot ziekmakers en dat ruik of zie je meestal niet op deze korte termijn.
Het beste is om de kaas een half uur tot een uur voordat je hem gaat eten uit de koelkast te halen, zodat hij op kamertemperatuur komt.
Regel één: gebruik vooral geen plasticfolie. Kaas moet kunnen ademen, en dat verhindert folie net. Gebruik liever bakpapier of speciaal kaaspapier (dat je in de gespecialiseerde handel kunt kopen). Vouw het papier zo strak mogelijk rond je restje kaas en maak het uiteinde vast met een stukje doorzichtige tape.
Ook heel belangrijk: zorg dat die mooie ambachtelijk brie van de kaasboer wel eerst op kamertemperatuur is voor je hem gaat eten, want dan komt alle smaak pas vrij en wordt de textuur smeuïger. Minstens 45 minuten van tevoren uit de koelkast halen dus.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Het antwoord. Volgens Deidre Schlunegger, CEO van Stop Foodborne Illness, duurt het twee uur totdat er bacteriën groeien op het voedsel buiten de koelkast. Het is dus niet nodig dat het gelijk de koelkast ingaat. Echter adviseert ze wel om je eten gelijk in de koelkast te leggen zodat het langer vers blijft.
Bederfelijke producten zijn volgens de Warenwet producten die gekoeld bewaard moeten worden om groei van ziekteverwekkende micro-organismen of bederf tegen te gaan.
Eten buiten koelkast bewaren
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.
Laat je eten minimaal een halfuurtje buiten de koelkast afkoelen voordat je het erin zet. Zorg ervoor dat je het eten ook niet langer dan twee uur buiten de koelkast laat. Dan is er niets aan de hand.
Op kamertemperatuur: Gebakken kip mag niet langer dan 2 uur op kamertemperatuur blijven. Bacteriën vermenigvuldigen zich snel tussen 4°C en 60°C, wat kan leiden tot voedselvergiftiging. Als de kamertemperatuur hoger is, bijvoorbeeld tijdens de zomer, moet je de kip binnen 1 uur in de koelkast plaatsen.
Kun je kaas bewaren buiten de koelkast? Harde kazen kunt u met een aanbevolen bewaartemperatuur van 8 tot 15 graden wel buiten de koelkast bewaren. Zachte kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Haal de kaas veen half uur voor u hem gaat eten uit de koelkast.
Niet eten – Gooi deze kazen weg als er schimmel op zit
Dit geldt ook voor geraspte kaas en kaas inplakken. Schimmel dringt bij dit soort kaas makkelijk door in de hele kaas. Harde kaas die vochtig is geworden en naar ammoniak ruikt, kun je ook niet meer eten.
Bewaar harde kaas in de groentelade van je koelkast
Let op de vochtigheidsgraad van je koelkast. Hij moet goed koelen en geen ijsvorming hebben. Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Bewaar je de kaas bij een te hoge temperatuur dan gaat hij sneller rijpen.