De naam Spanje (Spaans: España) is afgeleid van Hispania, dat door de Romeinen werd gebruikt voor het hele Iberisch Schiereiland.
Spanjaarden zijn inwoners van Spanje of mensen van Spaanse origine. Dit zijn meer dan 135 miljoen mensen, vooral in Spanje (40 miljoen) en in Zuid-Amerika. Ook in de rest van Europa woont een grote Spaanse gemeenschap.
De Spanjaarden zijn gepassioneerd, gezellig, positief en gul! Wanneer u als buitenlander eenmaal opgenomen bent in de “familie” van een Spanjaard, wees daar trots en vooral zuinig op. Zij zullen u altijd willen helpen en overal voor uitnodigen want dit is een band voor het leven.
Daarom zegt men tegenwoordig in Spanje nog steeds 'Jesús' als iemand niest al mag je ook het woord 'salud' (gezondheid) gebruiken als je niet zo gelooft in het duivel-verhaal. Wist je trouwens dat als je niest in het Nederlands en Vlaams 'hatsjoe' zegt en dat dit in het Spaans 'Achu' of 'Achís' is?
Voorbeeld van een exoniem zijn “Spanjaard” of “Spaanse” (in het geval van een vrouw) of “Barcelonees”, “Madrileen” of “Valenciaan” in het Nederlands.
De achternamen van Spanjaarden zijn vaak van indrukwekkende lengte. Dat komt omdat iedereen bij geboorte de achternaam van zowel de vader als de moeder krijgt. De eerste achternaam is de naam van de vader, de tweede van de moeder. In principe hebben kinderen dus nooit exact dezelfde achternaam als de ouders.
De meeste inwoners uit Spanje zijn woonachtig in de provincie Noord-Holland met 15.163 Spaanse inwoners (9.783 in 2011) gevolgd door Zuid-Holland met 14.029 Spaanse inwoners (10.086 in 2011) en Noord-Brabant met 5.990 Spaanse inwoners (4.041 in 2011).
Ze zijn zelfverzekerd en ambitieus
Ze zitten echter niet alleen maar te wachten tot er goede dingen met hen gebeuren. Spaanse vrouwen zijn ook erg ambitieus. Ze hebben een proactief karakter en ze zijn altijd in beweging en werken aan het verbeteren van hun leven en het leven van hun geliefden.
De Spaanse Nederlanden is de naam voor Nederland en België tussen 1556 en 1713. De landen hoorde toen bij Spanje. In 1581 werd Nederland onafhankelijk en werd een zelfstandig land. België bleef tot aan 1713 bij Spanje horen en werd daarna van Oostenrijk.
Koning Willem I werd de monarch van het Koninkrijk der Nederlanden. In 1830 scheidde België zich echter weer af. Vanaf deze afscheiding is Nederland de officiële naam van het huidige Nederland.
Neder betekent 'naar beneden' en 'laag'. Toen Nederland en België nog niet bestonden, sprak men over de Lage Landen als het over het gebied rond de rivierdelta's ging. Oorspronkelijk werd er met de Nederlanden een gebied bedoeld dat zelfs een groot deel van het huidige Duitsland omvat.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
De officiële Engelse aanduiding van Nederland is the Netherlands. In het buitenland is Nederland echter vooral bekend als Holland. Holland was de naam van de provincie die het land in de Gouden Eeuw (de zeventiende eeuw) over de hele wereld bekend heeft gemaakt.
Waar onze oer-Hollandse boodschappen bestaan uit pindakaas, hagelslag, rookworst en een halfje bruin, hebben de Spanjaarden ook hun typische producten die ze iedere keer tijdens de boodschappen in hun karretje leggen.
maar Spanjaarden nemen graag de tijd om iets te gaan doen. Verwacht daarom ook niet als je met iemand afspreekt om 20:00 uur dat diegene er ook om 20:00 uur echt is. Waar Nederlanders vaak 5 of 10 minuten te vroeg zijn omdat ze op tijd willen zijn, zijn Spanjaarden liever 10 minuten te laat.
Spanjaarden zijn terecht erg trots op hun cultuur, land, regio en taal. Dat mag ook wel met die heerlijke paella, de Spaanse Cava en (de meeste) van de bovenstaande gewoonten. Pas daarom op met wat je zegt tegen een Spanjaard over hun land, want vaak houden ze niet van negatieve uitspraken over hun land.
Einde Opstand
Het leger van de Republiek boekte in de jaren daarna een aantal belangrijke overwinningen op het Spaanse leger. In 1648 werd de Vrede van Münster getekend en eindigde de Tachtigjarige Oorlog. De Republiek der Nederlanden was vanaf dan een onafhankelijke staat en werd internationaal erkend.
Peeters, Janssens en Maes blijven de drie meest voorkomende achternamen in België. Dat blijkt uit de lijst van de 10.000 meest voorkomende familienamen van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Jacobs en Mertens maken de Belgische top 5 compleet.
De normale volgorde is 'voornaam vadersnaam achternaam'. Vooral in alfabetische lijsten, maar ook in formele contexten, wordt echter de volgorde 'achternaam voornaam vadersnaam' gebruikt: Teresjkova, Valentina Vladimirovna. Jeltsin, Boris Nikolajevitsj.
De grootste groep buitenlandse inwoners wordt gevormd door Roemenen en Marokkanen in de meeste autonome deelstaten, hoewel de Britten koplopers zijn in Valencia, de Duitsers op de Balearen en de Italianen op de Canarische Eilanden.
De stad heeft een inwonertal van 3.165.541 (1 januari 2016) en in de metropool van Madrid wonen meer dan zes miljoen mensen. De inwoners van de stad heten Madrilenen, in het Spaans Madrileños.
Spanjool was in de zestiende eeuw het gangbare woord voor een inwoner van Spanje want het woord Spanjaard had een negatieve connotatie (klank, betekenis).