Titanium sieraden kunnen daarom door iedereen gedragen worden. Je komt het metaal tegen in horloges, maar ook in oorbellen, hangers, ringen, kettingen en vele andere sieraden. Nadeel van titanium is dat we de ringen niet op maat kunnen maken!
Mensen met een overgevoeligheid voor metalen hebben wel een hoger risico op het ontwikkelen van een metaalallergie van hun implantaat. Als je allergisch bent voor titanium, kan dat het immuunsysteem de normale gezonde weefsels en organen van het lichaam beschadigen.
Titanium is heel biocompatibel, dat wil zeggen dat het lichaam het niet afstoot, waardoor het bot er direct tegen aan kan groeien.
In de praktijk blijkt echter dat nikkelallergie vaak samengaat met een allergie voor andere metalen zoals kobalt. Dit kan dus bij u ook het geval zijn. Wanneer u inderdaad ook allergisch bent voor andere metalen zult u van uw dermatoloog hierover aparte folders ontvangen. Hoe weet ik welke producten veilig zijn?
Je hebt een allergische reactie. Dit uit zich dan in de vorm van eczeem en/of rode uitslag rondom de piercing. Gelukkig is deze vorm van nikkelallergie voor veel mensen te verhelpen door de piercing een tijdje uit te doen.
Nikkel en chroom staan bekend als potentieel schadelijke elementen in het medische RVS. Nikkelionen fungeren namelijk als allergenen die huidontstekingen zoals zwelling, roodheid, eczeem en jeuk op de huid kunnen veroorzaken. Daarnaast kunnen ze leiden tot allergische reacties.
Titanium is een van de sterkste metalen op aarde. Het is ook extreem licht, dus wordt het vaak gebruikt in de ruimtevaarttechniek. Voor sieraden is titanium zeer goed bestand tegen krassen en deuken. Het is ook hypoallergeen en nikkelvrij, dus een prima keuze voor mensen met een nikkel-allergie.
Blomdahl oorbellen zijn geschikt voor iedereen maar zeker als je last hebt van een huidallergie zijn deze sieraden een uitkomst. De allergie vrije oorbellen en andere sieraden worden worden sinds 1985 gemaakt in Zweden.
Het grote nadeel van titanium is dat het een stuk duurder is dan bijvoorbeeld chirurgisch staal. Met name het bewerkingsproces maakt de piercings duurder. Omdat een titanium piercing vele malen langer mooi blijft dan een van chirurgisch staal is dit verschil in aanschaf wel weer iets om over na te denken.
Chirurgisch staal is goed schoon te maken, is niet duur en is overal verkrijgbaar. Maar veel mensen zijn allergisch aan nikkel, waardoor sieraden met chirurgisch staal enkel gebruikt worden bij piercings die al genezen zijn. Sieraden voor nieuwe piercings mogen enkel hypoallergene materialen bevatten.
Nikkel en piercings
316L chirurgisch staal bevat dus nikkel en is daarom niet geschikt voor mensen met een nikkelallergie. Maar ook voor piercingdragers die geen nikkelallergie hebben moet je goed opletten als het op nikkel aankomt. Een nikkelallergie kan namelijk ook ontwikkelt worden door blootstelling aan nikkel.
Nikkelvrije sieraden zijn zeer vriendelijk voor de huid, extreem duurzaam en plezierig om te dragen, omdat ze buitengewoon licht zijn. De nikkelvrije kettingen zijn een uitkomst voor mensen met een nikkelallergie.
Nikkel is een onedel metaal, vergelijkbaar met ijzer. Nikkel wordt vaak toegepast in metalen voorwerpen, zoals muntgeld, knopen, BH-sluitingen, ritsen, brilmonturen, horloges, breipennen, scharen, sleutels, oorbellen en andere piercings, en zilveren en gouden sieraden die minder dan 12 karaat edelmetaal bevatten.
Wat voor symptomen kun je hebben? De overduidelijkste symptomen die je kunt hebben zijn vooral huiduitslag in de vorm van bultjes, blaartjes of een droge huid en rode huid (bij een contactallergie zelfs in de vorm van het voorwerp wat je huid heeft aangeraakt, bijvoorbeeld een 2 euromunt of een horloge).
In principe kan bij iedereen met een volgroeid kaakbot (vanaf ongeveer 18 jaar) een implantaat worden geplaatst. Er moet wel aan enkele voorwaarden worden voldaan. Er is voldoende kaakbot aanwezig. Voor een goede houvast is voldoende kaakbot een noodzaak.
Titanium wordt zo door het lichaam geaccepteerd dat het botweefsel ermee vergroeit. Een allergische reactie ontstaat door ionenuitwisseling met de huid. Nikkel is hierdoor berucht, zelfs plastics kunnen irritaties veroorzaken. Titanium wordt daarentegen door het lichaam geaccepteerd als niet lichaamsvreemde stof.
Prikkelende stoffen: Deze stoffen kunnen complicaties veroorzaken. Daarom is het raadzaam, de eerste drie dagen na de ingreep alcohol, nicotine, koffie, zwarte thee en verse melkproducten te mijden.
Over het algemeen zul je geen last hebben als je sieraden koopt van:chirurgisch roestvrijstaal14-, 18- of 24-karaats goudpuur sterling zilverkoperplatinatitaniumplasticJe kunt ook, als je een beetje handig bent de haakjes van je oorbellen vervangen door haakjes van chirurgisch staal, platina of titanium.
Titanium is nummer 22 in het periodiek systeem, met een atoomgewicht van 47.90 en herkent u door het symbool “Ti”. Titanium wordt gewonnen in de vorm van rutielkwarts en uit het mineraal ilmeniet. Rutiel wordt over het algemeen gewonnen in Australië, China, Canada en Amerika.
Stainless steel is allergeenvrij. Ben jij bijvoorbeeld allergisch voor nikkel of zilver? Dan kun je gerust sieraden van stainless steel dragen.
Titanium is de meest gangbare keuze voor piercings die net gezet zijn. Het is hypoallergeen en daarmee perfect wanneer je niet tegen de miniscule hoeveelheid nikkel in bijvoorbeeld chirurgisch staal kunt. Titanium wordt tevens gebruikt voor bijvoorbeeld microdermal anchors en microdermal discs.
Titanium piercings
Het materiaal is ontzettend sterk en daarmee krasbestendig, veel lichter dan staal en is nikkelvrij. Daar bovenop verkleurt het ook niet. Allemaal eigenschappen die titanium als het ideale materiaal bestempelen om piercings van te maken.
Een nieuwe piercing is een open wond en het sieraad wordt in het lichaam gedragen. Tijdens de genezing vormt zich een tunneltje van huid (een “fistel”) om het sieraad heen. Deze sluit de wond af zodat er geen kans meer op infectie is. Na de genezing raakt het sieraad intacte huid dat tijdens de genezing is gevormd.
Oorkaas. Stinkende oorlellen komen eigenlijk alleen voor wanneer u gaatjes in uw oren heeft. De geur wordt namelijk veroorzaakt door dode huidcellen, zweet en achtergebleven haar- en make-upproducten die zich in de gaatjes en rondom uw oorbellen ophopen.
Een acute ontsteking ontstaat vaak tijdens het prikken van een gaatje. Het kan veroorzaakt worden doordat de naald niet goed gedesinfecteerd is of door onvoldoende hygiëne na het schieten van een gaatje. Ons advies is om een oorbelgaatje door een juwelier te laten schieten.