Alfalfa bevat een aanzienlijke hoeveelheid waardevolle voedingsstoffen. De frisse kiemgroente is een goede bron van vezels en levert je de vitamines B11 en K en het mineraal koper. Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, is onder andere betrokken bij de normale werking van je immuunsysteem.
Kiemgroenten bevatten vezels en voedingsstoffen en maar weinig calorieën. Op kiemgroenten kunnen bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Verhitten doodt deze bacteriën.
1: Gezond!
Zo zit er in alfalfa vitamine C, K, zink, ijzer, magnesium en foliumzuur (wordt ook wel vitamine B11 genoemd). Foliumzuur is heel belangrijk tijdens zwangerschap, maar ook belangrijk voor een goed werkend zenuwstelsel, het immuunsysteem, het DNA, voor de rode bloedcellen.
Alfalfa is eigenlijk altijd lekker bij gerechten waar je sla, paddenstoelen, paprika, komkommer, prei of ijsbergsla bij gebruikt. Gebruik het bijvoorbeeld eens in een salade met frisée, tonijn en ei. In een salade van gebakken oesterzwammen en lente-ui is alfalfa ook erg lekker.
Ontkiemde gierst, quinoa, diakonzaad en broccolizaad leveren de grootste gezondheidsvoordelen op. De gemakkelijkste soorten om zelf te ontkiemen zijn: adukibonen, alfalfa, fengriekzaad, groene erwten, rode erwten, klaverzaad, linzen, mungboontjes, quinoa, radijszaad en tarwekorrels.
Luzerne is een gewas dat voor veel paarden (maar niet alle!) een geschikte aanvulling op het dagelijkse rantsoen is. Luzerne wordt ook wel alfalfa genoemd en ziet er meestal uit als kort stengelig hooi, maar is ook verkrijgbaar in luzernebrokken of -korrels, waarbij de stengels samengeperst zijn.
Daarnaast is het gras ook erg lekker. Alfalfa heeft een zachte, frisse, ietwat bittere, smaak die goed combineert met salades. Hij past goed in onze sappen en gerechten.
Het is belangrijk om alfalfa voor gebruik goed te wassen onder stromend water. Bewaar de kiemgroente in de koelkast (4°C). Verhit de kiemgroente: even onderdompelen in kokend water (5 seconden) of mee wokken met de maaltijd.
De frisse kiemgroente is een goede bron van vezels en levert je de vitamines B11 en K en het mineraal koper. Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, is onder andere betrokken bij de normale werking van je immuunsysteem. Daarnaast draagt de vitamine bij aan de aanmaak van nieuwe cellen en weefsels in je lichaam.
Je lichaam maakt vitamine D aan zodra je in de zon bent. In de lente en de zomer is het voor de meeste mensen voldoende om elke dag een kwartier met handen, gezicht en nek onbeschermd in de zon te zijn. Het is nog beter om met zoveel mogelijk huid in de zon te zijn.
Hoeveel kiemgroenten per dag gegeten kunnen worden hangt af van de soort. Van taugé kan bijvoorbeeld veel meer gegeten worden dan van broccoli kiemzaden. Van broccoli kiemgroenten is 10 gram al voldoende om aan dezelfde hoeveelheid gezonde stoffen te komen als 500 gram verse broccoli.
Verlies van vitaminen
Bij het snijden van groente en fruit gaan er altijd vitaminen verloren. Vitaminen zijn namelijk gevoelig voor lucht en licht. Door groente of fruit te snijden komen de vitaminen in aanraking met zuurstof en gaan er vitaminen verloren.
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium.
Bewaartip voor dit product. Kiemgroenten zijn erg kwetsbaar en maar kort houdbaar. Bewaar het goed afgedekt in de koelkast.
Was de kiemgroenten vlak voor bereiding onder een stromende kraan. Sommige kiemgroenten kunnen ook rauw worden gegeten, maar aangeraden wordt om deze jonge plantjes mee te wokken met de maaltijd. Dit omdat er schadelijke bacteriën op de groenten kunnen voorkomen. Kiemgroente zijn erg kwetsbaar en maar kort houdbaar.
Luzerne bevat een goede hoeveelheid ruwe vezels, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en de darmgezondheid bevordert. Vezels zijn belangrijk voor een goede opname van voedingsstoffen en helpen bij het voorkomen van spijsverteringsproblemen zoals koliek.
Luzerne zelf is ook eetbaar en zit vol gezonde vitamines. Luzerne is een meerjarige plant maar wordt vaak als éénjarige gehouden. Meestal als voedergewas, maar het kan ook voor consumptie worden gekweekt.
Alfalfa is gemakkelijk te kweken als kiemgroente met een glazen pot of in een weckpot afgedekt met gaas. De alfalfa zaden moeten dagelijks gespoeld worden met vers water. Strooi een theelepel alfalfa zaden in het kiembakje. Voeg ruim lauw water toe en laat de alfalfa zaden 8-12 uur lang weken.
Door het ijzergehalte is alfalfa tevens geschikt bij vermoeidheid en voor optimale bloedwaarde. Luzerne is voor paarden een zeer goede grondstof voor de gezondheid.
Zuurkool draagt bij aan de vorming van enzymen en vitaminen, versterkt de functie van de pancreas en bevordert het verteren van vet. Het voorkomt grote schommelingen in het zuur-base evenwicht, versterkt de zenuwen en het immuunsysteem en stimuleert de aanmaak van bloed.
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.