Beemster kaas is genoemd naar de Beemster, een schitterende streek in Noord-Holland met oeroude polders. Daar staat de CONO Kaasmakerij, waar Beemster kaas wordt gemaakt.
Wij zijn CONO Kaasmakers, en wij maken in onze kaasmakerij Beemster kaas. Onze boerencoöperatie bestaat uit ruim 400 veehouders die met al hun koeien dagelijks melk leveren aan onze kaasmakerij. Onze boeren zijn de baas van de coöperatie, waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat.
Het kost op deze manier meer tijd maar dat nemen we voor lief. We doen er graag alles aan om de lekkerste kaas te maken. En dat doen we hier al meer dan 100 jaar. Echte kaas komt uit de Beemster.
De smaak van Noord-Hollandse kaas
Noord- Holland kaas is van nature minder zout en de Noord-Hollandse Goudse kaas is ten opzichte van de gewone Goudse kaas romiger en voller op jonge leeftijd en intenser, zoeter en fruitiger van smaak naarmate de kaas op leeftijd raakt, zoals Beemster belegen.
Het maken van echte kaas
Zuivere 100% Noord-Hollandse weidemelk. De koeien lopen er zeker 180 dagen in de wei, dat levert melk vol eiwitten en mineralen op, de beste basis voor de smaak van de kaas. Wij maken Beemster kaas zoals het al meer dan 100 jaar wordt gemaakt. Dat doen wij in onze duurzame kaasmakerij.
De winnaar volgens het panel is de jong belegen 30+ kaas van Beemster. Lekkere volle smaak, dikke plakken en de meeste pit, dus daar mag een medaille om de nek. De minste kaas komt van Maaslander: droog, hard, net plastic.
Is Beemster kaas Halal? Nee. Beemster kaas is niet Halal. CONO Kaasmakers, de makers van Beemster kaas staat niet onder toezicht van een organisatie die Halal-certificaten afgeeft.
Old Amsterdam is een merk voor Goudse kaas van Westland Kaasspecialiteiten B.V. uit Huizen. Het merk bestaat sinds 1985. De televisiereclames van de firma, waarbij in oude filmpjes de naam Old Amsterdam in het straatbeeld geplaatst is, moeten een sfeer rond het merk creëren van ouderwetse kwaliteit.
Lactose (melksuiker) komt van nature voor in melk. Tijdens de kaasbereiding wordt het aanwezige lactose door de melkzuurbacteriën uit het zuursel omgezet in melkzuur. De kaasmaker van Beemster® verklaart dat, de door haar geproduceerde kaas op natuurlijke wijze, vrij is van lactose.
Oude kaas is duurder omdat deze langer dan jonge kaas in het kaaspakhuis verzorgd moet worden. Ook verliest de kaas naarmate deze ouder wordt gewicht door indroging. De kiloprijs van de kaas gaat daardoor omhoog.
De meeste Goudse kaas in Nederland wordt gemaakt van volle melk. Dit heet 48+ kaas. Milner is 30+ kaas. Dit betekent dat de kaas gemaakt wordt van halfvolle melk en daardoor 40% minder vet bevat dan een 48+ kaas.
Geitenkaas is wit omdat geiten het caroteen uit gras in hun maag omzetten in vitamine A. Vitamine A is kleurloos en daarom is geitenkaas wit. Caroteen is de stof die wortels hun oranje kleur geeft.
De aanduidingen 10+, 20+, 30+, 40+,45+, 48+, 50+, 60+ op de verpakking geven het vetgehalte aan. Magere kaas (10+, 20+ en 30+), bevat minder vet en meer calcium dan de vettere varianten. Het vet in kaas bestaat voor meer dan 60% uit verzadigd vet. Verzadigd vet is niet goed voor de bloedvaten.
van de toren blazen? Onze kaas dankt z'n naam aan het dorp Stompetoren in Noord-Holland, waar onze koeien grazen en we de kaas produceren. We rijpen de kazen op een unieke manier en dat proef je. Niet voor niets behoren we tot de absolute kaastop van Nederland.
Het zijn vooral de wat hardere soorten die tot de enigszins lactosevrije kaas behoren. Enkele voorbeelden zijn Parmezaanse kaas, Pecorino, Gorgonzola en oude Goudse kaas. Ook oude geitenkaas zullen mensen met een lactose-intolerantie beter kunnen verdragen, omdat geitenmelk stukken minder lactose bevat van koemelk.
Geen probleem want kaas bevat geen gluten, ook niet in de korst. Alsook mensen met een lactose intolerantie kunnen over het algemeen gewoon kaas eten. Alle soorten Beemsterkaas van jong tot oud mag je eten als je lactose intolerant bent.
We kunnen daarom zeggen dat ongerijpte en zachte kazen vaak meer lactose bevatten als gerijpte harde kaas. De mate waarin iemand lactose intolerant is verschilt van persoon tot persoon. De meeste mensen hebben geen klachten bij een kaas die minder als 1 gram lactose per 100 gram kaas heeft.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
Hoeveel kost een hele kaas gemiddeld? Een heel stuk kaas kopen is goedkoper dan een klein stukje kaas kopen. Een stuk Goudse 48+ jonggerijpte kaas van 3 kg kost 49,95 euro, terwijl dezelfde kaas van 12 kg 134,95 euro kost.
Familiebedrijf met smaak
Maaslander is onderdeel van Westland Kaasspecialiteiten. Een familiebedrijf met smaak uit het Noord-Hollandse dorp Huizen, dat sinds 1936 met veel lef en passie gaat voor niets minder dan de allerlekkerste kazen.
Violife is een van de populairste vegan kaasmerken die te koop zijn in Nederland, en we zijn des te meer fan van deze lekkere plakjes omdat ze in de meeste Albert Heijns verkrijgbaar zijn. Ze hebben een stevige, rubberachtige textuur die je doet denken aan Amerikaanse kaasplakjes en een heerlijke, milde smaak.
Stremsel is een enzym uit de maag van een kalf. Het dier wordt niet speciaal voor het stremsel geslacht, zoals bij vlees gebeurt, maar het is een bijproduct van de slacht. Stremsel is dus afkomstig van een gedood dier en daarom is kaas strikt gezien niet vegetarisch.
De meeste kazen zijn niet vegetarisch, want er zit dierlijk stremsel in. Om van melk kaas te maken, wordt melk heel dik gemaakt. Dit doet de kaasmaker met stremsel. Stremsel komt meestal uit de maag van een (dood) kalf.