Als u een roesje krijgt, dan betekent dit dat u voor het onderzoek op de behandelkamer een slaapmiddel (midazolam) en soms een pijnstiller (fentanyl) krijgt via een infuusnaaldje. De meeste mensen raken van dit middel in (lichte) slaap. Bij sommige mensen veroorzaakt het geen echte slaap maar wel ontspanning.
Een roesje betekent het geven van een slaapmiddel (midazolam) en soms een pijnstiller (fentanyl). Deze medicijnen worden voor het onderzoek via een infuusnaaldje gegeven. De meeste mensen raken van dit middel in (lichte) slaap. Bij sommigen veroorzaakt het geen echte slaap, maar geeft het wel ontspanning.
Daarom vindt onderzoek met sedatie altijd plaats in dagopname. U kunt dan eerst bijkomen voordat u na het onderzoek weer naar huis gaat. Hoe lang u in het ziekenhuis moet blijven hangt af van de hoeveelheid en het soort slaapmiddel. Dit kan variëren tussen 45 minuten en twee uur.
Het roesje kan ervoor zorgen dat de bloeddruk en hartslag daalt. Als uw bloeddruk te veel daalt, is het nodig om extra vocht toe te dienen via het infuus. Door het roesje is de kans op verslikken bij een gastroscopie (maagonderzoek) iets groter. U kunt overgevoelig zijn voor het roesje.
Belangrijk. U moet nuchter zijn. Dat betekent dat u minstens 6 uur voor het roesje niet meer mag eten. U mag wel tot 2 uur voor het roesje water, thee zonder melk of een andere heldere vloeistof drinken.
Klachten na coloscopie
Na de coloscopie hebben veel mensen een tijdje klachten, zoals buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Ook kunt u wat slijm en vocht verliezen via uw anus. Als uw arts een poliep of een stukje weefsel heeft weggehaald, kunt u wat bloed verliezen via de anus.
Door een roesje (sedatie) verloopt een onaangenaam onderzoek prettiger voor u. U bent dan minder bang, u voelt zich gemakkelijker en heeft minder pijn. Als u ontspannen bent, verloopt het onderzoek in het algemeen ook gemakkelijker.
Bij jonge kinderen wordt een coloscopie meestal niet met een roesje maar onder narcose uitgevoerd. Bij volwassenen gebeurt dit alleen in zeer zeldzame gevallen.
Na een sedatie bent u vrijwel meteen klaarwakker. En na een uurtje kunt u weer naar huis. Het oude roesje is dus 'uit'. Sedatie blijkt een veilige en meer dan uitstekende opvolger.
Eten en drinken
Dat u de dag vóór het onderzoek of de behandeling vanaf 24.00 uur in de nacht niet meer mag eten. Dat u op de ochtend van de ingreep tot 2 uur voor uw afspraak nog heldere vloeistoffen mag drinken. Heldere dranken zijn: water, thee, zwarte koffie, appelsap of sportdrank.
Na één dag ben je meestal wel hersteld van de coloscopie. Je kunt dan je dagelijkse werkzaamheden weer oppakken. Blijf wel goed luisteren naar je lichaam.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Het onderzoek gebeurt onder lichte volledige verdoving onder toezicht van een anesthesieteam op de endoscopieafdeling. De verpleegkundige van de dagkliniek zal u een infuus in de arm plaatsen. De verdoving wordt op de endoscopieafdeling bij de start van de procedure via dit infuus toegediend.
Het onderzoek duurt gemiddeld 30 minuten. U bent in totaal ongeveer drie uur in het ziekenhuis vanaf het moment van aanmelden, de voorbereiding op de dagbehandeling, het onderzoek en de nazorg.
Wat mag u wel eten
Magere vleeswaren (bijvoorbeeld beenham, rosbief, kipfilet). Kaas, gekookt ei, hagelslag, chocopasta, honing, stroop en jam zonder pitjes. Zacht, rijp fruit of fruitconserven zonder pitjes, vezels of schil. Appelmoes, vruchtenmoes en banaan.
U kunt de eerste tijd na het onderzoek wat last hebben van buikpijn en winderigheid, als gevolg van de ingeblazen lucht (CO2). Na het onderzoek mag u alles weer eten en drinken. Het kan nog een paar dagen duren voordat de ontlasting weer normaal op gang is.
Klachten na het onderzoek
Na een endoscopie hebben veel mensen nog enige tijd klachten, bijvoorbeeld buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel of winderigheid. Dit is normaal en verdwijnt na enkele dagen.
Uit de resultaten kwam naar voren dat de darmvoorbereiding direct het aantal darmbacteriën met 31-voud verminderd en 22% van de deelnemers verloor de subject-specificiteit van hun darmbacteriën. Hoewel de bacterieniveaus en samenstelling vrijwel hersteld waren na 14 dagen, was de graad van herstel dosisafhankelijk.
Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd. We gebruiken sedatie: Bij een onaangename procedure.
De belangrijkste risicofactoren voor darmpoliepen zijn het eten van veel vlees, overmatig alcoholgebruik, roken, te weinig lichaamsbeweging en overgewicht. De kans op het ontstaan van poliepen is mogelijk groter bij mensen die veel dierlijke vetten en vlees eten.
De uitslag van het kijkonderzoek van de darm (coloscopie)
Dat duurt meestal een week. U krijgt een nieuwe afspraak om de uitslag te bespreken. Zijn het 'goede' poliepen, dan zijn extra controles niet nodig.
U mag tot na het onderzoek niets eten. U mag wel onbeperkt water en thee zonder suiker. 5 uur voor de start van uw onderzoek maakt u op dezelfde wijze de tweede liter Moviprep klaar en drinkt u iedere 15 minuten een glas van de oplossing. Drink daarna nog minimaal 1 liter water of thee.
Endoscopieën op verschillende plaatsen in het lichaam hebben ieder een eigen naam: Een endoscopie van de dikke darm noem je een coloscopie (of colonoscopie). Een endoscopie van de maag noem je een gastroscopie. Een endoscopie van de slokdarm noem je oesofagoscopie.
Als u een roesje heeft gehad, duurt het nog enige tijd voordat de medicijnen zijn uitgewerkt. Daarom blijft u na het onderzoek nog 1 tot 2 uur uur in uw bed op de uitslaapkamer totdat u weer goed wakker bent. Gedurende deze tijd worden uw hartslag en zuurstofgehalte bewaakt.