Preventiemedewerkers zijn betrokken bij het opstellen van de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en het bijbehorende plan van aanpak. Ook spelen zij een belangrijke rol bij het uitvoeren van de maatregelen die voortkomen uit het plan van aanpak. Hierbij adviseren zij en werken zij samen met de ondernemingsraad.
Meewerken aan het inventariseren en evalueren van de risico's die werknemers lopen tijdens hun werk. Maatregelen voor veiliger werken helpen uitvoeren. Samenwerken met en adviseren aan de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. Samenwerken met en adviseren aan de bedrijfsarts en andere arbodeskundigen.
Het is van belang dat de preventiemedewerker die wordt aangewezen, over voldoende deskundigheid, ervaring en tijd beschikt om de preventietaken goed uit te kunnen voeren. De preventiemedewerker voert de taken uit met behoud van zijn/haar zelfstandigheid en onafhankelijkheid.
De preventiemedewerker moet in ieder geval over genoeg kennis en ervaring beschikken om zijn taken goed uit te kunnen voeren. Om de rol als 'spin in het web' te kunnen vervullen, zijn naast inhoudelijke deskundigheid ook specifieke competenties nodig op het gebied van communicatie, samenwerking en doortastendheid.
Preventiemedewerker is de officiële wettelijke benaming in Nederland voor een door een werkgever aangestelde werknemer die de werkgever in een bedrijf bijstaat op het gebied van preventie en bescherming.
Het meewerken aan of het opstellen van een RI&E (incl. het plan van aanpak). Het adviseren aan en samenwerken met directie, ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging voor goede arbeidsomstandigheden. Het meewerken aan het uitvoeren van de maatregelen uit o.a. het plan van aanpak.
1-9 werknemers: 8-16 uur. 10-25 werknemers: 12-20 uur. 26-49 werknemers: 12-20 uur. 50-249 werknemers: 24-40 uur.
Een preventiemedewerker is verplicht, omdat in de wet staat dat een werkgever zich bij zijn arbobeleid moet laten bijstaan door een of meerdere deskundige medewerkers. Dit is de preventiemedewerker of medewerkers. De preventiemedewerker ondersteunt de directie bij het realiseren van optimale arbeidsomstandigheden.
Het salaris van een preventiemedewerker (arbo) begint bij € 3.000 per maand. Het beroep preventiemedewerker (arbo) is een variant van het beroep Arbocoördinator. Het salaris van Arbocoördinator ligt gemiddeld op € 3.200 bruto per maand.
Met deze quickscan wordt aan de hand van de bedrijfsgrootte, branche en risico's een indicatie gegeven van het inhoudelijk profiel (taken, kennis en vaardigheden) en een indicatie van de tijdbesteding van de preventiemedewerker voor uw bedrijf.
De werkgever moet zijn werknemers volgens artikel 18 in de Arbowet periodiek een arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) aanbieden. Doel van het onderzoek is het zoveel mogelijk voorkomen van de risico's die de arbeid voor de gezondheid en de veiligheid van de werkenden met zich meebrengt.
Wat is een RI&E? De RI&E (risico-inventarisatie & -evaluatie) is een verplichte evaluatie van de risico's voor uw personeel. U brengt in kaart wat de risico's zijn en maakt een plan van aanpak (pva). Daarin staat wat u gaat doen om uw personeel veilig en gezond te laten werken.
De taak van de pvt is overleggen met de werkgever over het bedrijf, het werk en de arbeidsomstandigheden. De pvt bestaat uit minstens 3 werknemers. De leden van de pvt worden gekozen door de werkgever en de werknemers. Dit gebeurt met een geheime schriftelijke stemming.
De preventiemedewerker ondersteunt met het opstellen van een overzicht van alle risico's over de veiligheid, gezondheid en het welzijn binnen het bedrijf. Dit resulteert in de RI&E. De werkgever krijgt door de RI&E snel inzicht in waar verbeteringen nodig of gewenst zijn.
De onafhankelijke positie die de rol van de preventiemedewerker kenmerkt, is goed vergelijkbaar met de onafhankelijkheid van leden van de ondernemingsraad. Daarom geldt de ontslagbescherming voor leden van de ondernemingsraad ook voor de preventiemedewerker.
Bijna iedere werkgever heeft de verplichting tot het opstellen van een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), ongeacht de omvang van het bedrijf. Op basis van de RI&E moet u een Plan van aanpak opstellen. Bij de digitale RI&E-instrumenten is het Plan van aanpak een vast onderdeel van de RI&E.
Een ri&e staat voor Risico-Inventarisatie en Evaluatie. Het is een voor werkgevers verplicht middel om de gezondheid en veiligheid te bevorderen. Elk bedrijf met personeel moet door een arbodienst of arbodeskundige laten inventariseren of en hoe het werk gevaarlijk of ongezond kan zijn voor medewerkers.
Het werken met een arbodienst is verplicht. Iedere werkgever in Nederland moet volgens de Arbowet passende zorg aan zijn medewerkers bieden, zieke medewerkers begeleiden en ze goed voorlichten over arbeidsrisico's. Ook al heb je maar 1 werknemer in loondienst met een 0-urencontract, dan is een arbodienst verplicht.
Meer dan 25 werknemers (preventiemedewerker en RI&E)
Een preventiemedewerker is verplicht voor iedere onderneming met personeel. Als je 25 of minder mensen in dienst hebt, dan mag je als werkgever zelf nog de taken van de preventiemedewerker op je nemen.
Bij arbeidsrisico's gaat het om meer dan alleen de werkplek en machines. Ook de omgang met collega's kan veel invloed hebben op hoe iemand zich voelt. Zeker als er sprake is van pesten, agressie en geweld, discriminatie of seksuele intimidatie.
De PVT heeft instemmingsrecht bij beslissingen over arbeids- en rusttijden, arbeidsomstandigheden, ziekteverzuim en re-integratiebeleid. Als werkgever heb je de plicht om een voorgenomen beslissing schriftelijk kenbaar te maken aan de PVT. Ook moet je hierover minimaal één keer overleg plegen.
Een PVT telt ten minste drie leden, maar kan er meer hebben. Dat laatste kan alleen als de bestuurder ermee instemt. De PV heeft geen ledenaantal. De personeelsvergadering is een bijeenkomst van de bestuurder met het voltallige personeel.
Als u meer dan 50 werknemers heeft, dan moet u een ondernemingsraad hebben. Bij minder dan 50 werknemers kunt u vrijwillig een OR of personeelsvertegenwoordiging (PVT) opzetten.
Een RI&E moet: een overzicht geven van de risico's die het werk met zich meebrengt. de gevaren en de risico-beperkende maatregelen beschrijven. een overzicht geven van de risico's voor bijzondere categorieën werknemers (in ieder geval voor jeugdige werknemers en zwangere werknemers of medewerkers die borstvoeding geven ...