De
Stille Oceaan: de Challengerdiepte (10.924 meter met een foutenmarge van 15 meter). Nieuw onderzoek met vier extra metingen stelt een maximumdiepte vast van 10.925 meter plus of min 4 meter. Atlantische Oceaan: de Brownsondiepte in de Trog van Puerto Rico ligt 8.378 meter onder de zeespiegel plus of min 5 meter.
Iedereen weet hoe de hoogste berg ter wereld heet, maar wie kan uit het blote hoofd de naam van de diepste plek op aarde noemen? En dat terwijl deze Marianentrog, nabij de Marianen-eilanden in de Stille Oceaan, veel dieper is dan de Mount Everest hoog is. Om precies te zijn: 10.911 meter.
Zonlicht dringt daar niet door, de temperatuur ligt tussen 0,5 en 3 graden Celsius. Organismen die op deze diepte leven, moeten bestand zijn tegen een enorme waterdruk. Tussen de 3,8 en 4,3 kilometer diepte blijken vooral zachte koralen, zeesterren en schelpdieren te leven.
De Amerikaanse wetenschapper en miljonair Victor Vescovo is met een mini-onderzeeër naar het diepste punt van de Stille Oceaan gedoken. Hij dook op 28 april naar 10.928 meter in de Marianentrog, 16 meter dieper dan het vorige record.
In de periode tussen 2014 en 2017 zijn 37 exemplaren van de Mariana snailfish door de wetenschappers aangetroffen op diepten tussen de 9600 meter en achtduizend meter. Onderzoekers uit Japan hebben de vis zelfs vastgelegd op diepten tot 8178 meter. Hiermee is het momenteel dus de diepst levende bekende vis.
De Noordzee is niet heel diep, gemiddeld 94 meter en wordt steeds dieper van zuid naar noord. Het diepste punt is 700 meter diep en ligt in de buurt van Noorwegen. In ons land is de zee ongeveer 40 meter diep.
Op 800 meter is er alleen nog een vaag blauwig schijnsel over. Nog verder naar beneden, op duizend meter diepte, is het pikdonker en bestaat er geen verschil tussen dag en nacht. De temperatuur van het water is doorgaans niet hoger dan twee graden Celsius.
Absorptie van licht
Groen en blauw komen het diepst. Al op tien meter diepte is het meeste rode licht echt wel verdwenen terwijl het blauwe licht soms tot meer dan dertig meter diep door kan dringen.
Enkele vissoorten die hier leven zijn diepzeepaling, hengelvis, vangtandvis, parelmoervis, addertandvis, lantaarnvis, zeelelie, zeekomkommer, diepzeeinktvissen en verschillende soorten zeeanemonen.
In jouw geval zal er op 11 km diepte een druk zijn van ca 1101 bar. Wil je het exact berekenen, dan gebruiken we 9,81 x 1025 (zeewater) = 1005,525 bar + 1 bar (atmosferische druk) = 1006,525 bar.
Na het Five Deeps-project en publicatie in 2021 van een nieuw wetenschappelijk rapport in het Geoscience Data Journal, wordt de Challengerdiepte (10.925 ± 4 m) beschouwd als diepste punt op aarde.
Gemiddeld is de oceaan tussen de 3700 en 5500 meter diep, maar de diepste geul is bijna 8500 meter diep. Dat is dus meer dan acht kilometer.
De oceanen omvatten 97% van al het water op Aarde. Volgens oceanografen is maar 5% van de oceanen verkend.
De temperatuur op de oceaanbodem ligt rond 0 graden Celsius. Dit koude water wordt overwegend gevormd rond Antarctica, het Antarctisch bodemwater (AABW). Bij de vorming van dit water heeft het een temperatuur van -2 graden. Bij deze temperatuur en saliniteit (35 g/l) heeft het zeewater zijn hoogste dichtheid.
Met 'diepzee' wordt alles dieper dan 4000 meter aangeduid. Hier zijn de omstandigheden extreem. De druk stijgt 1 atmosfeer met elke 10 meter die je afdaalt, en op de diepste plek is de druk 1100 keer hoger dan aan het aardoppervlak. Het milieu is even uitdagend, ontoegankelijk en onherbergzaam als dat in de ruimte.
Op 200 meter diepte wordt het al aardig donker. Op 4 kilometer diepte komt er helemaal geen zonlicht, en nadert de temperatuur het vriespunt. Maar ook daar is leven. Veel leven zelfs, dat de wetenschap nog lang niet allemaal in kaart heeft gebracht.
Onder water verhoogt de druk bij elke 10 meter die je daalt met 1 kg/cm². Op 2.000 meter diepte drukt dus op elk stukje huid van 1 cm² een gewicht van 200 kg. Zolang de druk binnen een lichaam gelijk is aan de druk erbuiten, merkt een organisme er weinig van. Water is volgens de natuurkunde moeilijk samendrukbaar.
De gemiddelde diepte komt uit op 94 meter.
De Noordzee valt in zijn geheel binnen de rechtsmacht van de omliggende kuststaten. De grenzen van het Nederlands deel van de Noordzee zijn in 1958 vastgelegd in een verdrag met België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
Niet de haai, maar wel de orka staat bovenaan de voedselpiramide van de zee.
Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Dolfijnen zijn sluw
Dolfijnen horen zeker thuis in dit lijstje met slimste dieren ter wereld. Ze zijn uiterst intelligent, speels en sociaal, maar soms ook erg sluw.