Maar viscose voelt bij koud weer koud aan en bij warm weer, warm. Het ondersteunt het menselijke warmteorganisme niet. Kledingtechnisch biedt viscose geen enkel voordeel. Bepaalde kwaliteiten kunnen nog enigszins vocht opnemen, in tegenstelling tot volledig synthetische vezels.
Het materiaal voelt heerlijk koel aan op de huid, vooral tijdens de warme zomermaanden. En niet alleen dat: viscose is ook een geweldig materiaal voor een avondje stijlvol uitgaan, aangezien de vezels glanzen en er prachtig uitzien.
Het is sterk, maar zo zacht als linnen. Het is water absorberend, meer nog dan katoen. Het droogt daarentegen veel sneller. Het ventileert goed, dus houdt je in de winter warm en in de zomer koel.
Nadelen van viscose
Beperkte duurzaamheid: Viscose kan minder duurzaam zijn dan sommige andere stoffen, omdat het niet slijtvast is bij veelvuldig dragen en wassen. Vochtgevoeligheid: Viscose heeft de eigenschap om vocht op te nemen, wat kan resulteren in een klam gevoel bij overmatig zweten.
Viscose/Rayon
Vaak worden bloesjes en andere lichte kleding gemaakt van viscose. Je zou denken dat het de stof daarom luchtig maakt, maar niks is minder waar. Net als de andere synthetische stoffen, laat viscose geen lucht door en wordt het zweet opgehoopt in het textiel.
Vers zweet stinkt meestal niet; het is de activiteit van huidbacteriën die zweet verandert in een stinkende substantie. Deze huidbacteriën of ziektekiemen vermenigvuldigen zich bijzonder goed in textiel met een hoog gehalte aan synthetische vezels, zoals polyester of polyamide.
Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen. Lyocell is een vezel die wordt gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom. Het voelt koel aan in de zomer en voert vocht makkelijk af. Ook Modal voelt zijdeachtig aan en absorbeert vocht en behoudt tegelijkertijd zijn vorm goed.
Viscose combineert de positieve eigenschappen van katoen en zijde. Aan de ene kant is viscose net zo zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, waardoor viscose ook wel kunstzijde wordt genoemd. Aan de andere kant is het net zo slijtvast, ademend en absorberend als katoen.
Wat is polyester viscose? Het is een gemengd weefsel van het kunstmatige polyester en het natuurlijke viscose. De naam geeft dus in feite al aan wat voor stof het is: polyester en viscose, dus polyester viscose.
Omdat katoen gemaakt is van een natuurlijke vezels, ademt de stof beter. Zo wordt transpiratievocht snel opgenomen en blijft je katoenen kleding de hele dag fris. Polyester is daarentegen geen ideale stof voor hoge temperaturen. Pure polyester neemt vocht namelijk slecht op, waardoor de stof zweterig kan aanvoelen.
Omdat viscose de neiging heeft om te krimpen, tolereert het alleen lage temperaturen tot maximaal 40°C. Dit geldt voor het wassen van een viscose overhemd, maar ook voor andere kledingstukken. Als je elk risico wilt uitsluiten, ga je voor een lagere temperatuur en was je viscose op 30°C.
De belangrijkste voordelen van viscose zijn: De stof is zacht en dat zorgt voor draagcomfort. De stof heeft een mooie, luxueuze uitstraling. De stof absorbeert vocht en water goed en blijft bij warm weer koel en luchtig aanvoelen.
Wol is de warmste stof van allemaal. Dit materiaal isoleert beter dan andere soorten textiel. Het spul houdt schapen immers ook warm genoeg als het buiten vriest. Sla dus genoeg wollen truien in voor de winter.
Kasjmierwol, wol(mix), fleece, thermische materialen, velours en chenille zijn warme stoffen waarmee jij het in de winter niet koud krijgt.
Viscose is een natuurlijke stof, het wordt gemaakt van houtpulp. Het draagt net zo prettig als katoen en voelt net zo zacht aan als zijde. Viscose stoffen zijn ideaal voor het maken van: tunieken, onesies, jurken, blouses, broeken, rokken en sjaals.
Viscose heeft namelijk de neiging om snel te krimpen en is niet zo sterk als katoen. Ook kreukt het vrij snel.
De stof viscose, ook wel rayon of kunstzijde genoemd, is een half-synthetische vezel die goed ademt. Het lijkt op zijde, maar voelt aan als katoen. Door het halfsynthetische maakproces heeft de stof de voordelen van zowel organische als synthetische stoffen. Daarom is deze stof luchtdoorlatend en toch kleurvast.
Viscose. Deze stof is op een chemische manier gemaakt van cellulose. Het materiaal is vrij goedkoop, maar deze stof is zowel schadelijk voor het milieu als voor de menselijke gezondheid. Viscose kan giftige stoffen afgeven, waardoor je last kan krijgen van, misselijkheid, hoofdpijn, braken en slapeloosheid.
Viscose draagt net zo prettig als katoen terwijl de stof zachter en soepeler is en zijdeachtig aanvoelt. Aan die laatste eigenschap dankt de vezel zijn oude bijnaam "kunstzijde". Viscose neemt goed vocht op en heeft een luxe uitstraling.
Als je op zoek bent naar een comfortabele pyjama, is viscose een goede keuze. Viscose is een zachte en soepele stof die aangenaam aanvoelt op de huid. Het is ook ademend, waardoor het in warme weather ideaal is.
Katoen: plantaardige grondstof, sterk, neemt veel vocht op (denk aan handdoeken!), prettig in het dragen. Vezellengte is afhankelijk van de kwaliteit. Linnen: plantaardige grondstof, sterk, neemt veel vocht op, prettig in het dragen, want lekker luchtig, kreukt helaas snel.
Natuurlijke materialen vormen de basis, maar worden in een chemisch proces verwerkt tot stof. De productie en de eigenschappen lijken op veel manieren op die van viscose. De grootste verschillen zijn dat lyocell sterker blijft wanneer het nat is en dat deze vezel minder kreukt dan viscose.
Goed isolerende stoffen zijn onder andere wol, zijde en fleece. Ook dons houdt je warm bij extreme kou, maar verliest zijn isolerende functie als het nat wordt.
30 graden of warmer: katoenen kleding met print
Je zult bij dit soort warmte temperaturen ongetwijfeld iets zweten. Kies daarom voor kleding met printjes, zweetplekken vallen dan veel minder op! Aanraders zijn: zomerjurkjes, mini rokjes, tuniekjes en shorts.
Overkoepelend is viscose te herkennen aan de soepelheid van de stof. Zo is 100% viscose veel soepeler dan 100% katoen en is viscose tricot weer soepeler dan katoenen tricot.