De Gezondheidsraad adviseert daarom om een tweede booster (revaccinatie) beschikbaar te stellen voor mensen van 60 tot en met 69 jaar die dat willen en die langer dan 3 maanden geleden een vaccinatie hebben gehad of COVID-19 hebben doorgemaakt.
Als je corona hebt gehad heb je ook maar 1 prik nodig. Je kunt niet zelf je vaccin kiezen, behalve Novavax of Jansen (vanaf 18 jaar). De boosterprik kun je 3 maanden na de prik(ken) van de basisserie halen. Als je na de basisserie corona hebt gehad, kun je de boosterprik minimaal 3 maanden na de coronabesmetting halen.
Op dit moment is het tijdelijk niet mogelijk om een coronaprik te halen zonder afspraak.
Het is te verwachten dat de bijwerkingen van mRNA- vaccins bij een tweede booster niet anders zijn dan bij de eerste booster of de primaire vaccinatiereeks. Myocarditis is een belangrijke maar zeldzame bijwerking die vooral bij jonge mannen voorkomt.
Coronaprik voor risicogroepen; 60 plussers, griepprikgroep, zorgmedewerkers en zwangeren. Vanaf 19 september ontvangen de eerste mensen een uitnodiging voor de coronaprik. Het RIVM start met het uitnodigen van mensen van 60 jaar en ouder.
Hij heeft de Tweede Kamer geïnformeerd dat vanaf najaar 2020 alle volwassenen van 60, 65, 70 en 75 jaar eens in de 5 jaar een uitnodiging van hun huisarts ontvangen voor een pneumokokkenvaccinatie. De vaccinatie kan tegelijk met de griepvaccinatie plaatsvinden. In deze link vindt u de bijbehorende kamerbrief.
Het advies was om mensen van 60 tot en met 75 jaar om de 5 jaar uit te nodigen voor een pneumokokkenprik (bij 60, 65, 70 en 75 jaar). In 5 jaar tijd is deze groep dan 1 keer uitgenodigd voor een gratis pneumokokkenprik. De prik werkt gedurende 5 jaar.
Hoelang beschermt het vaccin tegen COVID-19? We weten dat de bescherming van de coronavaccins tenminste drie maanden na vaccinatie onverminderd hoog is. De duur van bescherming hangt niet alleen af van het niveau van antistoffen in je lichaam, maar ook of er nieuwe varianten van het virus rondgaan.
Als de plek van de vaccinatie warm en gezwollen aanvoelt, kun je pijn en zwelling verminderen door te koelen. Leg daarvoor een koud gemaakt washandje of theedoek op de gezwollen plek. Gebruik geen ijs, ice- of coldpacks. Dat zou bevriezing kunnen veroorzaken.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest. Voor lang niet elk land zijn vaccinaties vooraf nodig.
Vrije inloop op de vaccinatielocaties is voorlopig alleen mogelijk voor de herhaalprik tegen corona. Alle andere coronavaccinaties, zoals de prik(ken) voor de basisserie, een vaccinatie met het Janssen-vaccin of Novavax-vaccin, zijn alleen op afspraak beschikbaar.
Afspraak maken bij de GGD
Dan kunt u tot eind december 2023 terecht door online een afspraak te maken op planjeprik.nl of telefonisch via 0800 7070. Voor zwangeren is de coronaprik het hele jaar door beschikbaar. Dat geldt ook voor volwassenen en kinderen uit medisch hoog risicogroepen.
Tussen de 3de vaccinatie en de boostervaccinatie moeten 3 maanden zitten. Hoeveel tijd moet er tussen mijn laatste vaccinatie en de booster zitten? Er moet minimaal 3 maanden zitten tussen je laatste vaccinatie en de booster.
Het comité komt tot de conclusie dat mensen met een verzwakt afweersysteem mogelijk baat kunnen hebben bij een derde prik, gegeven tenminste 28 dagen na de tweede prik.
Als je een eerste prik met een ander vaccin hebt gehad en daarna corona hebt gehad, dan heb je eerst nog een tweede prik nodig. Daarmee heb je de basisserie afgerond. Daarna kun je na minimaal 3 maanden een herhaalprik halen. Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.
Na BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rodehond) is dit 5 tot 12 dagen na vaccinatie.Bij het gele koorts vaccin is dit binnen 3 tot 7 dagen.
In de meeste gevallen zorgt spierpijn door vaccinatie voor een milde tot matige belasting in het dagelijks leven [6, 8-11]. Rustig bewegen en warm masseren van de spieren verlicht de last op de spieren.Ook pijnstillers kunnen de spierpijn verlagen.
De boostervaccinatie beschermt voor 98% tegen IC (intensive care)-opname en de basisserie voor 93%. De kans op IC- opname was na een booster 50 keer zo klein ten opzichte van niet gevaccineerd zijn en 4 keer zo klein ten opzichte van alleen de basisserie.
Moderna en BioNtech/Pfizer zijn geschikt voor dezelfde vaccinatiedoelgroepen. Op locaties waar Moderna wordt gebruikt, krijgt iedereen in principe Moderna voor zo ver dat beschikbaar is. Mochten mensen eerder al gevaccineerd zijn met BioNTech/Pfizer, krijgt men ook als tweede vaccin BioNTech/ Pfizer.
Na de boostervaccinatie was dat 82%. De vaccineffectiviteit tegen IC-opnames was na de basisserie 57% en na de boostervaccinatie 91%.
Het vaccin van Novavax beschermt u tegen ziekte door het coronavirus. Net als de andere goedgekeurde coronavaccins. Let op: In Nederland wordt sinds 30 september 2023 geen Novavax meer ingezet. Naar verwachting is in november 2023 een eiwitvaccin van Novavax verkrijgbaar dat is aangepast aan de XBB-variant.
Moet er een bepaalde tijd tussen de coronavaccinatie en de pneumokokkenprik zitten? Antwoord. Nee, dat is niet nodig.
De incidentie van pneumonie is relatief hoog bij kinderen jonger dan 5 jaar en stijgt bij mensen van 50 jaar of ouder. Van de in het ziekenhuis opgenomen patiënten met een pneumonie wordt naar schatting 20 tot 30% veroorzaakt door pneumokokken. Jaarlijks gaat het naar schatting om 5.400 mensen van 60 jaar en ouder.
Moet er een bepaalde tijd tussen de coronavaccinatie en de griepprik zitten? Meer informatie. Nee, dat is niet nodig. U mag beide vaccinaties bijvoorbeeld tegelijkertijd of kort na elkaar krijgen.