Wil je basilicum buiten in de volle grond zaaien kun je dit het beste in de maand mei of juni doen. Er moet ongeveer 20 tot 30 cm tussen de basilicum zaden zitten.
In de warmere maanden van het jaar (van mei tot en met augustus/september) kun je zelf basilicum in eigen tuin telen. Er zijn daarvoor wel wat regels, want zoals gezegd is basilicum een warmtebehoeftige plant.
Vanaf half april kun je basilicum buiten in de volle grond of in potten zaaien. Kies voor een plek in de volle zon.
Kies voor het kweken van basilicum een zonnig plekje dat beschermd is tegen de kou. Als je basilicum in een verhoogd bloembed plant, verbetert de drainage van de grond, waardoor je minder last hebt van huisjes- en naaktslakken. Basilicum doet het ook prima in een bloempot of zelfs binnen op de vensterbank.
Alleen meerjarige basilicumsoorten en -variëteiten zijn geschikt om te overwinteren. "Overblijvend" of "meerjarig" wordt vaak verward met winterhard. Zoals eerder vermeld, houdt alle basilicum van warmte en is het niet winterhard op onze breedtegraden. Een jaarrond kweken in de tuin is dus uitgesloten.
Basilicum is veelal een eenjarige, kwetsbare plant die van warmte houdt en ongeveer 45 centimeter hoog wordt. Er bestaan veel verschillende soorten, waaronder de bekende groene basilicum, maar ook paarse en rode varianten met kaneel- of citroengeur tot chocoladesmaak.
Pluk alleen de blaadjes eraf, niet de steeltjes. Uit de steeltjes groeien dan weer nieuwe blaadjes. Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt. Maar hij droogt uit wanneer hij in de volle zon staat.
Zorg zeker voor een plaatsje beschut tegen te felle regen en wind en verkies een goed gedraineerde, vochtige grond. Het is echter beter basilicum te kweken in een serre, of zelfs binnenshuis in een pot op de vensterbank: De plant kan hier ongeremd groeien.
De verzorging
Het verzorgen van een basilicumplant vergt veel aandacht en liefde. Je moet hem dagelijks water geven en dat doe je het beste van onderaf. Daarom is een pot met gaatjes ook zo handig, deze zet je vervolgens in een bakje met water, zodat de plant zich van onderen vol kan zuigen met water.
In plaats van alleen de blaadjes te plukken, is het beter om de blaadjes samen met de steel af te knippen. Dit kun je het beste net boven het punt doen waar twee blaadjes aan de stengel vast zitten. Hierdoor bevordert de bladgroei waardoor er in no time weer nieuwe basilicumblaadjes aan groeien.
Plantafstand: 10cm – 15cm Zaai bij basilicum een aantal zaadjes op de plek waar je de plant wil laten groeien. Wil je een dichte volle plant, dan kan je meerdere zaden zaaien op die plek of pot. Als ze veel lichturen ontvangen kun je ze op een afstand van 20cm zetten. Dit geeft ruimte voor meer bladeren.
Basilicum kun je het beste scheuren in plaats van snijden, om bruine randjes te voorkomen. Gooi de steeltjes niet weg, maar hak ze fijn en laat ze mee fruiten bij de ui en knoflook bij het maken van een lekkere tomatensaus. Van basilicum kan je natuurlijk heerlijke pesto maken of een echte klassieker: salade caprese.
Wil je meer planten? Maak dan meerdere stekjes! Tip: iedere keer dat je vervolgens basilicum plukt, knip je het beste weer een stengel af.Zo kan de plant weer verder groeien.
Kruiden kweken in volle grond
Ga je kruiden kweken in de volle grond, dan kun je het beste kiezen voor winterharde kruidenplanten zoals bieslook, oregano, laurier, salie, maggikruid en citroenmelisse. Deze plant je één keer en vervolgens geniet je er jaren van.
Basilicumplant standplaats & aanplanten
De basilicum plant houdt van warmte en zonlicht, je kunt deze pas vanaf halverwege de maand mei aanplanten buiten in de volle grond. Daarvoor kun je de plant natuurlijk ook in de vensterbank houden, om deze later naar buiten te verplaatsen. Vergeet niet goed te bewateren.
Zorg dat je basilicum groot genoeg is om te stekken: de stengels moeten zo'n tien centimeter lang zijn. Zoek zo'n stengel en knip hem af. Verwijder vervolgens de onderste paar blaadjes. Je kunt op twee manieren basilicum stekken: door het stengeltje in volle aarde te planten, of door het in water te zetten.
Basilicum kan o.a. aan de volgende dieren gegeven worden: Konijnen, cavia's, muizen, chinchilla's (alleen gedroogd geven), ratten, hamsters, kippen, vogels, honden en paarden. Dit kruid kan beter niet aan zwnagere/drchtige dieren gegeven worden. Voor vogels: 20-25 gram op 1 kilo eivoer.
Ja, basilicum kan je zeker rauw eten en is dan ook het lekkerst. Als je basilicum gebruikt in een warm gerecht, voeg het kruid dan pas aan het einde van de bereiding toe.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.
Uiterlijk, wanneer basilicum verwelkte bladeren heeft, duidt alles op een gebrek aan water. Planten mogen niet verwelken. Sterke veranderingen tussen droogheid en vocht leiden tot schimmelinfecties in het wortelgebied. Daarom wordt er regelmatig water gegeven.
Basilicum groeit ofwel kruidachtig of houtachtig in het onderste gebied. Houtachtig zijn met name de meerjarige, die als vaste basilicum bekend staan. De gewone basilicum (Ocimum basilicum) groeit kruidachtig en is een eenjarige plant. Na de bloei en zaadvorming eindigt hun natuurlijke levenscyclus.
Hoe kweek je basilicum? Basilicum kan het beste in een pot worden gekweekt. Met veel warmte, zonlicht en niet te veel (maar zeker ook niet te weinig) water, kweek je een heerlijk geurend kruidje. Let met name goed op dat de grond niet helemaal opdroogt maar het plantje ook niet verzuipt.
Bij de kruiden die bij jou in de keuken staan (denk: bieslook, basilicum, salie, tijm etc.) horen bloemen en die bloemen… kan je allemaal eten! De smaak van deze bloemen is vaak vergelijkbaar met het kruid zelf.