U krijgt te horen dat anderen gebeld worden vanaf uw nummer maar u weet zelf van niets. Iemand anders misbruikt dus hoogstwaarschijnlijk uw nummer, meestal met kwade bedoelingen. Dit verschijnsel wordt spoofing genoemd. Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan.
Een andere persoon kan niet via jouw nummer bellen.
Zij kunnen hooguit hun nummer doorschakelen naar de jouwe. Maar in dat geval zijn de kosten voor hen, niet voor jou. Wat ook nog kan is spoofing. Dat is een manier waarop er in het display een ander nummer wordt weergegeven dan waar daadwerkelijk vandaan wordt gebeld.
De oplichter heeft vaak toegang tot privégegevens van slachtoffers. Mogelijk zijn deze gegevens illegaal verhandeld op internet of via een datalek in handen van de crimineel gekomen. De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels.
Spoofing betekent fopperij. Dit is een vorm van oplichting die onder andere telefonisch, per e-mail of via sms kan plaatsvinden. Iemand doet zich daarbij voor als een voor jou bekend persoon, bedrijf of organisatie. Je krijgt bijvoorbeeld iemand aan de lijn die zich voordoet als medewerker van een bedrijf.
Spoofing van mobiele en vaste telefoonnummers is gevaarlijk omdat het gebruikmaakt van social engineering-technieken om slachtoffers te manipuleren om persoonlijke informatie prijs te geven of geld over te maken. Deze manier van manipulatie is een vorm van phishing die voice phishing wordt genoemd.
Criminelen kunnen uw computer, tablet of telefoon op verschillende manieren besmetten. Ze sturen u bijvoorbeeld een e-mail met een link, een filmpje of een bijlage. Klikt u op de link of opent u de bijlage? Dan installeert de schadelijke software zich op uw apparatuur.
Jammer genoeg zijn er criminelen die telefoonnummers van anderen gebruiken om te bellen met mensen dit wordt inderdaad spoof calls genoemd. Hier kun jij en wij niets aan doen om het tegen te houden Het advies dat wij geven is om vooral niet terug te bellen.
Als je slachtoffer bent van fraude met een simwissel, dan gebruikt iemand anders een nieuwe simkaart met jouw telefoonnummer. Dat betekent dat je zelf niet meer kunt bellen. Deze persoon kan dan dus bellen vanaf jouw telefoonnummer. En deze persoon ontvangt ook telefoontjes en sms'jes, die alleen voor jou bestemd zijn.
Het is technisch niet mogelijk een simkaart te hacken en op andermans kosten te bellen. Wel is het zo dat smartphones tegenwoordig dezelfde mogelijkheden hebben als 'gewone' computers. Helaas betekent dat ook dat ze slachtoffer kunnen worden van kwaadaardige software (malware), net als 'gewone' computers.
We spreken van spoofing als er een trucje gebruikt wordt om een andere identiteit aan te nemen. Een bekend voorbeeld van spoofing is bijvoorbeeld het krijgen van een (phishing)mail van jouw eigen e-mailadres of zogenaamd namens een bestaand e-mailadres van een bank. Er bestaan meerdere varianten van spoofing.
De simkaart
De kaart koppelt je telefoonnummer aan je telefoon. De chip op deze kaart zorgt ervoor dat als iemand jouw nummer belt, het gesprek naar jouw toestel gestuurd wordt. Een simkaart koop je los of in combinatie met een toestel. Een losse simkaart zonder toestel heet sim-only.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
E-mail spoofing
Dat wordt ook wel phishing genoemd. Via deze e-mail vraagt de afzender jou om direct te handelen; vaak door op een link te klikken. Als je daarnaartoe navigeert, wordt een virus op je computer geïnstalleerd; ook als je ogenschijnlijk naar een bonafide website wordt gestuurd.
Wat kan er gebeuren? Veel diensten zijn gekoppeld aan je 06-nummer. Daardoor kan een cybercrimineel mogelijk toegang krijgen tot je wachtwoorden, foto's, documenten, sociale media-accounts of soms tot je internetbankieren. Verder kan hij je afpersen door gevoelige data die binnenkomt op je smartphone te misbruiken.
Nep-sms'jes of -belletjes van je bank zijn helaas niet meer ongewoon. Met spoofing kan iemand doen alsof hij belt met jouw nummer, terwijl jij zelf helemaal niet belt. Als een hacker jouw nummer heeft, kan 'jij' bijvoorbeeld je dochter bellen met de vraag om wat geld te lenen.
En vooral: Niet. Terugbellen. “Het advies is om dat nooit te doen als het om een onbekend nummer uit het buitenland gaat”, aldus Stijn Wesselink, woordvoerder van KPN, tegenover NOS.
Bel 1919. Je hoort het telefoonnummer (behalve bij een geheim nummer), de datum en het tijdstip van de laatste oproep.
Zo voorkomen bedrijven spoofing:
Banken en bedrijven vragen nooit om je gegevens via de mail. Banken vragen nooit om je pinpas op te sturen. Banken vragen nooit om je pincode. De overheid en de belastingdienst zetten geen links in hun mails of sms'jes.
Apple-gebruikers krijgen meer beveiligingsupdates, iOS is geslotener dan Android (en daarmee veiliger) en het Apple-platform is minder vaak het slachtoffer van virussen. Maar, ook een iPhone kan gehackt worden.
Wanneer is phishing strafbaar? Phishing wordt meestal vervolgd als overtreding van art. 326 Sr (oplichting) en/of art. 225 Sr (valsheid in geschrifte).
In de meeste gevallen kunt u bellen met de politie op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan. In sommige gevallen zult u zich elders moeten melden. U kunt zich opgelicht voelen terwijl dat voor de wet geen oplichting is. Als u daarover twijfelt, bel dan 0900 - 8844 (belkosten).