Difterie en tetanus: na de laatste vaccinatie op het negende jaar houdt de bescherming tegen deze ziektes 10 jaar aan. Na die tijd is een nieuwe vaccinatie nodig, als het kind extra kans loopt op een van deze ziekten.
Voordat een kind een jaar wordt, krijgt het 3 vaccinaties tegen DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-Hib-HepB: met 3 maanden, 5 maanden en 11 maanden.
Zo'n twee weken na de laatste vaccinatie ben je helemaal beschermd. Let op: geen enkel vaccin beschermt voor 100%. Na vaccinatie kun je dus ook nog corona krijgen, maar je wordt waarschijnlijk minder ziek.
Met vier jaar krijgt je kind één vaccinatie: de DKTP-prik. De DKTP-prik beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Vóór dit moment heeft je kind al vier DKTP-vaccinaties gehad. De bescherming van deze inentingen neemt in de loop van de tijd iets af.
De DKTP-vaccinatie beschermt uw kind tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Deze herhalingsvaccinatie wordt aangeboden als uw kind 4 jaar is. Kinderen krijgen voor hun eerste verjaardag al drie vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio.
Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.
De vaccinaties die je kindje krijgt, zijn de DKTP-Hib-HepB, De Pneumokokken-vaccinatie, de BMR en de Meningokokken-vaccinatie. Met 4 jaar krijgt je kind een DKTP-herhalingsprik. Als je meer wilt weten over deze vaccinaties kun je op de site van het RIVM kijken.
De inenting wordt aangeboden op 9-jarige leeftijd. Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen een DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. De DTP-vaccinatie is de laatste in de serie kindervaccinaties tegen difterie, tetanus en polio.
Het vaccin wordt gegeven vanaf de leeftijd van 12 maanden omdat het dan pas goed werkt. Voor die tijd hebben kinderen nog antistoffen van hun moeder. Deze antistoffen verdwijnen langzaam en zijn op de leeftijd van 12 maanden helemaal verdwenen.
2 prikken nodig in 4 weken
U heeft 2 prikken met dit vaccin nodig om goed beschermd te zijn tegen het coronavirus.
Meerdere keren ziek
Mensen die opnieuw besmet raken, lijken over het algemeen minder ernstig ziek te worden, maar kunnen anderen nog wel besmetten. De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest.
Er is geen onderscheid meer tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden, wat de maatregelen betreft. Een gevaccineerde persoon moet ook worden getest (met PCR of RAT) als hij/zij symptomen vertoont en in isolatie worden geplaatst als de test positief is.
DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest.
Jongens én meisjes kunnen zich laten vaccineren tegen HPV. Dat vaccin beschermt tegen 6 soorten kanker. Je krijgt een uitnodiging om het vaccin te halen in het jaar dat je 10 jaar oud wordt. Jongens en meisjes die al ouder zijn, maar nog niet eerder waren uitgenodigd, krijgen ook de kans zich te beschermen tegen HPV.
Griepachtige klachten, zoals hoofdpijn, koorts, spierpijn, verminderde eetlust, misselijkheid of buikpijn. Deze klachten duren meestal niet langer dan 1-2 dagen. Een enkele keer duren ze tot 2 weken. Flauwvallen.
Heb je de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar? Dan kun je je laten vaccineren tegen het coronavirus. Als je dat wilt. Je kunt de prik met of zonder afspraak halen.
Met de DKTP-Hib-HepB-vaccinatie bieden we jouw kind voor lange tijd bescherming tegen deze ernstige infectieziekten: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten en Hepatitis B. Jouw baby kan in zijn of haar eerste levensjaar vier prikken krijgen.
Aluminiumverbindingen zoals aluminiumfosfaat en aluminiumhydroxide zitten in de vaccins DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-Hib-hepB, DKTP, DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis), Pneu, HPV en HepB.
Hoe werkt de DTP-vaccinatie? De DTP-vaccinatie bevat dode difterie- en tetanus-bacteriën en dode polio-virusdeeltjes. Een maand na injectie met het vaccin heeft 99% beschermende antistoffen tegen difterie, tetanus en poliomyelitis.
Verschijnselen van tetanus
Vaak krijg je eerst last van rusteloosheid, geprikkeldheid en hoofdpijn. Daarna treedt verkramping van de spieren op. Zonder behandeling is tetanus dodelijk. Omdat de bacterie snel werkt en de gifstof de grootste problemen veroorzaakt, helpen antibiotica niet.
De aanwezigheid van een bekend persoon, huid-op-huidcontact, afleiding en de zoete smaak van de (moeder)melk maakt het geven van voeding tijdens vaccinatie een goede pijnstiller [4-10]. Ook het buidelen van een baby en het geven van een speen lijkt huilen tijdens en na vaccinatie te verminderen [7, 11-13].