Na circa acht maanden is de helft van de jonge goudvissen oranje. Na een jaar is 80% oranje. De overige 20% hebben langer nodig om te verkleuren, sommige zelfs enkele jaren en dan zullen er nog zwarte stukken te zien zijn. De kleuromslag van de goudvissen is een temperatuur gerelateerd proces.
Goudvissen worden inderdaad zwart geboren en gaan na een aantal weken/maanden (dat is heel verschillend) langzaam verkleuren naar hun oranje-achtige kleur. De goudvis die u gekocht heeft was dus al met het verkleuringsproces bezig. Oranje en gele goudvissen zijn in hun eerste levensjaar donkerbruin gekleurd.
Een andere oorzaak voor een zwarte verkleuring is de aanwezigheid van ammoniak in het water. Dit is een giftige chemische stof waar vissen zeer slecht tegen kunnen. Ammonia ontstaat door de aanwezigheid van rottende planten en overtollig voedsel. Door regelmatig het water te verversen houd je het ammoniakgehalte laag.
Waarom wordt een goudvis wit? Een goudvis kan door een aantal factoren een witte kleur krijgen. Naar mate de goudvis ouder wordt kan deze wit worden. De witte verkleuring kan ook een oorzaak zijn van ziekte, te weinig licht, te weinig zuurstof, een verkeerde dieet of het is genetisch bepaald.
Een goudvis zal zonder enige vorm van licht na lange tijd van kleur veranderen. De mooie goude kleur zal verdwijnen en hij wordt wit van kleur. Kleurveranderingen bij vissen zijn de normaalste zaak van de wereld. Als goudvissen geboren worden, hebben ze nog een bruin-grijsachtige kleur.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
Goudvissen kennen wel een soort slaap, mar kunnen b.v. hun ogen niet dicht doen of zo. Ze zoeken als ze ' slapen' een rustig, veilig en vaak beschermd plekje op en ' hangen' maar een beetje in het water, vaak iets schuin omhoog. Ook hun ademhaling wordt nu minder en ze bewegen niet meer.
Algemene achtergrond van de goudvis
Sommige soorten worden wel 50 cm lang en leven zelfs 30 jaar. Bovendien is dit geen vis die je alleen hoort te houden. Het is een sociale soort die behoefte heeft aan gezelschap. Goudvissen houden overigens van licht, lampen kunnen dus zeker 10-12 uur aanstaan.
Soms beschadigen de ogen dermate dat de vis blind wordt, dit kan verder geen kwaad als het gaat om voedsel zoeken, de vissen hebben een goed reukvermogen waar ze hun voedsel alsnog mee kunnen vinden.
Het kan bijvoorbeeld een erfelijke afwijking bij de vis zijn. Het is dan dus genetisch bepaald dat de vis verandert. Ook kan het een gevolg zijn van ouderdom. Door de leeftijd van de vis gaan de pigmentcellen minder goed werken.
Goudvis zwart €5,75.
Een vis die scheef (op zijn zij) of ondersteboven zwemt, heeft normaal gesproken last van een zwemblaas aandoening of zwemblaas probleem. Een zwemblaas is een met gas en soms met olie gevulde blaas in de vis. Het orgaan helpt de vis om de juiste diepte in het water te behouden en is te vinden in de meeste vissen.
Door op de bodem te gaan liggen proberen ze hun territorium af te bakenen. Territoriaal gedrag van vissen die onderin het aquarium zwemmen kan opgelost worden door de bodem in denkbeeldige vakken op te splitsen. Dat kun je op een natuurlijke manier doen door een aantal grote planten erin te zetten.
Jonge goudvissen zijn bij de geboorte bijna allemaal zwart van kleur. Geleidelijk krijgen de vissen een oranje kleur. Na circa acht maanden is de helft van de jonge goudvissen oranje. Na een jaar is 80% oranje.
Hoewel er een aantal speciale gevallen bestaan, zijn oranje-rood en zwart de 2 meest typische kleuren bij goudvissen. De oranje-rode kleur is het gevolg van een opstapeling van carotenoïden in de schubben, waarbij een verandering van bijvoorbeeld wit naar fel oranje-rood kan optreden in maar een paar maanden tijd.
Buikwaterzucht bij koi, goudvissen of andere vijvervissen is te herkennen aan de opgeblazen buik. Daarnaast gaan de schubben van de vis uitstaan, krijgt de vis evenwichtsproblemen en kunnen de ogen uit gaan puilen. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, een tumor of nierfalen.
Ja! In een tweede experiment kreeg de vis 44 verschillende gezichten te zien, waaronder het bekende gezicht. In 81% van de gevallen selecteerde de schuttersvis de – in zijn ogen – bekende persoon. Eerder is al aangetoond dat vogels verschillende gezichten kan herkennen.
De Britse en Australische wetenschappers kwamen erachter dat een vis reageert als er mensen binnenkomen. Als hij iemand herkent, maakt hij een soort spuugbeweging. Bij vreemden doet-ie dat niet. De vis kan dus onthouden wat hij eerder heeft gezien, zoals het gezicht van degene die hem eten geeft.
Ze kunnen vooral de kleuren zien die in hun natuurlijke omgeving veel voorkomen. Sommige diepzeevissen zien alleen blauw licht, andere soorten ook groen, rood en ultraviolet. Op het eerste gezicht lijken vissenogen heel anders dan de onze. Tamelijk plat, glad en zonder oogleden.
Je zult ook regelmatig de waterkwaliteit moeten nakijken. Goudvissen kunnen prima leven in een aquarium zonder verwarmingselement. Het is wel belangrijk dat de kamertemperatuur redelijk stabiel is, want ze kunnen niet goed tegen grote temperatuurschommelingen. Hoe warmer het water, hoe actiever de vissen zullen zijn.
Water. Leidingwater is geschikt om goudvissen in te houden.
Vuistregels bij het voeren van goudvissen
Kies ervoor om een goudvis één keer per dag te voeren. Of kies ervoor om die portie op te delen in zeer kleine mini porties zodat je meermaals per dag een heel klein beetje kan voeren. Geef niet meer dan een goudvis binnen 2 á 3 minuten kan opeten.
De meeste goudvissen zijn dol op appels, druiven, erwtjes, botersla, spinazie, worteltjes, broccoli, mais en boontjes. Maar let op, het is niet de bedoeling dat je een hele wortel in het aquarium gooit. Groenten moet je altijd eerst even koken en indien nodig de schil eraf halen.
Sommige vis soorten zoeken een rustig plekje om de nacht te doorstaan. Dit doen ze door dicht bij een obstakel te zijn die hun beschut en zorgt dat ze niet snel weggespoeld worden door de stroming. Andere vissen liggen liever in een kuil of ondiep geultje op de bodem.
Stille goudvis
“Goudvissen hebben een uitstekend gehoor, maar ze maken geen enkel geluid.”