Er is aluminiumfolie en magnetronfolie. Aluminiumfolie kun je niet gebruiken als je de magnetronfunctie gebruikt. Magnetronfolie is kunststoffolie met (soms) kleine damp-gaatjes. Die kun je altijd gebruiken met de magnetronfunctie (maar weer niet in een combi-oven-functie).
In de folie zitten op regelmatige afstand heel kleine gaatjes zodat de warme lucht onder die folie, en eventueel stoom, kan ontsnappen. Magnetronfolie kan niet gebruikt worden in een heteluchtoven omdat daar tijdens gebruik te hoge temperaturen heersen waardoor de folie zal smelten.
In magnetronfolie zitten al kleine gaatjes geprikt waardoor de hete lucht weg kan, maar dat is bij vershoudfolie niet het geval. "Dan moet je er zelf gaatjes in prikken als je eten in de magnetron verhit. De gaatjes in de folie zorgen ervoor dat de overtollige waterdamp zich niet ophoopt onder de folie."
Het kan niet worden gebruikt op warm voedsel, voor het koken in ovens, pannen of bij hoge temperaturen.
Opvallend, want vershoudfolie mag je niet verhit- ten. De dunne folie, gemaakt van het plastic polyethyleen, smelt en krimpt dan. Bij magnetronfolie gebeurt dat niet, dat is speciaal voor gebruik in de magnetron.
Huishoudfolie is doorzichtig plastic, waarmee je net als met aluminiumfolie eten kunt afdekken. De functie lijkt dus op die van alumiumfolie. Allebei kun je gebruiken om dingen vers te houden. Hoewel, als het om het milieu gaat, kun je natuurlijk beter een (Tupperware) bakje gebruiken met een deksel.
Huishoudfolie, trekfolie, rekfolie, krimpfolie, vershoudfolie, (soms – ten onrechte: cellofaan): allemaal verschillende namen voor een dun laagje kunststof, meestal polyetheen, op rol, dat we gebruiken in de keuken voor het afdekken van etenswaren.
Het maakt invetten van bakplaten overbodig en is ook bruikbaar in de magnetron. Bakpapier van ITS is tweezijdig voorzien van een antiaanbaklaag. Bakpapier is tot 220 graden bruikbaar in de oven.
Het gebruik van een magnetron wordt afgeraden, net als het schudden met het flesje.
Wij raden aan om geen aluminiumfolie te gebruiken in een oven. U kunt speciaal papier om te bakken gebruiken. Volg altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het bakpapier.
Aluminiumfolie. Ook al lijkt het handig om je restje tomatensaus mee af te dekken bij het opwarmen, ook aluminiumfolie is een no go in de microgolfoven. Het kan brand veroorzaken.
Je kunt voor het opwarmen het beste glas, geglazuurd aardewerk, porselein of kunststof bakjes gebruiken. Er zijn speciale opwarmborden voor het opwarmen van eten in de magnetron. Let goed op welk materiaal je gebruikt. Meestal staat dit ook wel aangegeven op het bord of bakje.
Het is te dun om te smelten, het verbrandt, recyclen is daardoor onmogelijk.
Wist u dat brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten? Bij het ontdooien in de magnetron het brood in de plastic zak laten zitten, om sterke uitdroging te voorkomen. Zorg er tevens voor dat het brood niet opgewarmd word.
IN DE MAGNETRON: Leg de worstjes naast elkaar op een bord en verspreid ze zoveel mogelijk. Verwarm deze gedurende 1½ minuut bij 450 Watt.
- Dek de schaal af met een bord, deksel of magnetronfolie. Dat zorgt ervoor dat de vocht in de maaltijd blijft waardoor de maaltijd goed heet kan worden. - Schep het eten één of twee keer om. Er zit vaak een draaiplateau in de magnetron, maar tussendoor roeren is belangrijk om de hitte te verdelen.
Huishoudfolie is een folie van kunststof, doorgaans polyetheen, die wordt gebruikt om eten af te dekken om het tegen uitdrogen te beschermen als het wat langere tijd moet worden bewaard, bijvoorbeeld als het eten van tevoren is klaargemaakt of als er wat over is gebleven.
Vershoudfolie koud bewaren
Door schuring die wordt gecreëerd tijdens het afrollen van de vershoudfolie, ontstaat er op bepaalde plekken statische elektriciteit. Dit zorgt ervoor dat de folie aan onze handen en aan de rol blijft plakken.
De productie van PE folie
Polyetheen wordt gemaakt door polymerisatie van etheen. Etheen wordt verkregen door het afbreken (kraken) van onder andere nafta, een stof gemaakt van aardolie. Geschat wordt dat 1,2% van de ontgonnen aardolie gebruikt wordt om polyetheen te produceren.
Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht. Het Voedingscentrum raadt het gebruik van aluminiumfolie om zure en zoute levensmiddelen, denk aan haring, augurken, tomatenpuree of zuur fruit, in te bewaren of afdekken dan ook af.
Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.
Groenten roosteren
Bakpapier kan namelijk geen temperaturen boven de 220 °C aan en aluminiumfolie wél. Wanneer je groenten roostert komt het nog weleens voor dat je op een hogere temperatuur roostert. Met aluminiumfolie zit je in dit geval altijd goed!