Hoe komt het dat sommige geluiden hard en andere zacht klinken? Dat heeft te maken met de sterkte van de trillingen van de lucht. Als je de lucht heel hard laat trillen, klinkt het geluid ook heel hard. Denk maar aan grote golven in het water.
Het hardste geluid ooit gemeten is de Tunguska meteoor, die in 1908 met een geluidsniveau van maar liefst 300-315 dB in Rusland terechtkwam! Nu is het misschien moeilijk voor te stellen hoe hard dit geluid precies is geweest.
Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. De trilharen raken overbelast en gaan kapot. Dat kan in één keer gebeuren als het geluid erg hard is.
Hoog of laag – hard of zacht
Bij hoge tonen trilt de lucht snel. Bij lage tonen trilt de lucht langzamer. Het verschil tussen harde en zachte geluiden zit in de kracht waarmee de lucht tot trilling wordt gebracht. Hoe meer lucht er aan het trillen gaat, hoe harder het geluid.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Dat heeft te maken met de sterkte van de trillingen van de lucht. Als je de lucht heel hard laat trillen, klinkt het geluid ook heel hard. Denk maar aan grote golven in het water. En als de lucht minder sterk trilt, worden de geluiden zachter.
Lage frequentie: 300 kHz tot 3 megahertz (MHz). Gemiddelde frequentie: 3-30 MHz. Hoge frequentie: 30-300 MHz.
Geluid is hoorbare trilling van de lucht. Deze trilling komt via de gehoorgang naar het trommelvlies. Het trommelvlies en de gehoorbeentjes versterken de trilling en brengen deze over naar de vloeistof in het slakkenhuis.
Een geluid van 20 dB SPL wordt als ”erg zacht” ervaren, een geluid van zo'n 35 dB SPL als ”zacht”, een geluid van 65 dB als ”normaal” (spraaksterkte) en een geluid van 85 dB als ”hard” en een geluid van 110 a 120 dB SPL zal als ”erg hard” worden ervaren.
Reacties. 50 decibel zit ongeveer tussen een zacht spelende radio (40)en een normaal gesprek (60) in.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
Gebleken is dat continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten buiten voor de gevel van een woning, in de woning geluidsoverlast gaat veroorzaken. Voor 's avonds is de grens 40 en 's nachts 40 decibel. Niet zo vreemd als je toe bent aan rust.
Sporten. Door te sporten worden er ”gelukshormonen” aangemaakt. Hierdoor voel je, je beter, en doordat je je beter voelt, wordt je trilling verhoogt.
Elke emotie die we voelen heeft een bepaalde frequentie, wij zenden die frequenties (of vibraties) uit en trekken daarmee bijvoorbeeld de mensen of situaties aan die daarmee resoneren. Op die schaal is de laagste frequentie die van schaamte, (20) de hoogste is verlichting (700-1000) Liefde heeft een frequentie van 500.
De geluidsfrequentie is het aantal trillingen per seconde dat uitgedrukt wordt in hertz. Bij lage tonen is sprake van een laag aantal trillingen per seconde, bij hoge tonen van een hoog aantal trillingen per seconde. De best gehoorde frequenties liggen rond de 500 hertz.
Effecten met geluid
Resonantie gebeurt als twee voorwerpen met exact dezelfde frequentie trillen en elkaar versterken. Resonantie zorgt dus voor een versterking van het geluid. Andere voorwerpen in de omgeving kunnen gaan meetrillen, als het geluid de goede frequentie heeft en hard genoeg is.
Er zijn verschillende soorten geluid: er zijn hoge en lage geluiden (toonhoogte). Er zijn verschillende soorten geluid: er zijn harde en zachte geluiden (volume). Geluid kun je horen. Geluid kun je soms voelen.
Bij het kopen van een wasmachine heb je keuze uit de volgende geluidsniveaus: Extra stil (71 decibel of minder) Stil (72 of 73 decibel) Normaal (74 tot en met 77 decibel)
De laagst waarneembare geluidssterkte voor mensen – de zachtste toon dus, die een mens kan horen – bedraagt 0 decibel. Een geluidssterkte rond de 50 dB is voor ons aangenaam. Daarentegen ligt rond 100 dB de grens waarbij we ons niet meer prettig voelen en in de buurt van 120 dB is de pijngrens bereikt.
Een stille vaatwasser heeft een geluidsniveau van 43 dB of minder. Een vaatwasser met een gemiddeld geluidsniveau heeft een geluidsniveau van 44 dB t/m 47 dB. Een luide vaatwasser heeft een geluidsniveau van 48 dB of meer.