Het vruchtvlees is wit en smaakt zoetzuur. De vrucht wordt daarom ook wel zuurzak, soursop of guanabana genoemd. Het wordt vaak gebruikt om sap of smoothies mee te maken.
Als jij jouw gezondheid maximaal wilt waarborgen is het aan te raden om één kop zuurzak thee per dag te drinken. En dit twee tot vijf dagen per week.
Zuurzak is een bron van foliumzuur, vitamine E en mineralen. Dit allemaal is erg gezond voor je zenuwstelsel. De vitamine B in de zuurzak helpt bij de verbetering van de bloedsomloop, je zenuwstelsel in balans te houden en je spieren ontspannen.
Ze zijn vooral cytotoxisch, sommige hebben een anti-bacteriële en anti-tumorale activiteit. Ze veroorzaken net zoals ricinuszuur een sterke darmperistaltiek. Hun gebruik wordt dus afgeraden. Overigens is de beschikbare toxicologische informatie over de veiligheid van deze planten zeer beperkt.
Breng een steelpan met 1 liter water aan de kook. Voeg 10 grote of 12 middelgrote zuurzak/graviola bladeren toe aan het kokend water. Voeg een kaneel stokje toe (optioneel). Laat 15 – 20 minuten koken en roer af en toe.
Zuurzak bereiden & bewaren
Bewaar zuurzak op de fruitschaal. Na schoonmaken is de zuurzak 1-2 dagen houdbaar in de koelkast.
De voedingsstoffen in zuurzak / graviola bladeren worden verondersteld om het bloedsuikerspiegel te stabiliseren naar normale waardes. Bovendien kan de thee van zuurzak / graviola bladeren worden geconsumeerd als een van de natuurlijke remedies tegen diabetes.
Zuurzak smaak
De smaak van de zuurzak is lekker zoetzuur. Het vruchtvlees is pulpachtig. Hierdoor wordt het meestal gebruikt voor sap, smoothies en shakes.
Bij zuurzakshop.com ontvang je alleen de hoogste kwaliteit zuurzak bladeren. Dit houdt in: Wilde, biologische zuurzak bladeren uit de Surinaamse natuur, dus 100% pesticidenvrij. Afkomstig van de oorspronkelijke, meest bestudeerde en potente Annona Muricata boom.
zuurzak [vrucht] {suursak 1689} < papiaments sorsaka [kleine broodvrucht], waarschijnlijk oorspronkelijk een indianenwoord; de maleise vorm sirsak is een ontlening aan nederlands zuurzak.
De zuurzak is een algemene boom in tropisch Zuid-Amerika. Zijn vruchten worden gebruikt voor limonade en ijs. De zuurzakbloemen zijn vlezig en groeien direct aan de stam.
Guave tegen diarree
Guave blad wordt al eeuwenlang gebruikt als remedie tegen diarree, maar het bevordert ook een gezonde en efficiënte spijsvertering door de productie van spijsverteringsenzymen te stimuleren, waardoor gasvorming, een opgeblazen gevoel en indigestie worden verminderd.
Waarheid of onzin? Op talloze websites en sociale media doet informatie de ronde dat de vrucht van de graviolaboom, of 'zuurzak', een kankerremmende werking zou hebben. Sterker nog, graviola zou 10.000 maal sterker werken tegen kanker dan de klassieke chemotherapie.
De guanabana vrucht is gezond in de zin van 'rijk aan nuttige voedingsstoffen'. Zo bevat de zuurzak flinke hoeveelheden vitamine C, B1 en B2. Reageerbuistests laten bovendien zien dat het fruit van de graviola een remmende werking zou kunnen hebben op bepaalde kanker- en ontstekingsvormen.
De guanabana komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Hiervandaan werd de vrucht verspreid via de Manila Galleon-handelsroute naar Spanje. Onze guanabana komt uit Ecuador, waar de zware vruchten aan lage bomen groeien.
Zuurzak is een tropische boom welke peervormige sappige vruchten geeft. Het vruchtvlees is wit, vezelig en licht zuur van smaak. De bloemen van de vrucht groeien direct uit de takken van de boom. De zuurzak zelf kan wel tot 30 cm lang worden.
Guave is rijk aan vitamine C
In 100 gram guave zit maar liefst 396% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) vitamine C. Dat is een bijzonder hoog getal. Het komt erop neer dat 4 guaves al genoeg zijn voor 1 gram vitamine C.
De guave is een peervormige vrucht met een gladde, kwetsbare schil die lichtgroen tot zachtgeel gekleurd is. Vaak is de schil roze gevlekt en de vrucht is zo'n 12 cm lang. Afhankelijk van het ras is het vruchtvlees groenachtig tot wit, donkerrood of roze.
De kleine pitjes zijn eetbaar, maar worden vaak verwijderd. Ze zitten in een geleiachtige massa binnen het vruchtvlees. Een guave komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. De vrucht wordt in vele tropische landen geteeld.
Guacamole kan zowel uitgesproken worden als gwaka-mole en waka-mole. Net hoe zacht je de g wilt hebben. Van kwakkemol krijgen wij kippenvel.
Papaja's hebben een zoete smaak die doet denken aan meloen. Je kunt de vrucht natuurlijk verwerken in een lekkere (en gezonde) fruitsalade, maar je kunt hem ook gebruiken in chutney, ijs, jam, taart of compote. Of gebruik de vrucht in yoghurt of kwark.
Guave = De guave is een vrucht met een doorsnede van 5 tot 8 cm. De dunne, eetbare schil is wit, geel of rood afhankelijk van het ras. Het aromatische vruchtvlees heeft een friszure smaak. De kleine pitjes zijn ook eetbaar.
Wat blijkt uit onderzoek? Verschillende onderzoeken in reageerbuizen laten zien dat bepaalde stoffen in rode vruchten, zogeheten polyfenolen, een gunstig effect hebben op kankercellen. De stoffen zorgdne ervoor dat de kankercellen in de reageerbuizen stierven, zonder dat gezonde cellen beschadigd werden.
De vrucht groeit aan een lage boom, veel ruimte heb je er dus niet voor nodig. In Brazilië en in Engeland staat de boom bekend als zuurzak, in Latijns-Amerika als guanabanaboom. De vrucht zelf is tamelijk groot en kun je gewoon rauw eten.