Om te voorkomen dat de hoeven afslijten door het lopen op straat, krijgen paarden hoefijzers aangemeten. Die worden gemaakt door de hoefsmid. Die maakt de hoefijzers op maat en spijkert ze dan in de voet van het paard.
Niet ieder paard heeft ijzers nodig. Heeft hij goede hoeven die niet harder slijten dan ze aangroeien, dan kan hij uitstekend zonder. Het is ook mogelijk om hoeven te beschermen met speciale hoefschoenen.
Hoefijzers voorkomen dat de onderkant van een paardenhoef te veel afslijt en daardoor gevoelig wordt. De buitenkant van de hoef, bekend als de wand, is gemaakt van een hoornachtig materiaal dat voortdurend groeit en moet worden getrimd, net als de vingernagels van een mens.
Hoefijzers van paarden moet om de 6 weken gecontroleerd en vervangen worden. Voor paarden zonder hoefijzer geldt een periode van 2 – 4 maanden, dit hangt af van de kwaliteit de hoeven van het paard. Bij zachte hoeven helpt het ze regelmatig in te vetten. Als de hoef gezond is, moet het invetten vermeden worden.
Wilde dieren hebben geen hoefijzers nodig, omdat ze niet als rijtuig worden gebruikt. Het hoefijzer wordt met een soort spijkers aan de voet van het paard vastgemaakt. Het paard voelt hier niets van.
Als u paard beslagen is en hij mist een ijzer, dan kunt u gerust een keertje rijden in de bak. Een buitenrit raden wij wel af omdat de hoefwand op ongelijke grond beschadigd kan raken.
Maar hoe is je paard bekapt, hoe loopt je paard en hoe ga je met de hoefschoenen om (schoonmaken en opslaan) Kijk maar eens bij het hoefijzer, het ene paard slijt een hoefijzer in 8 weken helemaal af en bij een ander paard lijkt het ijzer nog net nieuw na 8 weken.
Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock. Indien er geen training plaatsvindt, dient er sprake te zijn van minimaal 2 uur weidegang of paddock.
Voor paarden is het ongezond om veel langer dan 6 uur te vasten. Ligt er wat stro om te knabbelen, dan kan dat best tot 8 uur opgerekt worden tijdens de nacht. Doe je om 18.00 uur de stal dicht en voer je de volgende ochtend om 07.00 uur weer, dan is de kans op maagzweren of koliek enorm toegenomen.
Een doorsnee hoefijzer weegt zo'n 250 tot 450 gram. Dat lijkt misschien niet overdreven veel, maar na tien minuten draven heeft een paard met ijzers al 1.800 kg (!) extra omhoog getild. Dat zorgt natuurlijk voor extra belasting van de gewrichten, vooral in de ondervoet van het paard.
Zoals we net al even aangaven moet een paard gemiddeld elke zes tot acht weken gekapt worden.
Een merrie die nog niet paringsbereid is, zal de hengst fel van zich aftrappen, afslaan. Bij het laten dekken van een merrie worden daarom soms haar achterbenen vastgezet.Een merrie die klaar is om te paren slaat haar staart opzij.Haar hengstigheid eindigt met de bevruchting.
De kroonrand (buitenrand) van de hoef is te vergelijken met je nagels.Het paard heeft hier geen gevoel in. De straal (de driehoek in de hoef) is te vergelijken met je hand, dit is dus wel gevoelig.
Een zoolzweer of hoefzweer kan erg pijnlijk zijn voor het paard. Het is een ontsteking die wordt veroorzaakt doordat vuil door de hoef naar binnen dringt, ook kan een kneuzing van de hoeflederhuid ontstoken raken. In de zoolzweer krijgen bacteriën de kans om zich te ontwikkelen.
Paarden zijn weidedieren die een stal nodig hebben. Enige kennis van paarden is nodig om de dieren goed te verzorgen en hanteren. Voordat je een paard koopt, ga je best bij een aantal paardeneigenaars op bezoek om te zien wat er bij komt kijken.
Geef hem een lekkere poetsbeurt of ga in de wei zitten om hem te bekijken. Zo leer je hem kennen, zowel in gedrag als in zijn lijf. Ook zal je paard door zijn goede, rustige ervaringen met jou beter kunnen ontspannen in jouw bijzijn.
Heeft je paard tot nu toe alleen nog maar op de wei gestaan of misschien een tijd stil gestaan vanwege een blessure, dan is het belangrijk de training goed op te bouwen. Bewegingsfysioloog Dr. Carolien Munsters geeft advies hoe je dit kunt doen. Begin met 2-3 keer per week rijden of longeren.
Het is belangrijk om je af te vragen hoeveel tijd je vrij kunt maken voor je paard. De verzorging van je paard kost gemiddeld twee uur per dag, en dat 7 dagen in de week.
De hoeven van wilde paarden slijten af op de rotsachtige of anderszins harde bodem waarover ze de hele dag lopen. De hoeven van onze huispaarden slijten onvoldoende af, zeker als ze voornamelijk op stal of in de wei staan. Daarom moeten paardenhoeven regelmatig bijgewerkt worden: het bekappen.
Over het algemeen ziet men een paard dat de 15 jaar is gepasseerd als een paard van oudere leeftijd. Is het paard ouder dan 20 jaar dan noemt men dit paard bejaard. Er zijn gevallen bekend van paarden die de leeftijd van 40 jaar bereikt hebben, gemiddeld gezien wordt een paard ongeveer tussen de 20 en 25 jaar oud.
De regel voor wat een paard aankan
Een paard kan doorgaans zo'n 15 tot 20 procent van zijn eigen gewicht dragen. Een groot paard weegt gemiddeld 600 kilo, dus dat betekent dat hij 105 kilo kan hebben. Een zadel is zo'n 10 kilo, waardoor de ruiter 95 kilo mag zijn.
De meeste mensen laten de hoeven van hun paard beslaan om de hoeven te beschermen tegen slijtage, voor extra grip op de bodem en het tegen gaan van gevoeligheid door de ondergronden waar het paard op dient te lopen. Daarnaast wordt er speciaal beslag gebruikt in sommige vormen van sport.
Naast een goede dagelijkse verzorging moeten de hoeven ook elke 6 tot 10 weken bekapt of beslagen worden zodat ze kort genoeg blijven en niet beginnen barsten.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt.Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.