Kinderen hebben meestal één tot drie namen. Er is geen maximum aan kindernamen, maar de burgerlijke stand kan je namen afkeuren.
Sinds de invoering van de Burgerlijke Stand in Nederland in 1811 kregen kinderen automatisch de naam van de vader. Sinds 1998 is het ook mogelijk om te kiezen voor de naam van de moeder. Met de nieuwe wet kunnen ouders ook een dubbele achternaam geven aan hun kinderen.
Wil je graag dat de naam van je moeder, vader of een bekend persoon voorkomt in de naam van je baby, maar wil je liever niet dat het de eerste naam is? Dan is een tweede voornaam de ideale manier om tóch je baby naar iemand te vernoemen, zonder dat dat te overheersend is.
Veel mensen kozen voor meerdere voornamen om familieleden (opa, oma) of de peter of meter mee te eren. Katholieken eerden er Mari of Jozef mee. Ook gaf de kerk vaak meerdere doopnamen, waarvan er een werd gekozen als roepnaam. Tegenwoordig staat het iedereen vrij om 1 of meerder namen te kiezen.
Ouders die getrouwd zijn of geregistreerde partners
Dan krijgt uw kind automatisch de achternaam van de vader. Wilt u dat uw kind de achternaam van de moeder krijgt? Dan moet u dat, voor of tijdens de geboorteaangifte, samen laten vastleggen bij de burgerlijke stand.
Waarom dubbele namen? Hoewel veel ouders tegenwoordig voor korte en krachtige namen kiezen, blijven dubbele namen ook in trek. Met dubbele namen kun je veel kanten op, ideaal als je het belangrijk vindt dat jouw kind later niet met een naamgenoot in de klas zit. Een dubbele naam klinkt vaak ook een stukje chiquer.
Unieke babynamen zijn namen die je niet zo vaak tegenkomt. Ieder jaar wordt er een lijst met populairste babynamen bekend gemaakt. Een unieke naam zal je hierin niet tegenkomen. Unieke meisjesnamen en jongensnamen zijn vaak bekende namen die net iets anders gespeld zijn.
Hoeveel kost het om je tweede naam te veranderen? Omdat je tweede naam gewoon onderdeel is van je voornaam is er geen speciaal tarief. De kosten zijn hetzelfde als voor het wijzigen van je roepnaam.
Of een naam wel of niet wordt geaccepteerd, is aan de ambtenaar van de burgerlijke stand bij wie je aangifte doet van de geboorte. Weigert die om de naam van jouw keuze, dan mag je een nieuwe naam bedenken.Doe je dat niet, dan kiest de ambtenaar.
eerst uw eigen naam, gevolgd door de naam van uw partner; de naam van uw partner in plaats van uw eigen naam.
Sinds 1 juli 2020 zijn de regels voor naamswijziging ook versoepeld. Zo is de wijziging voor slachtoffers van bepaalde misdrijven makkelijker gemaakt en kan in steeds meer gevallen de naamswijziging kosteloos plaatsvinden.
Als het minderjarige kind 12 jaar of ouder is, kan het verzoek wel worden toegewezen als hij of zij de naamswijziging zelf wil. Voorwaarden zijn dat het kind zelf moet instemmen met de indiening van het verzoek en ondanks de bedenkingen van de andere ouder blijft instemmen met de wijziging.
Nederland kent soepele wetgeving wat voornamen betreft. In principe mag je je kind noemen zoals je wilt, op twee uitzonderingen na: namen die ongepast zijn en het gebruik van een achternaam als voornaam. Sommige namen zijn echter gebruikelijk als voornaam én achternaam en in dat geval mag het wel.
Er is ook geen limiet aan het aantal namen dat je een kind mag geven, maar als je extreem veel namen kiest, kan de ambtenaar van de burgerlijke stand dit beoordelen als ongepast en afkeuren.
Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven. Er mogen niet meer dan twee namen worden gegeven.
Een andere voornaam, een andere spelling een toevoeging of het schrappen van een voornaam kan niet zomaar. U moet een goede reden hebben, en soms is het nodig dat u bewijs laat zien zoals een verklaring van een psycholoog of andere medicus, waaruit psychische noodzaak blijkt.
De kosten gelden voor de procedure en niet per letter. Een advocaat zal het verzoek om een andere voornaam moeten indienen bij de Rechtbank. Daarvoor moet hij rond de € 300,- griffiegeld betalen.
Leuke jongensnamen zoals Sem, Noah en Lucas en leuke meisjesnamen als Tess, Sophie en Emma zijn erg populair en staan niet voor niets bovenaan in de top 100 babynamen. In 2021 zijn korte, stoere namen erg populair. Maar ook unisex babynamen, denk aan Sam, Kris, Robin of Max zijn steeds meer in trek.
Ayman betekent, 'gezegend, geluk'.
Top 19 faamnamen 2021
Ben Boute. Joyce de Roo-Bot. Wil Bierman. Ron de Bil.
Achtergrond van de wet is dat met twee achternamen de verbondenheid van het kind met allebei de ouders tot uitdrukking kan komen. Ouders kunnen een dubbele geslachtsnaam geven aan het eerste kind in een gezin. Die keuze geldt dan ook voor eventuele volgende kinderen.
Vernoemen met meerdere voornamen
Het vernoemen van je ouders, schoonouders of andere dierbaren wordt vaak gedaan in de tweede of derde naam van een kindje. Zo geef je je baby wel een unieke roepnaam mee, maar worden in zijn of haar overige namen de (ouderwetse) familieleden geëerd.