Dit is een reactie van de bloedvaten op de gegeven vaccinatie. Soms wordt bij het vaccineren een klein bloedvat geraakt. Dit kan voor een bloeduitstorting zorgen. Ook kan de huid rond de injectieplaats wit worden.
Door de klap raken de fijne adertjes onder je huid beschadigd. Er komt flink wat bloed vrij, en daarom heet zo'n plek ook wel een bloeduitstorting. Jouw huid werkt als een soort kleurenfilter, waardoor je het rode bloed ziet als blauw.
Een van de mogelijke complicaties is het per ongeluk aanprikken van een bloedvat. Wanneer de medicatie dan toch ingespoten wordt, kan dit direct in het bloedvat terecht komen. In ernstige gevallen leidt dit mogelijk tot shock of coma.
Reacties en pijn op de prikplek na vaccinatie
Ook kan er een klein onderhuids bultje overblijven op de prikplek. Reacties op de prikplek beginnen ongeveer 3 tot 24 uur na vaccinatie en kunnen een paar dagen aanhouden. De klachten verdwijnen vaak weer vanzelf na enkele dagen, zonder dat behandeling nodig is.
Het is op zich geen gevaarlijk verschijnsel, al kan het wel voor ongemak zorgen. Zo'n beurse plek gaat meestal vanzelf wel weer over. Toch zijn er gevallen wanneer mensen toch maar beter wel een arts in kunnen schakelen. Bloedafname gebeurt door een holle naald door de huid in een bloedvat te steken.
Volledig verdwijnen van de blauwe plek kan wel 3 tot 6 weken duren. Afhankelijk van de mate van de bloeduitstorting en intensiteit van de val alsmede de plek op het lichaam. Daarna is de blauwe plek verdwenen en ziet de huid er weer normaal uit.
Soms kan een bacteriële infectie leiden tot de vorming van een abces op de injectieplaats, wat een ophoping van pus onder de huid is.
Zoek afleiding: zet bijvoorbeeld je favoriete muziek op. Ontspan je arm zoveel mogelijk, laat je schouders bewust zakken. Doe ademhalingsoefeningen: Adem bewust, in door je neus, uit door je mond. Als je je daarop concentreert, ervaar je de prik als sneller en pijnlozer.
De aanwezige luchtbel in de injectiespuit (bij kant-en-klare injectiespuiten) niet verwijderen; deze zorgt ervoor dat alle vloeistof wordt geïnjecteerd. Na volledige injectie zal deze luchtbel de ruimte in de naald opvullen zodat alle werkzame stof toegediend wordt.
Wanneer B12 injecties versus B12 tabletten
De tablet wordt onder de tong gelegd en lost daar op. Bij injecties wordt vaak de B12 in een spier geïnjecteerd, meestal de bilspier door zijn grote oppervlakte, waarbij de B12 langzaam het lichaam inlekt.
Het hemoglobine, wat het hematoom de rood/blauwe kleur geeft, wordt via een tussenstap omgezet naar bilirubine, wat het hematoom de gele kleur geeft. Soms lijkt een blauwe plek zelfs groen, wat een overlap is van de blauwe en gele kleur. Uiteindelijk wordt het bilirubine afgevoerd en verdwijnt de blauwe plek.
Als je snel een blauwe plek oploopt en ook andere klachten hebt, zoals vermoeidheid, bleekheid en je moeilijk op temperatuur blijft, kan ook een ijzertekort een rol spelen. Je kunt het best langs de huisarts om dit te bevestigen.
Een hematoom kan ontstaan in verschillende geïsoleerde of gecombineerde situaties. Een hematoom geneest spontaan in enkele dagen tijd. Ze ontstaat vooral als er niet lang en hard genoeg druk werd uitgeoefend op de precieze plaats van afname. De duur waarbij u drukt bedraagt 3 tot 5 minuten.
Bij intramusculaire injecties vindt de inspuiting (injectie) plaats in spierweefsel. De vloeistof wordt sneller (binnen 15 – 20 minuten1) in de bloedsomloop opgenomen dan na een subcutane injectie.
Aspireren doe je om te kijken of de injectienaald per ongeluk in een bloedvat is terechtgekomen. De kans dat je perongeluk een bloedvat aanprikt in de bil in plaats van de spier is zeer groot. Daarom doe je altijd wanneer je de naald hebt geïnjecteerd even aspireren.
BIG-geregistreerde physician assistants, tandartsen, verloskundigen, klinisch technologen, geregistreerd-mondhygiënisten en verpleegkundig specialisten Algemene Gezondheidszorg (AGZ) zijn ook 'zelfstandig bevoegd' voor het toedienen van een injectie.
Het abces zelf is een bultje dat pijn kan doen en warm kan aanvoelen. De huid rond het abces voelt dikker aan. De huid wordt ook rood, warm en pijnlijk. U kunt koorts krijgen, gaan zweten en misselijk worden door een abces.
Pijn na de behandeling
Het kan zijn dat u na de behandeling pijn heeft op de plaats waar u geprikt bent. Ook kan het zijn dat de pijn die u al had, tijdelijk erger wordt. Dit kan enkele dagen duren. U kunt hiervoor pijnstillers innemen, zoals paracetamol.
- Aanprikken van de grote beenzenuw bij injecteren in de bil aan de rugzijde. Dit kan leiden tot gevoelloosheid en/of uitvalsverschijnselen. Juiste plaatsbepaling is zeer belangrijk.
Om de bloeduitstorting te verminderen, kunt u het beste direct koelen. De dag na het vallen of stoten is het beter om de bloedcirculatie rondom de blauwe plek aan te zetten. Dit kunt u doen door de blauwe plek te verwarmen. Hierdoor zetten de bloedvaten uit, zodat de blauwe plek sneller verdwijnt.
Blauwe plekken zien eruit als begrensde plekken die er blauw uitzien en matig tot zeer veel pijn kunnen doen bij het aanraken van de plek.
Arnica zalf of gel mag je niet gebruiken op een open wonde. Arnica gel is een klassieker voor in de EHBO-kit, sporttas en om mee te nemen op vakantie. 2 maal per dag aanbrengen op een kneuzing, blauwe plek of vermoeide spieren biedt snel verlichting.