Ja, iedereen kan Spaans leren. Met behulp van boeken, video's, apps en een taalcursus kun je de taal gauw onder de knie krijgen. Boeken en apps helpen je bijvoorbeeld om je woordenschat te vergroten. Door middel van audio oefeningen kun je Spaans leren verstaan, begrijpen en kun je je uitspraak te verbeteren.
Vergeleken met veel andere talen is het Spaans voor Nederlanders redelijk makkelijk te leren, zolang je maar serieus studeert. Je hoeft geen nieuw alfabet te leren en het is geen toontaal, zoals veel Aziatische talen.
Gemiddeld heeft een student 575-600 uur, oftewel 24 weken voltijdstudie, nodig om vloeiend Spaans te leren. Dus als je maar één uur per dag studeert, doe je er ongeveer anderhalf jaar over. 'Vloeiend' is moeilijk te definiëren, omdat iedereen een ander leertempo heeft en er allerlei factoren invloed op kunnen hebben.
Spaans is een makkelijke taal om te leren omdat het een fonetische taal is. Dit houdt in dat woorden zo worden uitgesproken als dat ze geschreven zijn. Dit maakt het oefenen een stuk gemakkelijker.
Het is niet onmogelijk om op je eentje Spaans te leren. Als je naast Spaans al een andere taal zoals Frans of Italiaans kent zal het leren een stuk gemakkelijker gaan. Je moet jezelf evenwel goed voorbereiden als je zonder begeleiding Spaans wilt leren. Je mate van motivatie zal allesbepalend zijn.
Een taalcursus Spaans volg je zolang als je zelf wil, van een week tot een heel jaar. Je kunt als taalvakantie een aantal weken op taalreis gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om een aantal maanden in het buitenland te gaan wonen en studeren.
Spaans is een taal waarbij de koppeling van letters aan klanken eenduidig en de woordstructuur makkelijk is (veel lettergrepen met enkel medeklinker-klinker combinaties). Spaans zal dus over het algemeen makkelijker te leren zijn dan Frans.
Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
In feite heeft het Portugees meer fonemen dan het Spaans en daarom is het soms moeilijker voor een Spaanssprekende om een Portugeessprekende te begrijpen dan andersom. Dit komt omdat er in het Portugees meer manieren zijn om woorden uit te spreken dan in het Spaans.
Spaans is na Chinees en Engels de meest gesproken taal ter wereld. Het is niet moeilijk te leren, dus waarom beheers jij het nog niet? Spaans is niet moeilijk te leren, dus waarom beheers jij het nog niet? Genoeg voor op vakantie, dat is het gemiddelde niveau Spaans van de Nederlander.
Na het afronden van het niveau A1 Spaans is de cursist in staat: zich in het Spaans te redden in simpele situaties, zoals het afgeven van persoonlijke gegevens in een hotel en het vragen naar een prijs in een winkel, middels het gebruik van hele eenvoudige en beperkte taalkundige constructies.
Wanneer je de Spaanse taal beheerst op niveau A2, ben je volgens het Europees Referentiekader (ERK) in staat tot het volgende: Je kunt zinnen en veel voorkomende uitdrukkingen begrijpen die te maken hebben met zaken als persoonsgegevens, familie, winkelen, plaatselijke geografie en werk.
Moeilijk en minder moeilijk
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
De populairste manier ter wereld om online Spaans te leren
Of je nu een beginner bent die de basis wil leren of dat je je lees-, schrijf- en spreekvaardigheid wilt oefenen, Duolingo is wetenschappenlijk bewezen effectief.
Naast dat Spaans leren leuk is, is Spaans één van de snelst groeiende talen ter wereld. De Spaanstalige wereld en de Latijnse cultuur zitten vol met dans, muziek, geluk, tradities en geweldige mensen. Spaans leren kan wat inspanning kosten, maar het is de moeite waard als je eenmaal snel Spaans leert spreken.
Vreemdste taal ter wereld wordt door een paar duizend mensen in Mexico gesproken. De 'raarste taal ter wereld' wordt gesproken door een paar duizend mensen in Mexico en heet Chalcatongo Mixtec. Dat is één van de bevindingen van een onderzoek naar alle talen ter wereld.
Het Duits natuurlijk. Het is een Germaanse taal. Engels ook, maar dat is veel minder te merken.
Zo is voor Nederlanders Arabisch, Koreaans, Chinees en Japans de moeilijkste talen ter wereld. Het feit dat het schrift van deze talen uit tekens bestaat en niet uit letters maakt het voor ons nog moeilijker om te leren.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt. Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar.