Om te zorgen dat de kip mals blijft bij het bakken, is het belangrijk om de pan eerst goed heet te laten worden. Voeg als de pan heet is olie of bakboter toe. Laat dit ook goed warm worden voor je de kip toevoegt. Hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen in de kipfilet niet verloren gaan.
Als je denkt dat de kipfilet te taai is, kan je hem pekelen voor het bakken. Dat houdt de kip vochtig en mals.
Wassen met zuren
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees. Zuren verzwakken namelijk het weefsel en de eiwitten waardoor het vlees minder taai wordt.
"Doe hem in een vacuümzak met allerlei specerijen en een beetje vocht naar smaak, en laat dat dan garen. Doordat het zo compact verpakt is - er kan dus niks uit qua smaak en vocht - blijft de kip supermals en valt het vlees van het bot. De kipfilet maak je daarmee echt botermals."
Grote stukken kip zijn waarschijnlijk nu nog niet gaar. Als je de kip in kleinere stukken of vier stukken gesneden hebt, dan kan het zijn dat hij nu al wel gaar is. Als je de kip te lang kookt, wordt hij rubberachtig en is hij moeilijk te kauwen.
Een hele kipfilet kook je in 20-25 minuten gaar. Een halve kipfilet moet 15-20 minuten koken. Snijd je de kipfilet in stukken van ongeveer 5 cm of kleiner? Houd dan een kooktijd van 10 minuten aan.
De truc. De truc is om de kip in koud water in de pan te doen, dat te verwarmen maar het water vooral niet te laten koken. Kip droogt uit doordat de binnenkant te warm wordt. De ideale kerntemperatuur van kip is 65 ºC, dus mocht je toevallig een kookthermometer hebben, probeer het water dan op die temperatuur te houden ...
Pas op dat je niet te veel boter of olie in de pan doet voordat je de kip gaat bakken. Dit kan ervoor zorgen dat de kip te hard bakt. Het gevolg: van buiten is-ie zwart en van binnen is-ie nog rauw. Door het dan nog langer te bakken, blijf je achter met droge kip.
Bak de kipfilets op een hoog vuur. Laat de kipfilets goed aankorsten vóór je ze omdraait. Verlaag de temperatuur na het aankleuren om te vermijden dat de buitenkant te sterk uitdroogt en aanbrandt. Laat de kipfilets gedurende 7 à 8 minuten garen op een zacht vuurtje.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
Vlees mals en sappig bakken
Taai vlees is eigenlijk een lang en intact stuk spiervezel. Je kan je vlees malser maken door deze spiervezel te breken. Sla erop met een vleeshamer, of gebruik een deegrol of pollepel. Perfect om al je frustraties uit te werken, én om malser vlees te krijgen natuurlijk.
Maar een harde kip van nu is een grote zware kip die lijkt nog lijkstijf te zijn. Je weet meteen wat wordt bedoeld met harde kip als je hem voelt.
Het trucje wordt vaak in de Aziatische keuken gebruikt en vandaar dat vlees bij de Chinees vaak malser lijkt. Door het aanbrengen van baking soda op het vlees kunnen de eiwitten minder goed aan elkaar binden en hierdoor wordt het vlees dus zachter en malser.
De blokjes in 3 minuten rondom licht bruin bakken. Draai het vuur laag en bak de blokjes in 6-8 minuten gaar. Regelmatig roeren. Voeg na de bereiding zout en peper naar smaak toe.
Zoals bij alle gebraden vleessoorten, moet ook een kip rusten. Haal de kip uit de oven. Bedek ze losjes met aluminiumfolie en wacht minstens 10 minuten voor je met het mes aan de slag gaat.
Maak je kipfilet als broodbeleg? Geef het een smaakje mee. Je kunt de filet kruiden en dan bakken, maar beter is het om deze te marineren. Bij marineren trekken de smaken beter in het vlees en het bevordert de malsheid.
Dep de kipfilets vlak voor het bereiden met keukenpapier droog. Zet de koekenpan op een laag vuur en doe een scheut Croma Mild met Olijfolie in de pan. Laat de Croma smelten en lichtbruin kleuren. Zet het vuur hoog, blijf er even bij en leg - zodra de Croma mooi bruin wordt - de kipfilets in de pan.
Maak met een mes een kleine maar diepe snee in het vlees, als de sappen die daaruit lopen helder zijn is de kip gaar. Deze manier is wel een stuk minder nauwkeurig. Je checkt alleen of het vlees gaar is, het kan ook zijn dat de borst té gaar is.
Bereiding. Een klein beetje boter of goede olijfolie in een koekenpan of een braadpan verhitten. Op een redelijk hoog vuur de kipfilet in de boter of in de olie gedurende 3 tot 4 minuten aan de ene kant bruin bakken. Draai de kipfilet om en bak het vlees ook gedurende 3 tot 4 minuten aan de andere kant bruin.
De kerntemperatuur van kip
Bij kip en kalkoen kun je dan ook het beste een kerntemperatuur aanhouden van 70-72 °C; het vlees is dan helemaal gaar – en eventuele bacteriën zijn gedood – maar het is nog wel lekker sappig.
Kip is mager vlees.
Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip. Natuurlijk speelt ook de bereidingswijze een rol: gefrituurde kip is minder gezond dan een gegrild filetje, maar dat had je zelf ook al bedacht. Ook kipbereidingen, zoals kippenworst, zijn vetter dan de pure stukjes vlees.
In Nederland worden door het voedingscentrum rauwe vleeswaren en lever afgeraden. Overige vleeswaren worden niet afgeraden, terwijl er wel degelijk een risico is dat voorgesneden vleeswaren, zoals gebraden kipfilet, besmet zijn met Listeria.
Wees voorzichtig als je bevroren kip klaarmaakt.
Om ziektekiemen in de kip te doden, moet je het vlees tot een interne temperatuur van ten minste 74 °C bereiden. Bereid bevroren kip altijd in de oven of op het gasfornuis en reken ongeveer 50% meer bereidingstijd dan wanneer je ontdooid vlees zou bereiden.
Braad de drumsticks op hoog vuur in 1 minuut rondom bruin. Verlaag vervolgens het vuur en braad de drumsticks met deksel op de pan in circa 25 minuten gaar. De drumsticks worden extra lekker als je een beetje verse rozemarijn meebakt.
Houdt de kip met één vork vast en gebruik de andere vork om vanaf de zijkant de kip in stukjes te trekken. Op die manier krab je als het ware de kip uit elkaar waardoor je prachtig gepluisde kip overhoudt. Et voila! Het resultaat van het pluizen van één kipfilet.