Oplossing: Dat je korrels niet meer groeien kan komen door het structureel gebruik van te weinig suiker, hierbij raad ik aan om ons basisrecept te gebruiken, op elk deel suiker gaan 2 delen korrels. Ook kan de hoeveelheid mineralen weer een rol spelen.
Waterkefirkorrels groeien het best bij een (kamer)temperatuur tussen de 20℃ en 25℃. Een hogere temperatuur tot wel 30℃, is voor waterkefir ook prima. Een lagere temperatuur dan 20℃ wordt afgeraden als je de waterkefirkorrels graag zo snel mogelijk wilt laten groeien.
Gezonde kefirdrank is lobbig en homogeen van structuur (na doorroeren). Als er veel kaasachtige brokjes en korreltjes inzitten, i.c.m. het achterblijven van groei en een zure smaak, is dat geen goed teken. Ook als de kleur van de kefirkorrels langzaamaan steeds geler wordt is dat een teken van verval.
Hoe warmer u de pot zet, hoe meer de kefirkorrels aangroeien en hoe werkzamer de korrels worden. Waterkefir hoeft niet op een lichte plaats te staan. Dat wordt vaak wel beweerd, maar is niet zo. Zelfs in het donker fermenteert waterkefir nog prima.
Waterkefir kun je 6 weken goed houden in de koelkast. Draai regelmatig de dop los. Dit laatste i.v.m. de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas). Buiten de koelkast blijft de drank dik een week goed.
U kunt de weckpot vervolgens het best op een donkere plek op kamertemperatuur (rond de 20 graden) zetten. Na één of twee dagen (24 of 48 uur) kunt u vervolgens de melkkefir oogsten. Wij raden een fermentatieproces van 48 uur aan, maar het is in principe mogelijk om de kefiryoghurt al na 24 uur te oogsten.
Melkkefir korrels tot 3 weken bewaren.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Waterkefir bevat maar 1 kcal per 100 ml en is daarom geschikter voor wanneer je wilt afvallen. Kefir is dus super gezond en is goed te gebruiken wanneer je een gezondere levensstijl wilt ontwikkelen. Het is belangrijk om te weten dat het gewichtsverlies hierdoor wel minimaal is.
3. De kefirkorrels moeten enigszins transparant (als melkglas) en glanzend zjin. Ze mogen wel de kleur van de oplossing aannemen, dat is een natuurlijk proces. Worden ze steeds doffer en troebeler, dan is er een probleem.
MelkKefir is eenvoudig te bereiden. De verhouding korrels tot melk is 1:10. 50 gram een 1/2 liter melk. Doe de melk met de korrels in een pot met deksel.
De oorsprong van kefir
De Osseten leefden duizenden jaren geleden aan de voet van de Elbrus, vlakbij de grens met Georgië, in de Kaukasus. De Osseten stonden in die tijd bekend om hun vitaliteit, ouderdom en gezondheid.
Leg de korreltjes in de glazen pot en giet hier de melk over. Sluit de pot af met een dunne (kaas)doek en een elastiekje. Laat 24 uur fermenteren of tot de melk de consistentie heeft gekregen van vloeibare yoghurt. Filter de korreltjes uit de melkkefir.
Rekenvoorbeeld waterkefir bereiding. Een voorbeeld: u hebt 20 gram waterkefirkorrels ontvangen. Om één liter drank te maken hebt u echter 100 gram nodig. 20 Gram is 1/5 van 100 gram, dus u hebt ook 1/5 nodig van 1 liter = 2 deciliter (of 200 cc, dat is hetzelfde).
Waar je in de koelere maanden je waterkefir, yoghurt of zuurdesem misschien gewoon op het aanrecht kunt laten staan, zul je in de warme maanden echt op zoek moeten naar een koelere plek in huis. De ideale temperatuur voor een starterscultuur om zijn werk te kunnen doen is rond de 22 graden Celsius.
De kefir is dolblij met geraffineerde biologische suiker. Hoe meer suiker/glucose, hoe meer voeding, hoe mooier de korrel wordt en hoe meer het groeit. Biologisch geraffineerd is weer beter dan niet – bio geraffineerd. Dit komt door het chemische goedje wat voor het raffineren gebruik wordt.
Hoewel de waterkefirculturen een groot gedeelte van de suiker tijdens het fermentatieproces omzetten, blijft er altijd een resthoevelheid suiker aanwezig in de waterkefir die u oogst. Dit maakt waterkefir wat minder geschikt voor diabetespatienten en moet daarom als nadeel van waterkefir benoemd worden.
Kefir heeft een positief effect op een huid met eczeem of acne, dat komt doordat een goede darmwerking bijdraagt aan een gezondere huid. Het kan helpen tegen astma (het heeft niet de slijmvormende werking van melk), ontstekingen en chronische vermoeidheid.
Je kunt ze weggeven, opeten, of bewaren in de koelkast als reservekorrels. Ook kun je de korrels invriezen; spoel ze goed af, laat ze een dag en nacht goed drogen op een schone theedoek, stop ze daarna in een bakje en zet het in de vriezer.
Ja, het is een gezond gefermenteerd drankje, mede door de levende micro-organismen. Drink het echter met mate, en ga liever voor een zelfgemaakte variant dan voor de kefir die je in de supermarkt koopt.
Kefir wordt in de meeste gevallen gefermenteerd met koemelk. Dit heeft nog altijd de voorkeur boven water-kefir. En terecht want het geeft de drank meer voedingswaarde en romigheid. Bovendien kan water kefir aardig wat suikers bevatten.
Kefir werkt cholesterolverlagend. Ook dat is wetenschappelijk bewezen. Dat effect is trouwens niet heel groot. Het eten van volkoren producten, groente en fruit helpt bijvoorbeeld ook om een gezond cholesterol te behouden.
Kefir melk zit qua smaak tussen karnemelk en yoghurt in. Heb je de drank gefilterd en laat je hem daarna nog 24 uur buiten de koelkast staan, dan is de lactose bijna geheel verdwenen en wordt de smaak zachter en de kefir dikker.
Waterkefir die met water en suiker in de koelkast bewaard wordt kan zo 8-10 weken overleven. Denk eraan; geen zuur of vruchten toevoegen! De kefirkorrels komen in een rust- dan wel slaapstand. Houd er rekening mee dat als u weer terugbent en weer met de water en melkkefir aan de slag gaat, deze weer op gang moet komen.