Lage saturatie kan het gevolg zijn van een tekort aan zuurstof in het bloed, wat kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld kortademigheid of een hartaandoening. Het is belangrijk om met een arts te overleggen als je last hebt van lage saturatie, omdat dit een teken kan zijn van een onderliggend medisch probleem.
Een te lage saturatie wordt ook wel desaturatie genoemd. De meest voorkomende oorzaken van een te lage saturatie zijn bloedarmoede (laag ijzergehalte) en een te laag vitamine B12 gehalte. Een te lage bloeddruk kan ook een oorzaak zijn.
Er zijn veel mogelijke oorzaken van een zuurstoftekort in het bloed, waaronder longziekten en infecties. Gedurende de dag schommelt de saturatie. Dit komt omdat de hoeveelheid zuurstof die je inademt en de hoeveelheid lichamelijke inspanning gedurende de dag wisselt.
'Als de saturatie onder de 95 procent is, meet je na tien minuten aan een andere vinger nog een keer. Is de waarde nog te laag, neem dan contact op met de huisarts. ' Houd er daarnaast rekening mee dat de saturatiemeter tijd nodig heeft om het zuurstofgehalte van het bloed te bepalen.
Welke saturatiewaarde alarmerend is, verschilt per patiënt. 'Een waarde van 95% kan voor de ene patiënt te laag zijn, maar voor een patiënt met COPD normaal', licht José Klunder toe, teamleider Longgeneeskunde in OLVG Amsterdam. 'Het gaat er met name om dat de saturatie stabiel of stijgende is.
Een normale saturatie zit tussen de 95% en 99%. Is dit bij jou lager dan 94%? Dan is het verstandig om je huisarts te bellen. Een lage saturatie kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.
Schade na zuurstoftekort ontstaat overal waar normaal gesproken bloed stroomt; dus overal in de hersenen. We noemen dit diffuse hersenschade. Sommige delen in de hersenen zijn gevoeliger voor zuurstoftekort dan andere delen. Hersenschors en slaapkwab bijvoorbeeld behoren tot de meest kwetsbare delen.
Zuurstoftekort weegt op gemoed en gezondheid
Lucht die veel vocht en CO2 bevat voelt beklemmend aan en brengt allerlei symptomen met zich mee: Hoofdpijn. Misselijkheid. Duizeligheid.
Je saturatie geeft aan of er sprake is van onrust of stress in het lichaam. Je kunt je saturatie eenvoudig zelf thuis meten. Saturatie is het %-zuurstof in het bloed gebonden aan het Hb (ijzer).
De meeste mensen hebben een saturatiewaarde tussen de 95% en 100%. Sommige mensen leiden echter een normaal leven met een saturatiewaarde van minder dan 95%. Het is normaal dat de waarden tijdens het slapen iets lager zijn en voor sommige gebruikers kunnen de waarden lager zijn dan 95%.
Zuurstoftekort geeft overál schade
Met name de hersenschors en temporaalkwab/slaapkwab (bij de slapen) zijn gevoelig voor zuurstoftekort waardoor cognitie en het geheugen snel beschadigd kan worden. Een zuurstoftekort van drie tot negen minuten leidt tot onomkeerbare hersenschade.
Klachten die mogelijk op een zuurstoftekort wijzen zijn kortademigheid, onrust, moeite om in slaap te komen, hartkloppingen, verwardheid en sufheid. De ernst van het zuurstoftekort, die kan worden gemeten met behulp van bloedonderzoek en/of inspanningsonderzoek, bepaalt echter of u extra zuurstof nodig heeft.
Saturatie wordt met een percentage aangegeven, omdat het meet hoeveel procent van het hemoglobine zich in de rode bloedcellen heeft gebonden. In een gezonde toestand wordt een saturatiewaarde tussen de 95% en 100% gehanteerd. Dit is ook een normale saturatiewaarde voor ouderen.
Bij een waarde onder de 90% SpO2 wordt er gesproken over een lage saturatie, ook wel desaturatie genoemd. Over het algemeen ligt de normale saturatie bij COPD ongeveer rond de 92% SpO2, echter kan dit per patiënt verschillen, vandaar dat de standaard bij COPD-patiënten meestal tussen de 88-92% SpO2 hoort te liggen.
Op welke vinger u een pulse oximeter gebruikt, maakt in principe niet uit. Gebruik zoveel mogelijk dezelfde vinger om uw saturatie te meten, bij voorkeur uw wijsvinger. Zorg er wel voor dat de vinger welke u wilt meten, schoon, vetvrij en op de juiste temperatuur is.
Wanneer u hyperventileert krijgt u te veel zuurstof in uw lichaam. De rode bloedcellen die de zuurstof opnemen en vervoeren raken hierdoor op een bepaald moment 'volgeladen'. De cellen kunnen geen zuurstof meer opnemen. Het zuurstofgehalte in het bloed verandert hierdoor maar weinig.
Hoe kunt u zuurstof in uw bloed verhogen? Wanneer uw zuurstofsaturatie laag is, zult u meer moeten bewegen en regelmatig in de buitenlucht komen. Voldoende bewegen, genoeg ontspannen en ijzerrijke producten eten, helpt allemaal om het zuurstofgehalte in uw bloed te verbeteren.
Het duurt een paar seconden voor de meter de juiste waarden heeft gevonden. In die seconden kunnen de waarden eerst nog wat fluctueren. Als de saturatiepercentages snel blijven wisselen wijst dat op een meetfout. Het snel wisselen van de saturatie (bijvoorbeeld van 99% naar 85% ineens) is fysiologisch niet mogelijk.
Een zuurstoftekort van drie tot negen minuten leidt tot onomkeerbare hersenschade. Bij een hartstilstand dient dus ook het best binnen twee minuten met reanimeren gestart te worden.
Dit betekent dat er minder zuurstof in de lucht zit. Je lichaam gaat dit compenseren door meer rode bloedlichaampjes aan te maken. Rode bloedlichaampjes zorgen voor het 'transport' van zuurstof vanuit je longen naar je spieren. Daarnaast vervoeren ze afvalstoffen vanuit je spieren.
De symptomen van COPD
Bij gezonde mensen schommelt het zuurstofgehalte in het bloed (de zuurstofsaturatie) tussen de 95 en 100 procent. COPD-patiënten moeten het vaak doen met een veel lagere saturatie. Zij hebben last van een zuurstoftekort.
Wanneer je voldoende beweegt, raken je hersenen goed doorbloed en krijgen ze de voeding en zuurstof die ze nodig hebben. Beweging zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en voor sterkere verbindingen tussen de hersencellen.
Een anoxie- en stikstofbehandeling is een niet-giftige methode om schadelijke insecten in erfgoedobjecten te bestrijden. Gedurende enkele weken wordt het zuurstofgehalte gevoelig verlaagd, terwijl de temperatuur en relatieve vochtigheid (RV) op peil blijven.
Vanwege de verspreiding van het SARS-CoV-2-virus is het voor huisartsen momenteel niet zo eenvoudig om de zuurstofsaturatie bij patiënten te meten. Patiënten kunnen echter ook thuis de zuurstofsaturatie meten met een pulse oximeter of smartphoneapp.